Linkuri accesibilitate

Un ofițer al autoproclamatei republici populare Luhansk
Un ofițer al autoproclamatei republici populare Luhansk

Războiul din Ucraina | Rusia deține controlul a 97% din Luhansk. 600 de ucraineni, deținuți în camere de tortură din Herson

Ucraina are nevoie de peste 60 de lansatoare multiple de rachete ca să învingă Rusia, nu doar de cele câteva promise până acum, în timp ce unii politicieni occidentali împing Kievul către o pace nefavorabilă.

Principalele informații ale zilei

17:11 7.6.2022

Rusia spune că forțele sale au capturat 97% din Luhansk

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele Moscovei deţin controlul a 97% din Luhansk, regiune din estul Ucrainei.

Forțele ruse au pus mâna pe cartierele rezidențiale ale orașului cheie Sievierodonețk st și luptă pentru a prelua controlul asupra unei zone industriale de la periferia sa și a orașelor din apropiere, a spus Șoigu.

Guvernatorul Luhansk, Serghei Haidai, a recunoscut că forțele ruse controlează periferia industrială a orașului, potrivit Associated Press, preluată de The Guardian.

„Cele mai grele bătălii de stradă continuă, cu grade diferite de succes. Situația se schimbă constant, dar ucrainenii resping atacurile”, a spus Haidai.

În apropiere de Lîsîceansk, celălalt oraș din Donbas care rezistă împotriva invaziei ruse, trupele rusești au bombardat o piață locală, o școală și o clădire a unui colegiu, distrugând-o pe cea din urmă, a spus Haidai.

„O distrugere totală a orașului este în curs, bombardamentele rusești s-au intensificat semnificativ în ultimele 24 de ore. Rușii folosesc tehnica pământului pârjolit.

Şoigu a mai spus că trupele ruse îşi intensifică ofensiva spre oraşul Popasna, la aproximativ 30 km sud de Sievierodonețk, şi că au preluat controlul asupra Lîman și Sviatohirsk şi a altor 15 oraşe din regiune.

Ministrul a spus că 6.489 de militari ucraineni au fost luați prizonieri de la începutul acțiunii militare în Ucraina, dintre care 126 doar în ultimele cinci zile.

13:16 7.6.2022

Armata ucraineană raportează lupte grele în bătălia pentru Sievierodonețk

Militari ucraineni trag un proiectil dintr-un obuzier M777 Howitzer, în regiunea Donețk, Ucraina, 6 iunie 2022.
Militari ucraineni trag un proiectil dintr-un obuzier M777 Howitzer, în regiunea Donețk, Ucraina, 6 iunie 2022.

Luptele intense pentru controlul orașului Sievierodonețk din estul Ucrainei continuă marți, iar Rusia folosește artilerie, avioane și elicoptere în zonă, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei citat de CNN.

Două persoane au fost rănite după ce forțele rusești au bombardat un colegiu minier din Lîsîceansk, potrivit lui Serhi Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk. El a declarat că Rusia folosește „grupuri de sabotaj și recunoaștere” în satul Bilohorivka, chiar la vest de Lîsîceansk și Sievierodonețk.

Rodion Miroșnik, un oficial din Republica Populară separatistă autoproclamată Luhansk, a afirmat pe Telegram că nouă civili au fost uciși de bombardamentele ucrainene în ultima zi.

Luni seară, Oleksandr Striuk, șeful administrației militare din Sievierodonețk, a declarat că au avut loc „lupte crâncene și lupte de stradă”, iar situația „se schimba în fiecare oră”.

13:02 7.6.2022

Trupurile unor combatanți ucraineni din Azovstal au fost predate Kievului

Corpurile unor luptători ucraineni uciși la Azovstal de forțele rusești au fost predate Kievului, au declarat familiile soldaților decedați, potrivit Reuters.

Forțele ucrainene care apărau Mariupol au fost blocate în oțelăria Azovstal timp de săptămâni întregi, în timp ce forțele rusești încercau să captureze orașul. Soldații ucraineni s-au predat în cele din urmă, luna trecută și au fost luați prizonieri de război de forțele rusești.

Reuters mai precizează că nu cunoaște numărul cadavrelor predate de către forțele ruse. Se pare că acestea au fost predate în cadrul unui schimb de 160 de cadavre între Rusia și Ucraina, anunțat săptămâna trecută de Ministerul ucrainean al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar.

„Este important de menționat că o treime din cadavre (predate) erau luptători Azov, afilierea celorlalți luptători la diferite unități este în curs de clarificare”, au declarat familiile într-o declarație publicată luni seara.

11:32 7.6.2022

Posibil referendum în Herson

Un oficial instalat de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei a semnalat că Moscova ar putea încerca să organizeze un vot privind anexarea la Rusia.

„Cel mai probabil va fi un referendum”, a declarat Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației puse în funcție de Kremlin, potrivit BBC.

Pare puțin probabil ca un vot credibil să poată fi organizat într-o regiune aflată în plin război, iar forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în Herson.

Herson a fost primul mare oraș ucrainean care a căzut în timpul invaziei, iar Moscova a încercat să pună în circulație rubla rusească acolo.

Oficialii ruși s-au pronunțat deja în favoarea organizării de referendumuri în zonele capturate din sudul Ucrainei, dar există puține șanse ca orice vot să fie considerat liber sau corect la nivel internațional.

Un vot din 2014, în urma căruia Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, a fost condamnat de națiunile occidentale ca fiind ilegal și o farsă.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG