Linkuri accesibilitate

Un ofițer al autoproclamatei republici populare Luhansk
Un ofițer al autoproclamatei republici populare Luhansk

Războiul din Ucraina | Rusia deține controlul a 97% din Luhansk. 600 de ucraineni, deținuți în camere de tortură din Herson

Ucraina are nevoie de peste 60 de lansatoare multiple de rachete ca să învingă Rusia, nu doar de cele câteva promise până acum, în timp ce unii politicieni occidentali împing Kievul către o pace nefavorabilă.

Principalele informații ale zilei

22:18 7.6.2022

 Zelenski despre Macron: ​​​​​​​„Unii oameni vor să fie lideri. Pentru a fi un lider, nu trebuie să te consideri unul, ci să te comporți ca un lider”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că „pur și simplu nu poate vedea condițiile prealabile pentru încheierea războiului”.

Într-un interviu acordat Financial Times, citat de CNN, Zelenski a spus că, deși „orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, poziția pentru „victorie trebuie obținută pe câmpul de luptă”.

El a recunoscut că „restabilirea frontierelor pe care le controlam înainte de 24 februarie” – data invaziei masive ruse – ar putea fi considerată o „victorie temporară serioasă”. Dar el a insistat că a fost un „război pentru independență”.

„Independența, în opinia mea, și în opinia majorității poporului nostru, este recâștigarea tuturor teritoriilor noastre, restabilirea întregii noastre integrități teritoriale și suveranitatea inviolabilă a Ucrainei”, a spus Zelenski.

El a avut critici deosebit de dure la adresa președintelui francez Emmanuel Macron în legătură cu remarcile recente pe care le-a făcut că „nu vom umili Rusia”.

„Unii oameni vor să fie lideri. Pentru a fi un lider, nu trebuie să te consideri unul, ci să te comporți ca un lider”, a spus Zelenski.

„Cum putem ajunge la o încetare a focului pe teritoriul Ucrainei fără a asculta poziția țării și fără a asculta poziția liderului acestei țări? Acest lucru este foarte, foarte surprinzător”, a spus el.

Într-un apel telefonic cu președintele rus Vladimir Putin pe 28 mai, liderii Franței și Germaniei „și-au reînnoit cererea de încetare a focului” și l-au cerut lui Putin să aibă un o discuție cu Zelenski.

Într-un interviu publicat sâmbătă, președintele francez a spus: „Nu trebuie să umilim Rusia, astfel încât în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice. Sunt convins că rolul Franței este să fie o putere de mediere".

„Nu vom umili pe nimeni”, a spus Zelenski. „Vom răspunde în natură.”

Zelenski a spus că Macron, ca lider al formatului Normandiei de negocieri care a existat înainte de invazia extinsă a Rusiei din 24 februarie, „are o înțelegere profundă a tuturor detaliilor, a tuturor detaliilor și tuturor aranjamentelor încheiate cu Federația Rusă și cu privire la nerespectarea de către Rusia a acestor acorduri.”

El a spus că este pregătit pentru negocieri cu Rusia, dar că singura persoană capabilă să discute despre încheierea războiului este Putin însuși.

21:31 7.6.2022

Rusia susține că a deschis un coridor terestru către Crimeea prin teritoriul ucrainean ocupat

Ministerul rus al Apărării a susținut marți că a deschis un coridor terestru către Crimeea ocupată de ruși, permițând civililor și bunurilor să treacă prin teritoriul de est al Ucrainei aflat acum sub controlul său, transmite CNN.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți într-o conferință telefonică că armata, în colaborare cu Căile Ferate Ruse, a restaurat 1.200 de kilometri (745 mile) de șine de tren și au deschis drumuri pentru a permite „traficul cu drepturi depline” între Rusia, estul Ucrainei, Regiunea Donbas și Crimeea, peninsula anexată de forțele ruse din Ucraina în 2014. Aprovizionarea cu apă prin Canalul Crimeea de Nord - un colac de salvare pentru Crimeea - a fost reluat, a spus Shoigu.

Potrivit unei citiri oficiale a apelului, ministrul apărării a spus că coridorul terestru a permis Rusiei să înceapă să livreze mărfuri către Mariupol, Berdiansk și Herson, orașe portuare din sud-estul Ucrainei, care au fost confiscate de Rusia de când a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

El a susținut că porturile Mariupol și Berdiansk funcționează normal și sunt gata să livreze cereale, pe fondul condamnării internaționale pentru blocarea, de luni de zile, a porturilor cheie, care a lăsat milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.

20:46 7.6.2022

Rusia intensifică exporturile de petrol pe filiera asiatică

Rusia intensifică exporturile de petrol din principalul său port estic Kozmino ca să compenseze impactul sancțiunilor UE cu cererea în creștere din partea cumpărătorilor asiatici.

Rusia a crescut deja cu 70.000 de barili pe zi (bpd) cantitatea de țiței pompată către Kozmino pe principala sa rută de petrol din Asia, conducta din Oceanul Pacific de Est Siberia (ESPO), potrivit unor surse citate de Reuters.

Rusia a declarat anterior că livrările sale de gaz către Europa pot fi redirecționate în întregime către Asia, unde cererea este în creștere, dar a face acest lucru prin călătorii lungi cu cisterne din porturile maritime europene ar fi o operațiune costisitoare și complicată de sancțiunile occidentale.

Săptămâna trecută, UE și-a anunțat embargoul asupra petrolului rusesc, spunând că va opri importurile a 90% din petrol și produse din Rusia de la sfârșitul anului.

19:09 7.6.2022

Ucraina: 600 de persoane „deținute în camerele de tortură” din Herson

Ucraina a acuzat armata rusă că a răpit locuitori din regiunea Herson din sudul țării și că îi ține în „camere de tortură”.

„Potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reținute în subsoluri special echipate, în camere de tortură, în regiunea Herson”, a declarat Tamila Tașeva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, citată de The Guardian.

Aproximativ 300 de oameni sunt „la subsol” în orașul Herson, iar restul în alte așezări din regiune, a spus Tașeva, citată de agenția de știri de stat ucraineană Ukrinform.

„Sunt reținuți în condiții inumane și sunt victime ale torturii”, a adăugat ea.

Cei reținuți sunt „în principal jurnaliști și activiști” care au organizat „mitinguri pro-ucrainene în Herson și regiunea sa” după ce trupele ruse au ocupat teritoriul, precum și prizonierii de război, a spus Tașeva.

Unii ucraineni deţinuţi în regiunea Herson – civili, dar şi combatanţi deţinuţi – au fost trimişi la închisori din Crimeea, a adăugat ea.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG