Linkuri accesibilitate

„Învățați să urască”. Cum sunt „rusificate” școlile ucrainene din zonele ocupate


Părinții din zonele Ucrainei ocupate de Rusia sunt amenințați cu privarea de drepturile părintești dacă nu își trimit copiii la școli pro-Moscova în această toamnă. (Imagine de arhivă)
Părinții din zonele Ucrainei ocupate de Rusia sunt amenințați cu privarea de drepturile părintești dacă nu își trimit copiii la școli pro-Moscova în această toamnă. (Imagine de arhivă)

Părinții și cadrele didactice din zonele ocupate de Rusia în sudul Ucrainei spun că autoritățile de ocupație folosesc șantajul pentru a-i obliga să coopereze cu școlile pro-Moscova, care sunt în curs de înființare pentru anul școlar următor.

Mai multe persoane au declarat pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL că autoritățile de ocupație le spun părinților că ar putea să-și piardă drepturile părintești dacă nu obțin pașapoarte rusești și nu-și trimit copiii la școlile desemnate.

Ei caută personal, dar aș vrea să remarc lipsa de cooperare din partea profesorilor noștri. Putem fi mândri de acest lucru.
-- Profesor din Enerhodar

„Localnicii nu vor să își trimită copiii la aceste școli, dar le este frică”, a declarat Serhii Șîșkovski, profesor de istorie în regiunea Herson. „Oamenii se tem să nu-și piardă copiii și nu știu cum să răspundă la aceste cereri”, a adăugat el.

„În orașul Enerhodar (în partea de nord-vest a regiunii Zaporojie, controlată de ruși), cu siguranță au existat presiuni asupra părinților și copiilor în ceea ce privește respectarea legilor [rusești] pentru următorul an școlar”, a declarat o profesoară din Enerhodar, care a cerut să nu fie identificată de teama repercusiunilor din partea rușilor.

Ea a declarat că autoritățile de ocupație recrutează profesori și personal pentru școlile pe care le înființează.

„Ei caută personal, dar aș dori să remarc lipsa de cooperare din partea profesorilor noștri. Putem fi mândri de acest lucru. În prezent, au un deficit de profesori. Mi s-a spus că au sunat profesorii și chiar le-au vizitat casele”, a spus profesoara.

Din câte știa ea, doar doi profesori au fost de acord să lucreze în noile școli.

O sală de clasă a unei școli din satul Kutuzivka din regiunea ucraineană Harkov, după un atac rusesc din 27 mai 2022.
O sală de clasă a unei școli din satul Kutuzivka din regiunea ucraineană Harkov, după un atac rusesc din 27 mai 2022.

Autoritățile ucrainene au acuzat Moscova că se pregătește pentru ocuparea pe termen lung sau chiar anexarea zonelor din Ucraina care fac legătura între regiunea estică Donbas, unde Rusia a promovat un război separatist în ultimii opt ani, și regiunea ucraineană Crimeea de la Marea Neagră, pe care Moscova a anexat-o cu forța în 2014.

Într-un interviu acordat Reuters pe 8 iulie, ambasadorul Rusiei în Regatul Unit, Andrei Kulin, a declarat că este puțin probabil ca Rusia să își retragă forțele „din partea de sud a Ucrainei”.

La sfârșitul lunii iunie, autoritățile militare de ocupație din regiunea Herson au anunțat că pregătesc un „referendum” privind alipirea la Rusia.

În data de 4 iulie, Moscova a numit un „guvern” de ocupație pentru părțile controlate de Rusia din regiunea Herson, numindu-l pe Mihail Rodikov, un oficial municipal din regiunea Moscovei, în funcția de „ministru al educației și științei”.

Rodikov a condus de facto departamentul de educație al guvernului din orașul Sevastopol din Crimeea după anexarea regiunii de către Rusia.

Potrivit jurnalistei ucrainene de investigații Valentina Samar, Rodikov a fost implicat în mai multe scandaluri în timpul mandatului său din 2015-2018 la Sevastopol, în urma unuia dintre acestea fiind nevoit să demisioneze și să se întoarcă în Rusia.

„Este o numire ciudată, mai ales având în vedere că Rodikov are 64 de ani și ar trebui să se pensioneze în curând. Dar cred că încă mai are ceva praf de pușcă în el, așa că vine la Herson pentru a înființa un sistem de învățământ rusesc”, a declarat jurnalista.

Un profesor din sudul Ucrainei ocupate a declarat că oficialii impuși de Rusia i-au vizitat pe profesori acasă pentru a-i presa să lucreze pentru școlile pro-Moscova înncepând din această toamnă. (Imagine de arhivă)
Un profesor din sudul Ucrainei ocupate a declarat că oficialii impuși de Rusia i-au vizitat pe profesori acasă pentru a-i presa să lucreze pentru școlile pro-Moscova înncepând din această toamnă. (Imagine de arhivă)

În est, în orașul Mariupol, port la Marea Neagră, administrația de ocupație a trimis profesori la Moscova pentru „certificare”, potrivit lui Petro Andriușcenko, un consilier al primarului pro-Kiev din oraș. Într-o postare din 2 iulie pe Telegram, acesta a declarat că autoritățile de ocupație au interzis de altfel, în mod informal, tuturor profesorilor să părăsească orașul.

Ei îi învață pe copii să urască Ucraina. În așa-numitele lecții de „istorie”, ei spun că Ucraina este de vină pentru declanșarea războiului actual și neagă faptul că Rusia a atacat Ucraina și Mariupol și că a creat toată această oroare.
-- Maxim Borodin, consilier local din Mariupol

În luna mai, avocata pentru drepturile omului din Ucraina de la acea vreme, Liudmila Denisova, a afirmat că administrația de ocupație din Mariupol, oraș care a fost în mare parte distrus și depopulat de lupte violente înainte de a fi capturat de trupele rusești, a elaborat planuri de „rusificare completă a educației prin introducerea standardelor lor” în anul academic următor.

Maxim Borodin, un membru pro-Kyiv din Consiliul Municipal din Mariupol, a declarat pentru RFE/RL că programul educațional rusesc este impregnat de „lecții de propagandă”.

„Ei îi învață fără menajamente pe copii să urască Ucraina”, a spus Borodin.

„În așa-numitele lecții de "istorie", ei spun că Ucraina este de vină pentru declanșarea războiului actual și neagă faptul că Rusia a atacat Ucraina și Mariupol și că a creat toată această oroare”, a adăugat consilierul local.

Civilii din zonele ocupate sunt deosebit de vulnerabili deoarece Rusia a creat în mod deliberat un „vid informațional”, izolându-le de furnizorii ucraineni de internet și de servicii de telefonie mobilă, precum și de mass-media externe, a declarat fostul ministru ucrainean al educației și științei, Lilia Hrinevici.

Maxim Borodin, un membru pro-Kiev al Consiliului municipal din Mariupol: „Ei îi învață fără menajamente pe copii să urască Ucraina”.
Maxim Borodin, un membru pro-Kiev al Consiliului municipal din Mariupol: „Ei îi învață fără menajamente pe copii să urască Ucraina”.

„Adesea, ei nu au acces la internet și urmăresc doar programe rusești la televizor”, a declarat Hrinevici pentru RFE/RL.

„Copiii aud, de asemenea, toate acestea. Și apoi merg la școală, unde ocupanții poluează complet spațiul educațional cu narațiunile lor. Cu cât acest lucru se întâmplă mai mult timp, cu atât mai mult le infectează conștiința, mai ales atunci când nu au informații adevărate adecvate și sunt ținuți în izolare”, a adăugat ea.

Scopul rușilor, a concluzionat ea, este „distrugerea identității naționale ucrainene”.

„De aceea au început imediat să ardă cărți despre istoria Ucrainei. De aceea au început să intervină în sistemul educațional și să ne distrugă școlile”, a mai declarat Lilia Hrinevici.

Potrivit Procuraturii Generale ucrainene, 1.971 de școli au fost avariate de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie. Aproximativ 194 dintre ele au fost complet distruse.

Articol scris de Oleksandr Iankovski și Robert Coalson.

XS
SM
MD
LG