Aliații NATO, sceptici că Rusia va invada
Șeful spionajului american a declarat că președintele SUA, Joe Biden, a declasificat informațiile înainte de invazia Rusiei din cauza scepticismului, potrivit CNN.
„În consecință, președintele a revenit la noi și ne-a spus: Trebuie să ieșiți și să împărtășiți cât mai mult posibil și să vă asigurați că oamenii aceștia văd ceea ce vedeți voi, astfel încât să ne putem implica din nou și, poate, să avem discuții mai productive despre cum să planificăm, în esență, potențialul unei invazii rusești”, a declarat Avril Haines.
Directorul Serviciului Național de Informații a luat cuvântul la o conferință pe tema securității cibernetice, luni, și a dezvăluit că președintele american a împărtășit informații secrete americane cu aliații NATO, care au rămas sceptici în legătură cu posibilitatea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Mișcarea a avut ca scop combaterea propagandei rusești la nivel global și asigurarea faptului că partenerii Americii împărtășesc o imagine unitară, a mai spus el.
Cine vrea ca Ucraina să negocieze în detrimentul intereselor sale?
Unii politicieni occidentali și mass-media împing Ucraina spre o pace nefavorabilă, a declarat luni seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mai declarat jurnaliștilor că guvernul ucrainean nu a purtat negocieri cu privire la astfel de planuri de pace.
Potrivit Kyiv Independent, Italia a propus ca Ucraina să devină o țară neutră și să ajungă la un acord cu Rusia cu privire la statutul Crimeei și al Donbasului ca parte a planului de pace.
El a mai declarat că peste 2.500 de apărători din Mariupol sunt prizonieri de război ai Rusiei și că nu este în interesul Moscovei să-i tortureze, deoarece aceștia au devenit „prizonieri publici”.
Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu este invitată la discuțiile ruso-turce privind exporturile de cereale, programate pe 8 iunie la Ankara. De asemenea, el a declarat că Ucraina nu va fi de acord să exporte recolte prin Belarus către porturile de la Marea Baltică. În prezent, 22-25 de milioane de tone de cereale sunt blocate de Rusia în mai multe porturi maritime ucrainene.
Referindu-se la bătălia din estul țării, Zelenski a declarat că, dacă armata ucraineană pierde controlul asupra orașului Sievierodonețk, atunci reluarea controlului orașului va fi costisitoare.
Ucraina va avea nevoie de cinci ori mai mult echipament și oameni pentru o contraofensivă, a spus președintele ucrainean: „Dacă vom decide să atacăm mai târziu, vom pierde mult mai mult”.
Sievierodonețk din regiunea Luhansk este în prezent punctul central al luptelor dintre trupele ucrainene și cele rusești.
Șeful diplomației UE: Rusia a distrus al doilea terminal de cereale ca mărime din Ucraina
Rusia a distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale, potrivit șefului afacerilor externe al UE, Josep Borrell.
El a declarat luni că distrugerea de către Rusia a terminalui de cereale din Nikolaiev „contribuie la criza alimentară mondială”.
Terminalul de cereale a fost lovit de o rachetă rusească pe 4 iunie, iar flăcările au continuat să fie stinse până pe 6 iunie, potrivit primarului Oleksandr Sienkevici.
Ambasadorul rus la ONU a fugit dintr-o reuniune
Ambasadorul Rusiei la ONU a părăsit furtunos o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, după ce președintele Consiliului European a acuzat invazia Rusiei în Ucraina că a provocat o criză alimentară globală, transmite BBC.
Charles Michel a declarat că Rusia folosește aprovizionarea cu alimente ca pe o „rachetă invizibilă” împotriva țărilor în curs de dezvoltare, forțând oamenii să trăiască în sărăcie.
În replică, Vassili Nebenzia l-a acuzat pe oficialul UE că „răspândește minciuni”.
„Domnule ambasador al Federației Ruse, să fim sinceri, Kremlinul folosește aprovizionarea cu alimente ca o rachetă invizibilă împotriva țărilor în curs de dezvoltare”, a declarat Michel, în timpul reuniunii Consiliului de Securitate de la New York.
„Consecințele dramatice ale războiului Rusiei se răsfrâng asupra întregii lumi, ceea ce duce la creșterea prețurilor la alimente, împinge oamenii în sărăcie și destabilizează regiuni întregi. usia este singura responsabilă pentru această criză alimentară”, a adăugat oficialul UE.
Vassili Nebenzia a plecat în trombă în timpul reuniunii. În timp ce acesta pleca, Charles Michel i s-a adresat direct: „Puteți părăsi sala, poate că este mai ușor să nu ascultați adevărul”.
Ulterior, ambasadorul rus a declarat pentru Reuters că nu a putut rămâne din cauza „minciunilor pe care Charles Michel a venit aici să le distribuie”.
Marina ucraineană: Flota rusă a fost împinsă la peste 100 de kilometri de țărm
Flota rusă din Marea Neagră a fost împinsă înapoi la peste 100 de kilometri de țărmurile ucrainene, potrivit unui anunț al Marinei ucrainene, luni seară, citat de Ukrainska Pravda.
Aproximativ 30 de nave și submarine rusești continuă să blocheze porturile ucrainene, în timp ce până la 12 nave de debarcare amenință în continuare coasta ucraineană.
De asemenea, forțele ucrainene mai spun că marina rusă a lansat 300 de rachete de croazieră până acum și a trecut la rachete anti-navă.
„În încercarea de a recâștiga controlul asupra părții de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost nevoit să schimbe tactica: a desfășurat sistemele de rachete de coastă Bal și Bastion în regiunile Crimeea și Kherson și a transferat forțe suplimentare pe Insula Șerpilor”, arată Marina ucraineană.
De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului afirmă în analiza sa zilnică: retragerea forțată a Flotei rusești din Marea Neagră ar putea reduce presiunea asupra blocadei porturilor din sudul Ucrainei.
Facebook Forum