Linkuri accesibilitate

Soldați ucraineni se îndreaptă către prima linie a frontului (Foto: AFP)
Soldați ucraineni se îndreaptă către prima linie a frontului (Foto: AFP)

Războiul din Ucraina | Ajutor financiar de la UE de 1 mld de euro pentru Ucraina. Politicieni și jurnaliști britanici interziși în Rusia

Regiunea Odesa a fost atacată cu două rachete Iskander lansate din Crimeea. Comitetul international al Crucii Roșii nu a primit încă acces în închisoarea Olenivka unde zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși într-un bombardament. Putin a adoptat noua doctrină navală a Rusiei.

Principalele informații ale zilei

06:49 1.8.2022

În regiunea Kiev, 1.348 de civili au fost găsiți morți după retragerea trupelor ruse, la începutul lunii aprilie, spune șeful Poliției.

Andrii Nebitov a mai precizat că 300 de rezidenți din regiunea Kiev sunt în continuare dați dispăruți.

Forțele ruse s-au retras din regiunea Kiev la începutul lunii aprilie, lăsând în urmă gropi comune cu civili uciși.

06:56 1.8.2022

Crucea Roșie spune că nu a primit încă acces la închisoarea în care au murit zeci de prizonieri ucraineni

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a condamnat atacul asupra centrului de detenție din Olenivka, regiunea Donețk controlată de Rusia, în care au murit zeci de prizonieri de război ucraineni.

Într-o declarație transmisă duminică, CICR transmite că nu a primit încă permisiunea de a vizita locul atacului din 29 iulie. Aceasta în ciuda declarațiilor Rusiei că va permite accesul ONU și al Crucii Roșii.

„Familiile trebuie să primească de urgență vești despre cei dragi și răspunsuri”, spune CICR, care precizează că o investigația independentă trebuie să aibă loc, dar nu Crucea Roșie e forul care poate investiga crime de război.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacul asupra închisorii.

Președintele Volodimir Zelenskiy a denunțat drept crimă de război atacul asupra închisorii. „Este o crimă de război deliberată a Rusiei, o ucidere deliberată în masă a prizonierilor de război ucraineni”, a spus Zelenski.

Luptătorii capturați – despre care ministerul rus al apărării a spus că includeu membri ai batalionului Azov, care au apărat combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol – ar fi trebuit să fie protejați prin garanții asigurate de Națiunile Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii, a mai spus Zelenski.

07:03 1.8.2022

Zelenski: Strategic, Rusia nu are nicio şansă să câştige. Trebuie să rezistăm, astfel încât statul terorist să îşi simtă înfrângerea

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul şi că ucrainenii sunt mai puternici decât rachetele ruşilor.

“Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale atacuri asupra Mikolaivului şi regiunii din întreaga perioadă de război. Zeci de proiectile şi rachete. Ocupanţii au lovit clădiri rezidenţiale, şcoli, alte infrastructuri sociale şi facilităţi industriale. Atacul ruşilor a luat vieţile lui Oleksii Vaadaturski şi soţiei sale Raisa, fondatorul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, Nibulon, Eroul Ucrainei. Condoleanţe sincere rudelor şi prietenilor cuplului Vadaturski.

Exact astfel de oameni, astfel de companii, sudul Ucrainei noastre au garantat siguranţa alimentară a lumii. Aşa a fost şi va fi mereu. Teroriştii ruşi nici măcar nu ar trebui să spere că vor putea distruge potenţialul social şi industrial al Ucrainei şi vor păşi printre ruine.

Capacităţile noastre sunt categoric mai puternice decât rachetele şi proiectilele Rusiei”, a spus Zelenski.

Volodimir Zelenski a precizat că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul.

“Acum armata rusă încearcă să îşi întărească poziţiile în zonele ocupate din sudul ţării noastre. O parte din forţele ruse din est se deplasează către sud, către regiunea Herson şi regiunea Zaporojie. Însă asta nu îi va ajuta. Niciun atac al ruşilor nu rămâne fără răspuns din partea noastră. Forţele Armate ale Ucrainei sunt gata să răspundă oricărei noi activităţi a ocupanţilor. Strategic, Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul. Şi trebuie să rezistăm, astfel încât chiar şi la nivel tactic statul terorist să îşi simtă înfrângerea. Trebuie să rezistăm în sud, în est, peste tot. Să ne menţinem unitatea, nu doar până la victorie, ci şi după, ca să refacem tot ce a fost distrus de ocupanţi. Cred că vom face toate astea”, a adăugat preşedintele ucrainean.

07:09 1.8.2022

Explozie la un depozit de muniție din Bulgaria al omului de afaceri Emilian Gebrev. Compania sa a furnizat arme Ucrainei după 2014

​O explozie urmată de un incendiu s-a produs duminică într-un depozit de muniție al companiei „EMKO” aflat lângă orașul Karnobat din Bulgaria, potrivit Novinite. Compania îi aparține omului de afaceri

care a fost otrăvit în 2015, iar The Kyiv Independent amintește că acesta a furnizat arme Ucrainei după 2014.

În urma exploziei nu au existat victime, iar zona a fost supravegheată cu o dronă, urmând să rămână izolată timp de 72 de ore, conform agenției de presă bulgare Novinite.

Proprietarul companiei, Emilian Gebrev, a explicat pentru postul național de radio din Bulgaria că în depozit se afla muniție veche, care fusese comandată de companii, dar nu fusese plătită și era depozitată acolo:

„Nu este vorba despre nicio eroare umană, pentru că nu există eroare umană. La ora 4:00 s-a auzit o explozie și apoi depozitul a luat foc. Ce era înăuntru nu poate spune nimeni. Este interzis să se intre înăuntru timp de 24 de ore”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG