Linkuri accesibilitate

Trupele ucrainene călătoresc cu un transportator blindat de personal (APC), în regiunea Donețk
Trupele ucrainene călătoresc cu un transportator blindat de personal (APC), în regiunea Donețk

Războiul din Ucraina | Batalionul Azov, desemnat organizație teroristă în Rusia. Trei persoane, ucise în timpul evacuării din Herson

Putin folosește iar retorica nucleară „periculoasă”, avertizează SUA, Marea Britanie și Franța. Procurorul general al Ucrainei afirmă că prizonierii de război ucraineni din tabăra Olenivka au fost uciși folosind arme termobarice. Ucraina a primit noi ajutoare financiare și armament.

Principalele informații ale zilei

07:26 2.8.2022

Vladimir Putin: Nimeni nu poate câștiga un război nuclear, el nu trebuie dezlănțuit

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că într-un război nuclear nu pot exista câștigători și că un asemenea conflict nu ar trebui dezlănțuit, relatează agenția Reuters.

Putin a făcut comentariul într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de Neproliferare Nucleară la peste cinci luni după ce a declanșat războiul din Ucraina și a pus în alertă maximă forțele de descurajare nucleară ale Rusiei.

„Trebuie să începem de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și el nu ar trebui niciodată dezlănțuit iar noi stăm pentru securitatea egală și indivizibilă a tuturor membrilor comunității mondiale”, a afirmat acesta.

Îngrijorările internaționale privind riscul unei confruntări nucleare s-au intensificat de la declanșarea războiului rusesc de agresiune pe 24 februarie. În declarația sa de război Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume, și a avertizat statele străine împotriva oricărei ingerințe în conflict.

„Oricine ar încerca să ne împiedice... ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și va duce la asemenea consecințe pe care nu le-ați mai întâlnit în istoria voastră”, a afirmat el la momentul respectiv.

El a ordonat ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu să pună în alertă maximă forțele de descurajare nucleară 3 zile mai târziu.

07:45 2.8.2022

Zelenski: E prea devreme să ne bucurăm de reluarea exporturilor de cereale. Să vedem dacă acordul va funcționa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că este "prea devreme" să se bucure după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa salutată unanim.

"În momentul de faţă, este prea devreme să tragem concluziile şi să facem previziuni", a declarat el în alocuţiunea sa video de luni noaptea.

"Să aşteptăm să vedem cu va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată", a spus Zelenski potrivit AFP.

Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse acum aproape şase luni, o navă încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit Odesa, pe Marea Neagră, cu destinaţia port Tripoli în Liban, conform cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează să atenueze criza alimentară mondială.

07:47 2.8.2022

Prizonierii ucraineni de la Olenivka, uciși cu arme termobarice

Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin afirmă că prizonierii de război ucraineni din tabăra Olenivka au fost uciși folosind arme termobarice.

„Sunt mulți experți internaționali care cooperează cu Parchetul general. Vreau să vă informez că concluziile preliminare ale experților noștri internaționali indică faptul că metoda acestei crime a fost o armă termobară. Acestea sunt constatările preliminare ale mai multor experți internaționali. Cu siguranță nu a fost un atac cu rachetă - sunt siguri de asta”, a declarat el luni seara.

07:56 2.8.2022

Șeful ONU: Lumea „la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că o neînțelegere ar putea declanșa distrugerea nucleară, deoarece Statele Unite, Marea Britanie și Franța au cerut Rusiei să oprească „retorica și comportamentul său nuclear periculoasă”, scrie The Guardian.

La deschiderea conferinței cheie privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) la New York, Guterres a avertizat că lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul războiului rece”.

Citând războiul Rusiei cu Ucraina și tensiunile din peninsula coreeană și din Orientul Mijlociu, Guterres a spus că se teme că crizele „cu nuanțe nucleare” ar putea escalada.

„Astăzi, umanitatea este doar o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a declarat Guterres la cea de-a zecea conferință de revizuire a TNP, un tratat internațional care a intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni răspândirea armelor nucleare.

„Am fost extraordinar de norocoși până acum. Dar norocul nu este o strategie. Nu este nici un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se vor transforma în conflict nuclear”, a adăugat el, cerând națiunilor „să pună omenirea pe o nouă cale către o lume fără arme nucleare”.

Întâlnirea, desfășurată la sediul ONU din New York, a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de Covid-19.

Guterres a spus că conferința a fost „o șansă de a întări” tratatul și de „a-l face potrivit pentru lumea îngrijorătoare din jurul nostru”.

„Eliminarea armelor nucleare este singura garanție că acestea nu vor fi folosite niciodată”, a spus secretarul general, adăugând că va vizita Hiroshima pentru aniversarea bombardării atomice americane asupra orașului japonez la 6 august 1945.

„Aproape 13.000 de arme nucleare sunt acum ținute în arsenalele din întreaga lume. Toate acestea într-un moment în care riscurile de proliferare cresc, iar balustradele pentru prevenirea escaladării slăbesc”, a adăugat Guterres.

În ianuarie, cei cinci membri permanenți ai consiliului de securitate al ONU – SUA, China, Rusia, Marea Britanie și Franța – s-au angajat să împiedice difuzarea în continuare a armelor nucleare.

Luni, SUA, Marea Britanie și Franța și-au reafirmat angajamentul într-o declarație comună, spunând că „războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.

Cei trei au vizat și Rusia – care a anunțat că și-a pus forțele nucleare în alertă la scurt timp după invadarea Ucrainei din 24 februarie – și au cerut Moscovei să-și respecte angajamentele internaționale în temeiul TNP.

„În urma războiului de agresiune neprovocat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, solicităm Rusiei să înceteze retorica și comportamentul nuclear iresponsabil și periculos”, au spus aceștia.

Președintele Vladimir Putin a insistat că Rusia a rămas fidelă „litera și spiritul” tratatului și că nu ar putea exista „învingător” într-un război nuclear, potrivit Kremlinului.

În timp ce multe discursuri s-au concentrat asupra Rusiei, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a denunțat și Coreea de Nord, care „continuă să-și extindă programul nuclear ilegal” și Iranul, care „rămâne pe calea escaladării nucleare... Și așa ne unim. într-un moment critic”, a spus el.

Anterior, într-o declarație, Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să intre în discuții pentru controlul armelor nucleare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG