Linkuri accesibilitate

Trupele ucrainene călătoresc cu un transportator blindat de personal (APC), în regiunea Donețk
Trupele ucrainene călătoresc cu un transportator blindat de personal (APC), în regiunea Donețk

Războiul din Ucraina | Batalionul Azov, desemnat organizație teroristă în Rusia. Trei persoane, ucise în timpul evacuării din Herson

Putin folosește iar retorica nucleară „periculoasă”, avertizează SUA, Marea Britanie și Franța. Procurorul general al Ucrainei afirmă că prizonierii de război ucraineni din tabăra Olenivka au fost uciși folosind arme termobarice. Ucraina a primit noi ajutoare financiare și armament.

Principalele informații ale zilei

07:06 2.8.2022

Producția zilnică a Gazprom, la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace

Producția zilnică de gaz a companiei ruse Gazprom a ajuns în luna iulie la cel mai scăzut nivel din 2008, pe fondul temerilor continue că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea furnizării de gaz.

Firma de energie de stat a pompat 774 de milioane de metri cubi pe zi luna trecută – cu 14% mai puțin decât în iunie – conform analizei Bloomberg publicate luni.

Producția totală totală a monopolului rusesc de export de gaze pentru anul trecut a fost de 262,4 miliarde de metri cubi, o scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Kremlinul a redus săptămâna trecută livrările de gaz către principala conductă a continentului către Europa – Nord Stream 1 – la doar 20% din capacitate. Cea mai afectată a fost Germania.

Gazprom a susținut că acest lucru se datorează problemelor de întreținere ale turbinelor sale, dar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că nu există „un motiv tehnic justificat” pentru reducere.

07:08 2.8.2022

SUA au acuzat Rusia că folosește cea mai mare centrală nucleară din Ucraina ca „scut nuclear”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat” de faptul că Moscova folosește acum centrala ca bază militară și trăgea asupra forțelor ucrainene din jurul ei și a numit acțiunile Rusiei în jurul centralei „apogeul iresponsabilității”.

07:14 2.8.2022

Consecințele războiul vor fi sumbre pentru armata rusă

Dara Massicot, o cercetătoare de la RAND Corporation specializată în strategia de securitate a Rusiei, oferă o evaluare sumbră asupra viitorului forțelor armate ruse, afirmând că problemele cauzate de războiul din Ucraina le vor măcina timp de ani de zile.

„Prejudiciile pe termen lung provocate armatei ruse, pușcașilor marini, trupelor aeropurtate de către acest război nu pot fi supraestimate. Ele merg mai departe de numărul de oameni uciși și echipamente distruse. Aceasta va fi de asemenea o poveste a unei generații militare deteriorată sau dispărută”, afirmă Massicot într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter.

„Pierderile grele pentru soldații profesioniști pe care i-a avut statul rus + ofițerii de rang mediu înseamnă că grupul de oameni care s-a înrolat în ultimii 10-15 ani, când forțele armate [ruse] au încercat să se reformeze și care știau ceva puțin diferit de anii '90 sau viața militară sovietică, au dispărut”, explică ea.

„Când acest [război] se va sfârși, părțile din acele ramuri forțelor armate ruse care rămân neafectate vor fi recruții și acei ofițeri și soldați în care rușii n-au avut încredere în primul rând (care sunt la garnizoanele de pe teritoriul țării), ofițeri seniori din perioada sovietică (în vârstă de 50/60 de ani) și cei care au supraviețuit în Ucraina”, continuă Massicot.

Ea spune despre această ultimă categorie de militari că vor aduce înapoi acasă stres posttraumatic, traume, infracționalitate și că acestea vor ajunge odată cu ei direct înapoi în cazarme.

07:21 2.8.2022

SUA, Marea Britanie și Franța îi cer lui Putin să înceteze retorica „nucleară "periculoasă"

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare "periculoase", iar Washingtonul a îndemnat, de asemenea, Moscova și Beijingul să înceapă discuții privind controlul armelor nucleare, potrivit AFP.

Într-o declarație comună, Parisul, Londra și Washington, țări aliate și înarmate nuclear, au reamintit că "un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată" și că "armele nucleare trebuie, atât timp cât există, să fie folosite în scopuri defensive, de descurajare și de prevenire a războiului".

"În contextul războiului de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, solicităm Rusiei să pună capăt retoricii și comportamentului său nuclear iresponsabil și periculos", au adăugat ei cu ocazia deschiderii celei de-a zecea conferințe de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Într-o declarație separată de luni, președintele american Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să înceapă discuții privind controlul armelor nucleare, afirmând că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după invazia sa în Ucraina.

El a reiterat disponibilitatea administrației sale de a "negocia rapid" un înlocuitor pentru New START, tratatul care limitează forțele nucleare intercontinentale ale SUA și Rusiei și care urmează să expire în 2026.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG