Linkuri accesibilitate

Un ofițer al autoproclamatei republici populare Luhansk
Un ofițer al autoproclamatei republici populare Luhansk

Războiul din Ucraina | Rusia deține controlul a 97% din Luhansk. 600 de ucraineni, deținuți în camere de tortură din Herson

Ucraina are nevoie de peste 60 de lansatoare multiple de rachete ca să învingă Rusia, nu doar de cele câteva promise până acum, în timp ce unii politicieni occidentali împing Kievul către o pace nefavorabilă.

Principalele informații ale zilei

08:51 7.6.2022

Marea Britanie: Progresele Rusiei pe axa de la Popasna au stagnat în ultima săptămână

Progresele făcute de Rusia până în luna mai pe axa sudică Popasna au stagnat în ultima săptămână, a declarat marți Ministerul britanic al Apărării.

Rapoartele privind bombardamente grele în apropiere de Izium sugerează că Rusia se pregătește să facă un nou efort pe axa nordică, a mai spus acesta într-un tweet.

„Rusia va trebui, aproape sigur, să realizeze o descoperire pe cel puțin una dintre aceste axe pentru a transforma câștigurile tactice în succese la nivel operațional și pentru a progresa în direcția obiectivului său politic de a controla toată regiunea Donețk”, a declarat ministerul.

09:18 7.6.2022

Ucraina: Cu 60 de lansatoare multiple de rachete îi putem opri pe ruși pe loc

Lansator multiplu de rachete M270. Imagine de arhivă
Lansator multiplu de rachete M270. Imagine de arhivă

Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare multiple de rachete - mult mai multe decât cele câteva promise până acum de Marea Britanie și SUA - pentru a avea o șansă de a învinge Rusia, a spus un consilier prezidențial ucrainean.

Oleksii Arestovici, un consilier militar al șefului de stat major al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat pentru The Guardian că, deși crede că lansatoarele de rachete sunt „o armă care schimbă jocul”, nu au fost angajate suficiente pentru a schimba cursul războiului.

„Cu cât vom primi mai puține, cu atât mai rea va fi situația noastră. Trupele noastre vor continua să moară și vom continua să pierdem teren”, a declarat Arestovici, în special dacă țările care au zeci de sisteme „decid să doneze doar patru sau cinci”.

„Dacă obținem 60 de astfel de sisteme, atunci rușii își vor pierde orice capacitate de a avansa oriunde, vor fi opriți din drumul lor. Dacă obținem 40, vor avansa, deși foarte încet și cu pierderi grele. Cu 20 vor continua să avanseze cu pierderi mai mari decât acum”, a spus consilierul prezidențial.

Marea Britanie a declarat luni că va dona câteva lansatoare de rachete M270, care transportă rachete cu o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri, la câteva zile după ce SUA au declarat că vor dona patru sisteme similare de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars). BBC relata luni că Londra va dona trei sisteme de rachete.

11:14 7.6.2022

Belarus aproape își dublează numărul soldaților

Belarus intenționează să își mărească efectivele armatei la 80.000 de oameni, de la 45.000 de soldați câți are în prezent, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Kyiv Independent.

„În cadrul creării unui centru de comandă operațional în sud, se planifică creșterea numărului de personal în cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus la 80.000 de persoane. Noile unități militare vor fi dotate cu echipamente militare care se află în prezent în depozit”, se arată în comunicat.

11:32 7.6.2022

Posibil referendum în Herson

Un oficial instalat de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei a semnalat că Moscova ar putea încerca să organizeze un vot privind anexarea la Rusia.

„Cel mai probabil va fi un referendum”, a declarat Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației puse în funcție de Kremlin, potrivit BBC.

Pare puțin probabil ca un vot credibil să poată fi organizat într-o regiune aflată în plin război, iar forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în Herson.

Herson a fost primul mare oraș ucrainean care a căzut în timpul invaziei, iar Moscova a încercat să pună în circulație rubla rusească acolo.

Oficialii ruși s-au pronunțat deja în favoarea organizării de referendumuri în zonele capturate din sudul Ucrainei, dar există puține șanse ca orice vot să fie considerat liber sau corect la nivel internațional.

Un vot din 2014, în urma căruia Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, a fost condamnat de națiunile occidentale ca fiind ilegal și o farsă.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG