Ucraina acuză Rusia că finanțează proteste în Israel
Ambasada Ucrainei la Tel Aviv acuză Rusia că finanțează demonstrațiile antiucrainene din Israel. Potrivit ambasadei, astfel de demonstrații au avut loc în Haifa, Netanya și în fața ambasadei din Tel Aviv.
„Nu suntem șocați sau surprinși să vedem că finanțarea rusă este îndreptată spre inducerea în eroare a publicului israelian”, a declarat ambasadorul Evghen Korniciuk, adăugând că, în ciuda protestelor finanțate de ruși, majoritatea publicului israelian susține Ucraina.
Oficial ucrainean: Rusia pregătește un referendum în Melitopol
Forțele rusești pregătesc un „referendum” în Melitopol, la începutul lunii septembrie, potrivit primarului din Melitopol.
Ivan Fedorov a spus că forțele rusești din Melitopol, regiunea Zaporojie, au mers din ușă în ușă pentru a efectua un recensământ, transmite Kyiv Independent.
Oficialul ucrainean a adăugat că cei care susțin Ucraina vor fi trimiși cu forța în afara regiunii Zaporojie.
Rusia își consolidează pozițiile în sudul țării în așteptarea contraofensivei ucrainene
Trupele rusești au început să își consolideze pozițiile în orașe și regiuni cheie din sudul Ucrainei, pregătindu-se pentru o contraofensivă ucraineană anunțată, în timp ce forțele Kremlinului și-au continuat atacul în regiunea Donbas din est, transmite RFE/RL.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia mută trupe și echipamente între Herson, Mariupol, Melitopol și Zaporojie, unde Rusia ocupă cea mai mare centrală nucleară din Europa.
„Având în vedere presiunile asupra forței de muncă rusești, întărirea sudului în timp ce lupta pentru Donbas continuă indică seriozitatea cu care comandanții ruși privesc amenințarea”, se arată în comunicat.
Comentariile vin în aceeași zi în care șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, amiralul Tony Radakin, a declarat într-un interviu pentru BBC că Rusia a pierdut aproximativ 50.000 de soldați uciși sau răniți în invazia sa și că aproape 1.700 de tancuri au fost distruse.
El a avertizat, totuși, că orice speculație conform căreia eșecurile ar duce la căderea rapidă a președintelui rus Vladimir Putin este „o iluzie”.
„Ca profesioniști militari, vedem un regim relativ stabil în Rusia. Președintele Putin a fost capabil să înăbușe orice opoziție. Vedem o ierarhie care este investită în președintele Putin și, prin urmare, nimeni la vârf nu are motivația de a-l contesta pe președintele Putin”, a declarat Radakin.
Între timp, un oficial militar ucrainean a declarat că Rusia se pregătește pentru următoarea etapă a ofensivei sale în Ucraina, ca urmare a ordinelor primite de la Moscova de a intensifica operațiunile militare, cu obiectivul principal de a captura în totalitate provinciile Donețk și Luhansk din est - care formează Donbasul - dar cu atacuri care au loc și în centrul, nord-estul și sudul Ucrainei.
De ce au fost demiși șeful spionajului ucrainean și cel mai înalt procuror de stat
Volodimir Zelenski i-a demis pe șeful agenției de securitate internă a Ucrainei, SBU, și pe procurorul general al statului, deoarece peste 60 de funcționari din subordinea lor lucrau împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia și au fost acuzați de trădare, scrie The Guardian.
Demiterea bruscă, duminică, a șefului SBU, Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, și a procurorului general, Irina Venediktova, care a jucat un rol-cheie în urmărirea penală a crimelor de război rusești, a fost anunțată pe site-ul președintelui. Președintele Ucrainei l-a numit pe Olexii Simonenko în funcția de procuror general, într-un ordin executiv separat.
Într-o postare pe Telegram, Zelenski a declarat că i-a concediat pe înalții oficiali deoarece a ieșit la iveală faptul că mulți membri ai agențiilor lor au colaborat cu Rusia, o problemă care, potrivit acestuia, a atins și alte agenții.
El a spus că au fost deschise 651 de cazuri de presupusă trădare și colaborare împotriva unor funcționari din cadrul procuraturii și al forțelor de ordine.
Numărul mare de cazuri de trădare scoate la iveală provocarea uriașă a infiltrării rusești cu care se confruntă Ucraina, în timp ce se luptă cu Moscova.
„O astfel de serie de infracțiuni împotriva bazelor securității naționale a statului ridică întrebări foarte serioase pentru liderii relevanți. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a spus Zelenski.
În discursul său de duminică seară, Volodimir Zelenski a remarcat recenta arestare - sub suspiciunea de trădare - a fostului șef al SBU din regiunea Crimeea, peninsulă anexată ilegal de Rusia în 2014.
Ivan Bakanov a fost numit în fruntea SBU în 2019, după ce Zelenski a câștigat alegerile la începutul aceluiași an.