Linkuri accesibilitate

Salvatorii ucraineni dau la o parte molozul în care a fost transformat un bloc de locuințe după ce a fost lovit de rachetele rusești - Ceasiv Iar, Donețk, Ucraina
Salvatorii ucraineni dau la o parte molozul în care a fost transformat un bloc de locuințe după ce a fost lovit de rachetele rusești - Ceasiv Iar, Donețk, Ucraina

Războiul din Ucraina | Încă 500 de milioane de euro ajutor militar de la UE pentru Kiev. Întâlnirea Zelenska-Blinken

Rusia își întărește pozițiile în sudul țării în pregătirea contraofensivei, în timp ce Volodimir Zelenski i-a suspendat din funcție pe șeful spionajului (SBU) și pe procurorul general al Ucrainei, după ce zeci de funcționari din subordinea lor au fost acuzați de trădare.

Principalele informații ale zilei

13:02 18.7.2022

Un oficial ucrainean face precizări: Bakanov și Venediktova au fost suspendați, nu demiși

Ivan Bakanov
Ivan Bakanov

Un oficial ucrainean a clarificat faptul că cei doi înalți funcționari au fost suspendați din funcție în așteptarea investigațiilor, dar nu au fost demis în mod oficial, așa cum s-a raportat anterior, transmite RFE/RL.

Andrii Smirnov, adjunctul șefului biroului prezidențial, a declarat că Venediktova a fost suspendată, iar Bakanov a fost „îndepărtat temporar de la îndeplinirea atribuțiilor sale” în timp ce se efectuează „verificări și investigații”.

Întrebat dacă cei doi oficiali ar putea reveni la posturile lor în cazul în care investigațiile îi vor exonera, acesta a răspuns: „Trăim într-o țară care respectă legea și, bineînțeles, pot concepe (această posibilitate)”.

Clarificarea a venit luni, după ce Volodimir Zelenski a anunțat duminică seară că Ivan Bakanov a fost demis din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), iar Irina Venediktova a fost demisă din funcția de procuror general. Președintele ucrainean a invocat zeci de cazuri de colaborare cu Rusia de către funcționari din agențiile lor.

Anterior anunțului său, într-o declarație făcută duminică, Volodimir Zelenski a declarat - fără a-i menționa pe Venediktova sau Bakanov pe nume - că „acțiunile specifice și orice inacțiune a fiecărui oficial din sectorul de securitate și din agențiile de aplicare a legii vor fi evaluate”.

14:39 18.7.2022

Moscova le-a ordonat soldaților să aibă ca prioritate distrugerea rachetelor cu rază lungă de acțiune

Sistemul de armament HIMARS, folosit în Ucraina, 24 iunie 2022.
Sistemul de armament HIMARS, folosit în Ucraina, 24 iunie 2022.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acțiune și a armelor de artilerie din Ucraina, după ce armele furnizate de Occident au fost folosite pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești, transite Reuters.

Șoigu, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a inspectat grupul Vostok care luptă în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova.

El „i-a dat instrucțiuni comandantului să acorde prioritate rachetelor cu rază lungă de acțiune și armelor de artilerie ale inamicului”, a precizat ministerul apărării.

Statele Unite și aliații săi au furnizat Ucrainei armament în valoare de miliarde de dolari de la invadarea Rusiei pe 24 februarie, inclusiv arme cu rază lungă de acțiune despre care Kievul spune că încep să fie de ajutor pe câmpul de luptă.

Ucraina afirmă că a efectuat o serie de lovituri de succes asupra a 30 de centre logistice și de muniții rusești, folosind mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă furnizate recent de Occident.

14:54 18.7.2022

Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România

Ministerul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a vorbit înaintea reuniunii cu omologii săi din UE de la Bruxelles despre reformele pe care trebuie să le facă Ucraina pentru a fi acceptată în UE, dar și cum ajută Bucureștiul în plan economic, explicând totodată și interesul României de a ajuta Kievul.

„Conform cifrelor pe care le avem, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de grâne din Ucraina au tranzitat deja România”, a spus Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Ministrul a mai spus că „dacă Ucraina eșuează, securitatea României, securitatea cetățenilor români și securitatea euroatlantică sunt amenințate”.

„Deci este în interesul strategic al României și al tuturor țărilor membre UE să sprijine Ucraina pe deplin, pentru a câștiga acest război dezlănțuit de Rusia împotriva vecinului nostru”, a completat el.

În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, Aurescu a afirmat că alături de omologii săi va vorbi cu ministrul de Externe Dmitro Kuleba despre „cum putem ajuta Ucraina să facă reforme, în condițiile actuale de război”, deoarece „în condițiile actuale, aceasta este o veritabilă provocare”.

15:08 18.7.2022

Zelenski: Rusia a lansat peste 3.000 de rachete asupra orașelor ucrainene

Momentul în care o rachetă rusească lovește un mall din Kremenciuk, regiunea Poltava, Ucraina, 27 iunie 2022.
Momentul în care o rachetă rusească lovește un mall din Kremenciuk, regiunea Poltava, Ucraina, 27 iunie 2022.

Rusia a tras peste 3.000 de rachete asupra orașelor ucrainene începând cu 24 februarie, a spus luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe canalul său de Telegram.

Potrivit Kyiv Independent, el a mai spus că este imposibil de numărat numărul artileriei rusești și al altor proiectile folosite împotriva ucrainenilor.

„Dar este cu siguranță posibil să aducem toți criminalii de război ruși în fața justiției. Fiecare dintre colaboratori. Toți cei responsabili de teroare”, a menționat Zelenski.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG