Pierderile Rusiei de la începutul războiului
Potrivit The Kiev Independent, forțele armate ucrainene anunță că rușii au pierdut până acum:
- 37.870 militari
- 1.667 tancuri
- 3.852 blindate de luptă
- 840 tunuri de artilerie
- 247 lansatoare multiple de rachete de artilerie
- 109 sisteme antiaeriene
- 219 avioane
- 188 elicoptere
- 15 bărci / nave
- 681 drone
- 155 rachete de croazieră interceptate
Fiica lui Putin, noi funcții
Katerina Tihonova, despre care se spune că este fiica mai mică a președintelui Vladimir Putin, a fost numită copreședintă a Consiliului de coordonare pentru înlocuirea importurilor al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor într-o încercare aparentă de a ajuta economia Moscovei, care are dificultăți din cauza sancțiunilor, anunță agenția de știri RBC.
RSPP, înființată în iunie 1990, este o organizație neguvernamentală care promovează interesele comunității de afaceri din Rusia. Potrivit site-ului său web, grupul a fost înființat pentru a promova interesele de afaceri rusești în Rusia și în străinătate.
La începutul acestei luni, instituția neguvernamentală de dezvoltare Innopraktika a declarat pentru RBC că Tikhonova, o fostă dansatoare competitivă devenită director tehnic, a primit o ofertă de a se alătura consiliului, dar nu fusese de acord atunci. În prezent, conduce Innopraktika și este directorul a două inițiative ale Universității de Stat din Moscova: Fundația Națională pentru Dezvoltare Intelectuală (NIDF) și Centrul Național de Rezervă Intelectuală (NIRC).
Ucraina rupe legăturile cu Coreea de Nord din cauza recunoașterii „republicilor” separatiste
Ucraina a întrerupt relațiile cu Coreea de Nord la 13 iulie, după ce Pyongyang a recunoscut ca independente două teritorii din estul Ucrainei. Ministerul ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba, consideră că aceast decizie este o încercare a autorităților de la Pyongyang de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
În declarația oficialităților de la Kiev se precizează că recunoașterea regimurilor ocupaționale rusești din regiunile Donețk și Luhansk „este nulă și neavenită” și nu va schimba granițele recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei.
Presa rusă a raportat anterior, la 13 iulie, că Coreea de Nord a recunoscut „independența” unor părți din regiunile Donețk și Luhansk ocupate de separatiștii susținuți de Rusia. Declarația Ministerului ucrainean de Externe a condamnat decizia Coreei de Nord. Ca răspuns la „actul neprietenesc”, Ucraina întrerupe relațiile diplomatice cu Pyongyang.
Contactele politice și economice fuseseră deja suspendate din cauza sancțiunilor internaționale impuse Coreei de Nord din cauza programului său de arme nucleare.
Ministrul de externe Dmitri Kuleba a declarat că decizia Coreei de Nord dă mai multe indicii despre „toxicitatea” Moscovei decât despre cea a Pyongyangului. El a afirmat că Rusia nu mai are aliați, cu excepția țărilor care depind de ea din punct de vedere financiar și politic, adăugând că nivelul de izolare a Rusiei va fi în curând același cu cel al Coreei de Nord.
Lituania consideră că decizia Comisiei Europene în ce privește enclava rusă Kaliningrad este un „pas înapoi”
Lituania a declarat că va menține restricțiile privind comerțul cu Kaliningrad în timp ce elaborează reguli privind reluarea comerțului, relatează Reuters.
Executivul Uniunii Europene a declarat miercuri că mărfurile rusești sancționate ar putea tranzita pe teritoriul blocului pe calea ferată, după ce tensiunile dintre Moscova și Lituania, membră a UE, au escaladat din cauza comerțului cu exclava Kaliningrad din Rusia.
Aseară, Laurynas Kasčiūnas, președintele Comisiei pentru securitate națională și apărare a parlamentului lituanian, a spus „Desigur, [decizia] este diferită de ceea ce ar fi fost dacă ar fi fost luată de Lituania singură. Desigur, decizia Comisiei poate fi privită ca un pas înapoi.”