Linkuri accesibilitate

Vehicule militare rusești distruse la o fermă agricolă care a fost folosită de trupele ruse ca bază militară în regiunea Harkov.
Vehicule militare rusești distruse la o fermă agricolă care a fost folosită de trupele ruse ca bază militară în regiunea Harkov.

Războiul din Ucraina | Gazprom reduce și mai mult livrările de gaze, iar UE își strânge cureaua. Rușii bombardează din nou Odesa

Moscova a anunțat luni o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze către Europa în contextul războiului gazelor cu Occidentul. Kievul speră să reia exporturile de cereale „încă de săptămâna aceasta", dar rușii continuă să lovească Odesa. Un astfel de atac cu rachete a avut loc marți dimineață

Principalele informații ale zilei

11:30 26.7.2022

Rachetele rusești au lovit obiective civile în Harkov

„Două explozii m-au ridicat din pat la 4:40 dimineața”, a scris pe Twitter Maria Avdeeva, cercetătoare la European Expert Association.

Potrivit acesteia, armata rusă a tras cu S-300 (sisteme ce ar trebui în mod normal să vizeze ținte aeriene) asupra Harkovului din Belgorod.

„Una a lovit un teren de fotbal pentru copii, iar cea de-a doua lângă intrarea la metrou. Statul terorist bombardează în mod deschis obiecte civile”, acuză Avdeeva.

12:38 26.7.2022

Pierderile rusești în ultima zi ( surse ucrainene)

Ucrainenii spun că în ultimele 24 de ore armata rusă a pierdut 170 de soldați, 7 tancuri, 9 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, un lansator multiplu de rachete, un sistem antiaerian, un avion, un elicopter, 3 drone, 2 echipamente speciale și 3 vehicule de transport.

13:51 26.7.2022

UE a decis reducerea consumului de gaze cu 15%. Ungaria, singura țară care s-a opus

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze naturale al blocului comunitar cu 15% într-o tentativă de a atenua impactul unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze rusești, anunță agenția de presă DPA, citând mai multe surse diplomatice. Este vorba de o reducere voluntară între lunile august și martie 2023.

Reducerile ar putea fi obligatorii într-o situație de urgență a aprovizionării, dar țările au convenit să scutească numeroase țări și industrii, după ce unele guverne au rezistat propunerii inițiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară, scrie Reuters.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa a rămas unită în fața ultimelor reduceri de gaze ale Moscovei. „Nu ne vei despărţi”, spuse Habeck.

Potrivit sursei menționate, în pofida opoziției mai multor țări, printre care Spania, Portugalia și Grecia, singura care a votat împotrivă ar fi fost Ungaria.

Decizia este în linie cu propunerea făcută de Comisia Europeană și vine în contextul în care compania rusă de energie Gazprom, controlată de stat, a anunțat de miercuri o reducere drastică a livrărilor de gaze prin conducta principală, Nord Stream 1, către Europa.

14:16 26.7.2022

Ursula von der Leyen: Reducerea consumului la gaze cu 15% ajută statele membre în fața șantajului energetic al lui Putin

„Astăzi, UE a făcut un pas decisiv pentru a face față amenințării unei întreruperi complete a gazului de către Putin. Salut cu ardoare aprobarea de către Consiliu a Regulamentului Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze.

Acordul politic la care a ajuns Consiliu în timp record, bazat pe propunerea Comisiei „Să economisiți gazul pentru o iarnă sigură” depusă săptămâna trecută, va asigura o reducere ordonată și coordonată a consumului de gaze în UE, pentru a se pregăti pentru iarna viitoare. Acesta completează toate celelalte acțiuni întreprinse până în prezent în contextul REPowerEU, în special pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz, a accelera dezvoltarea surselor regenerabile și a deveni mai eficient din punct de vedere energetic”, spune președinta Comisiei Ursula von der Leyen într-un comunicat de presă.

Angajamentul colectiv de reducere cu 15% este foarte semnificativ și ne va ajuta să ne umplem depozitul înainte de iarnă.

În plus, posibilitatea de a declara o stare de alertă a UE care să declanșeze reduceri obligatorii a consumului de gaze în statele membre oferă un semnal puternic că UE va face tot ce este necesar pentru a-și asigura securitatea aprovizionării și pentru a-și proteja consumatorii, fie că este vorba de gospodării sau industrie.

Acționând împreună pentru reducerea cererii de gaze, ținând cont de toate specificitățile naționale relevante, UE a asigurat bazele solide pentru solidaritatea indispensabilă între statele membre în fața șantajului energetic al lui Putin. Anunțul Gazprom că va reduce în continuare livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1, fără niciun motiv tehnic justificat, ilustrează și mai mult natura nesigură a Rusiei ca furnizor de energie. Datorită deciziei de astăzi, suntem acum pregătiți să ne abordăm securitatea energetică la scară europeană, ca Uniune”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG