Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | 23 de morți în atacul de la Vinița, în centrul țării, printre care 3 copii. Rachetele, trimise de pe un submarin

Forțele ruse au intrat în Siversk din regiunea Donețk. Continuă luptele grele pentru cucerirea acestei regiuni. Acordul dintre Rusia, Ucraina și ONU pentru relauarea exporturilor de cereale ucrainene ar putea fi semnat săptămâna viitoare. Kievul, reacție dură față de Coreea de Nord.

Principalele informații ale zilei

06:44 14.7.2022

Filtrele rusești în regiunile ocupate. Ucrainenii, puși să se dezbrace pentru a fi verificați de tatuaje patriotice

Au apărut imagini cu procedura de filtrare rusă aplicată ucrainenilor în teritoriile ocupate de Rusia, relatează Euromaidan. În videoclip, ocupanții ruși pot fi văzuți cerând ucrainenilor să se dezbrace și examinându-i pentru tatuaje patriotice pe străzile Mariupol.

Filmarea ar fi fost publicată inițial de asistentul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, care a scris:

„Cum a fost făcută filtrarea și verificarea oamenilor din Mariupol - cea mai frecventă întrebare pe care o auzim de la jurnaliștii internaționali. Pentru prima dată, publicăm filmări cu ceea ce s-a întâmplat la începutul ocupației chiar în orașul Mariupol. Umilirea, batjocura și teama de ocupanți.

06:57 14.7.2022

Putin s-ar pregăti să-l înlocuiască din funcție pe Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin, șeful agenției aerospațiale ruse Roscosmos, ar urma să fie înlocuit din funcție cu vicepremierul Iuri Borisov, care se pregătește să își dea demisia din guvern, scrie RBC.

Sursele RBC, unul dintre cele mai mari conglomerate media din Rusia, afirmă că Borisov, în vârstă de 65 de ani, va demisiona „în viitorul apropiat”. Acesta este în prezent responsabil de coordonarea cercetărilor în domeniul aerospațial și a industriei de apărare a Rusiei.

În mod interesant, Borisov l-a înlocuit în această funcție în 2018 tocmai pe Dmitri Rogozin, care ulterior a fost numit la șefia Roscosmos, o mutare pe care mulți au văzut-o drept o retrogradare pentru vocalul vicepremier al Rusiei.

Este așteptat ca premierul Mihail Mișustin să își remanieze guvernul pe 15 iulie, Duma de Stat fiind convocată din vacanța parlamentară pentru o ședință extraordinară.

Jurnaliștii de investigație de la Meduza scriu că ministrul Comunicațiilor Maksut Șadaiev și ministrul Industriei și Comerțului Denis Manturov sunt printre cei care și-ar putea părăsi de asemenea posturile dar că Manturov ar putea fi de fapt promovat în funcția de vicepremier.

07:02 14.7.2022

Gazprom nu mai garantează funcționarea gazoductului Nord Stream

Gigantul rusesc Gazprom a anunțat miercuri că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream, care deservește Europa, precizând că e în imposibilitatea de a confirma că va recupera o turbină germană aflată în reparații în Canada.

„Gazprom nu este în posesia niciunui document care să permită Siemens să scoată din Canada motorul turbinei de gaz despre care Ottawa a spus că vrea să-l restituie Berlinului”, a precizat Gazprom într-un comunicat.

„În aceste condiții, este imposibil să tragem o concluzie obiectivă în privința evoluției situației referitoare la funcționarea în deplină siguranță a gazoductului”, se mai arată în comunicatul citat de AFP.

Cea mai mare conductă care transport gaz rusesc spre Germania a început luni lucrările anuale de revizie, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de zece zile, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Germania nu știe cât gaz va primi după încheierea lucrărilor de mentenanță la Nord Stream 1. „Așa cum era de așteptat, Nord Stream 1 este la zero din această dimineață. Ce se va întâmpla la finalul întreținerii, nimeni nu este în măsură să spună în acest moment. Nu vom ști mai devreme de o zi înainte de finalul programat", a declarat Klaus Mueller, șeful Bundesnetzagentur, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică. Lucrările de întreținere se vor desfășura între 11 și 21 iulie.

07:11 14.7.2022

Decizie. Politicianul de opoziție Ilia Iașin va rămâne în închisoare pentru a fi anchetat pentru răspândirea de „informații false”

Un tribunal de la Moscova a ordonat ca politicianul de opoziție Ilia Iașin să fie ținut în închisoare timp de două luni în așteptarea unei anchete cu privire la răspândirea de „informații false” despre armata Rusiei, acuzație care duce la o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani, relatează Reuters.

„Rusia va fi liberă!”, a strigat Iașin în instanță după ce judecătorul a fost de acord cu cererea procurorilor de a-l ține în închisoare până pe 12 septembrie.

Rusia a adoptat o nouă legislație după ce și-a trimis armata în Ucraina pe 24 februarie, care interzice declarațiile publice care „discreditează” forțele sale armate sau citează informații din surse neoficiale. Măsura a fost criticată de Occident ca o nouă represiune asupra libertății de exprimare.

Un consilier al orașului Moscova a fost condamnat la șapte ani de închisoare săptămâna trecută într-unul dintre primele cazuri în care a fost aplicată noua lege.

Cu câteva zile înainte de a fi reținut pentru prima dată, Iașin, un aliat al criticului Alexei Navalnîi și membru al consiliului districtual Krasnoselsky din Moscova, a promis că va rămâne în Rusia, în ciuda amenințării că se pregătește arestarea sa pentru criticile sale deschise la adresa președintelui Vladimir Putin și acțiunilor Rusiei în Ucraina.

Avocatul lui Iașin, Vadim Prohorov, a spus că acuzațiile sunt legate de un videoclip postat de Iașin pe canalul său de YouTube în care vorbea despre acțiunile Rusiei la Bucha, lângă Kiev. Rusia a negat săvârșirea de atrocități acolo și în alte zone au ocupat forțele sale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG