Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | 23 de morți în atacul de la Vinița, în centrul țării, printre care 3 copii. Rachetele, trimise de pe un submarin

Forțele ruse au intrat în Siversk din regiunea Donețk. Continuă luptele grele pentru cucerirea acestei regiuni. Acordul dintre Rusia, Ucraina și ONU pentru relauarea exporturilor de cereale ucrainene ar putea fi semnat săptămâna viitoare. Kievul, reacție dură față de Coreea de Nord.

Principalele informații ale zilei

14:18 14.7.2022

Ucraina: Acordul cu Rusia pentru exporturile de cereale sunt „cu un pas mai aproape”

Imaginile din satelit întăresc acuzațiile că Rusia transportă cantități uriașe de cereale ucrainene furate către regimul lui Bashar al-Assad din Siria. Serviciul ucrainean al RFE/RL a documentat o serie de transporturi prin cel mai mare terminal de cereale din Crimeea ocupată de Rusia.
Imaginile din satelit întăresc acuzațiile că Rusia transportă cantități uriașe de cereale ucrainene furate către regimul lui Bashar al-Assad din Siria. Serviciul ucrainean al RFE/RL a documentat o serie de transporturi prin cel mai mare terminal de cereale din Crimeea ocupată de Rusia.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că Kievul este „cu siguranță cu un pas mai aproape” de a ajunge la un acord de export pentru cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, după discuțiile cu Rusia, Turcia și ONU de la Istambul, relatează Reuters.

Discuțiile de miercuri de la Istanbul au fost „de fond”, a spus și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

S-au putut formula unele elemente ale unui posibil acord pe care Rusia, Ucraina și Turcia îl discută acum în capitalele lor prin departamentele lor militare.

Miercuri, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a anunțat un acord cu Ucraina, Rusia și ONU care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, crescând perspectivele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de foamete.

Acordul va fi semnat atunci când părțile se vor întâlni din nou săptămâna viitoare și va include controale comune pentru verificarea cerealelor în porturi și Turcia, asigurând siguranța rutelor de export de cereale ucrainene la Marea Neagră, a spus Akar.

14:31 14.7.2022

Kremlinul acuză SUA: HIMARS sunt peste tot! Ucrainenii le folosesc pe scară largă

Ministerul rus de Externe a criticat joi SUA şi Marea Britanie pentru ajutorul acordat Ucrainei în instruirea forţelor armate ale acesteia, calificând sprijinul drept parte a „războiului hibrid” dus de ţările NATO împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Washingtonul a pus la dispoziţia Ucrainei instructori care au ajutat forţele Kievului să utilizeze sisteme avansate de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că aceste rachete, care au o rază de acţiune mai mare şi sunt mai precise decât alte arme de artilerie, sunt utilizate „pe scară largă” de forţele ucrainene.

„Forţele ucrainene utilizează HIMARS primite din SUA peste tot!”, a remarcat Zaharova, adăugând că Washingtonul a „trimis în secret instructori” în Ucraina pentru a ajuta forţele ucrainene să înveţe cum să utilizeze şi să ţintească cu noile arme, ceea ce a dus la tiruri asupra noi ţinte civile în zonele controlate de Rusia, susţine ea.

Zaharova a criticat, de asemenea, deczia Marii Britanii de a aduce sute de militari ucraineni în Regatul Unit pentru instruirea lor în folosirea noilor arme.

Noua iniţiativă a Londrei de a forma până la 10.000 de soldaţi ucraineni în cursul lunilor următoare face parte din „războiul hibrid” al Occidentului împotriva Moscovei, a spus ea.

14:53 14.7.2022

Raport OSCE: În centrele de filtrare rusești, ucrainenii sunt umiliți și maltratați

Cel mai mare organism de securitate din lume și-a exprimat „grava îngrijorare” cu privire la presupusa maltratare a zeci de mii de ucraineni în așa-numitele centre de filtrare înființate de Rusia în Ucraina, scrie The Guardian.

Zeci de mii de civili sunt duși în aceste centre din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) separatistă din estul Ucrainei, înainte de a fi deportați în Rusia, a declarat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Există aproximativ 20 de astfel de facilități pe teritoriile ocupate de ruși, potrivit lui Yevhenii Tsymbaliuk, ambasadorul Ucrainei la OSCE.

Un nou raport al OSCE spune că rapoartele indică faptul că oamenii sunt supuși „interogatorilor dure și perchezițiilor corporale umilitoare” în aceste centre.

Cei aflați că au colaborat cu Kievul „dispar adesea pur și simplu”, unii fiind transferați în teritorii controlate de Rusia, unde sunt reținuți sau chiar uciși, se arată în raport.

Experții au constatat, de asemenea, „încălcări grave ale dreptului internațional umanitar”, în special în orașele Bucea și Irpin, unde au văzut „semne de tortură și maltratare pe cadavrele civililor uciși” care arătau o „nerespectare a principiului umanității” .

Uciderile vizate, violurile, răpirile și deportările masive de civili au fost documentate în mod repetat în timpul conflictului, se arată în comunicat.

16:43 14.7.2022

2,5 milioane de lire sterline acordate de Marea Britanie pentru anchetarea crimelor de război comise de ruși

Marea Britanie va oferi un pachet de sprijin suplimentar de 2,5 milioane de lire sterline procurorilor ucraineni care investighează presupusele crime de război comise de forțele ruse, a anunțat Ministerul de Externe.

Pachetul va include desfășurarea de echipe mobile de justiție la locul potențialelor crime de război, instruirea a până la 90 de judecători și strângerea de probe criminalistice și sprijinul experților britanici în violența sexuală în conflict.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG