Linkuri accesibilitate

Soldați ucraineni se îndreaptă către prima linie a frontului (Foto: AFP)
Soldați ucraineni se îndreaptă către prima linie a frontului (Foto: AFP)

Războiul din Ucraina | Ajutor financiar de la UE de 1 mld de euro pentru Ucraina. Politicieni și jurnaliști britanici interziși în Rusia

Regiunea Odesa a fost atacată cu două rachete Iskander lansate din Crimeea. Comitetul international al Crucii Roșii nu a primit încă acces în închisoarea Olenivka unde zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși într-un bombardament. Putin a adoptat noua doctrină navală a Rusiei.

Principalele informații ale zilei

14:00 1.8.2022

Rusia a bombardat infrastructura civilă din Nikolaev

Atacurile au avut loc în noaptea de duminică spre luni. Potrivit primarului Oleksandr Sienkevych, forțele ruse au bombardat mai multe clădiri din sudul orașului, inclusiv un spital, unde o cameră de urgență a fost parțial distrusă.

”Din fericire, personalul și pacienții nu au fost răniți”, a spus Sienkevych. Pe twitter au început să apară imagini de după atac.

13:56 1.8.2022

Dacă acordul privind reluarea exporturilor de cereale funcționează integral, vor fi începute negocieri pentru redeschiderea portului Nikolaev, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii.

Nava Razoni, prima navă care transportă cereale ucrainene de la 24 februarie, a plecat luni din portul Odesa. Marți ar urma să tracă prin strâmtoarea Bosfor.

13:54 1.8.2022

Conturile de Twitter antivaccin au schimbat ținta: fac dezinformare în criza alimentară

Conturile de Twitter care au promovat QAnon și teoriile conspirației antivaccin își schimbă atenția și răspândesc din ce în ce mai mult dezinformarea cu privire la criza alimentară globală cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unui nou studiu, analizat de The Guardian.

Studiul Institutului de Cercetare a Rețelei de Contagiune (NCRI) a constatat că pe conturile de social media ale teoreticienilor conspirației a început să fie promovată ideea că țările occidentale sunt responsabile pentru întreruperea exporturilor de grâu, orz și porumb din Ucraina.

Guvernul rus a făcut aceleași afirmații în ultimele săptămâni, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor de cereale. Rusia a blocat porturile maritime ale Ucrainei, ceea ce a împiedicat exportul a zeci de milioane de tone de cereale. ONU a sugerat că 49 de milioane de oameni ar putea fi împinși în foamete sau în condiții asemănătoare foametei din cauza acțiunilor Rusiei.

NCRI, care urmărește dezinformarea și manipularea pe rețelele de socializare, a constatat că comunitățile de conspirație și influencerii legați de QAnon, mișcarea conspirativă extremistă ai cărei adepți cred că Donald Trump poartă un război împotriva „deep state” , trec de la teoriile conspirației în jurul Covid-19 la dezinformarea crizei alimentare.

Potrivit NCRI, citat deThe Guardian, relatările leagă frecvent creșterea insecurității alimentare cu o „cabală a elitelor întunecate și adesea evreiești, pentru a realiza „Noua Ordine Mondială””, mai degrabă decât cu invazia Rusiei în Ucraina.

Într-un exemplu, GhostEzra, un influenț antisemit de pe rețelele sociale QAnon care a declarat Covid-ul „fals”, a scris pe Telegram: „Nu credeți niciodată pentru o clipă că lipsește ceva. Alimente. Apă. Ulei. Ei creează și produc aceste lipsuri. Acestea nu apar în mod natural deloc.”

„Ei”, a spus CNRI, se referă la poporul evreu.

„Există o suprapunere semnificativă între QAnon și alte comunități anti-vax și de conspirație online”, a spus Alex Goldenberg, analist principal de informații la NCRI și cercetător la Centrul Rutgers Miller pentru Protecția Comunității și Reziliență.

Organizațiile au descoperit că mass-media de stat rusă și mass-media proxy au promovat și linia Kremlinului, conform căreia Occidentul este de vină.

Săptămâna aceasta, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a fost într-un turneu prin Africa, încercând să adune sprijin.

„Dacă insecuritatea alimentară continuă să crească, anticipăm că actorii de dezinformare, de la mass-media de stat rusă până la comunitățile de conspirație online de pe Telegram, vor exploata situația pentru a genera narațiuni menite să semene neîncrederea în sistemele și instituțiile politice ale publicului țintă”, a spus Goldenberg.

Pe 23 iulie, Rusia a semnat un acord cu Ucraina la Istambul pentru a permite exporturile de cereale, dar la doar câteva ore rușii au bombardat portul Odesa.

În ciuda atacului, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat vineri că țara este pregătită pentru plecarea navelor cu cereale.

Luni, prima navă încărcată cu cereale ucrainene, Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care transportă 26.000 de tone de porumb, a părăsit portul Odesa, cu destinația Liban.

12:37 1.8.2022

Ministerul rus al Apărării spune că a ucis 250 de soldați ucraineni și a doborât 2 sisteme HIMARS

Ministerul rus al Apărării și-a publicat buletinul operațional zilnic, în care a susținut că a ucis încă cel puțin 250 de membri ai serviciului ucrainean și a rănit cel puțin număr

Totuși, raportul acoperă câteva zile, enumerând atacuri despre care ministerul a spus că au avut loc în 28 iulie și 29 iulie, remarcă The Guardian.

Raportul enumeră o cantitate mare de echipament militar pe care Rusia spune că l-a distrus. De asemenea, susține că a doborât 13 drone ucrainene.

Potrivit Reuters, ministerul susține că armata rusă a distrus două sisteme HIMARS, în atacurile din regiunea Harkiv, dar și și un sistem de lansare pentru rachete antinavă Harpoon în regiunea Odesa.

Niciuna dintre afirmații nu a fost verificată independent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG