Linkuri accesibilitate

Atacul de la Olenivka nu a afectat clădirile din jur, gardienii nu au fost nici măcar răniți iar efectele arată că explozia s-a produs dinăuntru (foto - Reuters).
Atacul de la Olenivka nu a afectat clădirile din jur, gardienii nu au fost nici măcar răniți iar efectele arată că explozia s-a produs dinăuntru (foto - Reuters).

Războiul din Ucraina | Kiev: Explozia care a ucis prizonierii de la Olenivka, operațiune a Kremlinului. Rusia vizează orașul lui Zelenski

Principalele informații ale zilei

08:45 3.8.2022

Industria nucleară a Rusiei, singura neafectată de sancțiunile occidentale

O singură industrie a Moscovei a scăpat de sancțiunile occidentale, sectorul nuclear rusesc care deține aproape 40% din infrastructura mondială de îmbogățire a uraniului.

Iikka Korhonen, șeful Institutului pentru economii emergente al Băncii Finlandei, a tradus câteva rapoarte oficiale ale servicului de statistică Rosstat din Rusia, care evidențiază pierderile din industria națională în luna iunie 2022, potrivit Energy and Capital.

Datele producției industriale din Rusia arată cum cele mai profitabile exporturi ale sale se îndreaptă spre dezastru. Din ce în ce mai multe companii străine pleacă din Rusia, numărul lor a depășit 1.200, potrivit unei analize recente a economiștilor de la Universitatea Yale din SUA.

Raportul de la Rosstat prezintă următoarele cifre din iunie 2022 ale industriilor din Rusia, comparativ cu aceeași lună de anul trecut:

-industria auto – minus 89%

-cabluri de fibră optică – minus 79,6 %

-elevatoare – minus 59,9%

-industria frigului – minus 52,3%

-camioane – minus 40%

-vagoane de marfă – minus 34,4%

-industria gazelor naturale – 32,8%

-industria țigaretelor – minus 32,4%

-baterii – minus 21,8%

Însă industria energiei nucleare, prin firma sa de stat, Rosatom, a fost complet ignorată de sancțiunile Statelor Unite și ale Occidentului. Compania rusă lucrează la un număr de proiecte importante, care valorează 130 de miliarde de dolari în întreaga lume.

Însă, acum Rusia este esențială pentru industria nucleară mondială, deoarece aproape 40% din infrastructura globală de îmbogățire a uraniului este controlată de Kremlin. Zeci de centrale nucleare din întreaga lume se bazează exclusiv pe combustibilul nuclear din Rusia.

Statele Unite sunt dependente de uraniul îmbogățit din Rusia în proporție de aproximativ 16%, Europa de 20%. În 2021, erau în funcțiune în toată lumea 439 de reactoare nucleare, 38 de reactoare sunt în Rusia, alte 42 au fost fabricate cu tehnologie rusă, iar 15 erau în construcție la sfârșitul lui 2021, tot cu tehnologie de la Moscova.

În plus, toate cele 439 de reactoare nucleare active au trecut prin Rusia la un moment dat, prin lanțul de aprovizionare. Dintr-o perspectivă globală, blocarea Rusiei de la furnizarea de uraniu îmbogățit întregii lumi nu ar face decât să agraveze și mai mult criza energetică în curs.

08:07 3.8.2022

SUA susține că sisteme HIMARS nu au fost distruse de ruși

Pentagonul a infirmat declarațiile Rusiei că a distrus 6 sisteme HIMARS americane de la începutul războiului în Ucraina, scrie Reuters.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia a distrus sistemele HIMARS.

.

07:48 3.8.2022

Zelenski: Rusia trebuie recunoscută ca stat terorist. HIMARS este sinonim pentru justiție în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Statelor Unite ale Amercii în mesajul transmis națiunii marți seară pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei, lăudând sistemele HIMARS despre care spune că sunt foarte eficiente, însă Rusia încă este superioară pe front, mai ales în Donbas, unde este „pur și simplu iadul”.

Zelenski a menţionat, în mesajul său zilnic, că a discutat, marţi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, tema principală fiind sprijinul defensiv pentru lupta pentru libertate, şi că preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, s-a aflat la Kiev, notează news.ro.

„În negocierile cu Stoltenberg şi cu Rau, am acordat atenţie specială problemei prizonierilor de război ai noştri deţinuţi de Rusia. Mai exact, asta se aplică şi atacului terorist al Rusiei asupra Olenivka, care trebuie să devină argumentul suprem pentru toate ţările civilizate din lume să recunoască oficial Rusia ca stat terorist. Ce mai e nevoie pentru ca asta să se întâmple? Nu este acesta un act de terorism suficient de brutal şi evident pentru ca deciziile de a recunoaştere a Rusiei ca stat terorist să fie luate în principalele capitale ale lumii?”, a adăugat preşedintele ucrainean.

El a mulţumit preşedintelui american Joe Biden şi poporului american pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei.

„Cuvântul «HIMARS» a devenit aproape sinonim cu cuvântul «justiţie» pentru ţara noastră şi forţele de apărare ucrainene vor face totul pentru a se asigura că ocupanţii suferă pierderi tot mai dureroase în fiecare săptămână, graţie acestor sisteme foarte eficiente. Da, într-adevăr, încă tot nu putem trece cu totul de avantajul armatei ruse în ceea ce priveşte artileria şi numărul trupelor, şi asta este palpabil în lupte, în special în Donbas - Pisky, Avdiivka, în alte direcţii. Acolo e pur şi simplu iadul. Nici nu poate fi descris în cuvinte...”, a continuat Zelenski.

07:42 3.8.2022

Minoritățile au cele mai multe victime în războiul din Ucraina.  Infanteria, formată din soldați din regiuni sărace

Aproximativ 80% din populație se identifică ca fiind de etnie rusă, sau slavă, dar țara găzduiește, de asemenea, peste 160 de alte etnii - iar tensiunile reapar între grupurile minoritare și stat, mai ales pe măsură ce războiul din Ucraina se întețește.

Potrivit cercetătorilor din surse deschise, soldații cu rădăcini în regiunile mai sărace, cum ar fi Buriatia și Daghestan, sunt reprezentați în mod disproporționat printre victimele rusești din Ucraina.

„Majoritatea soldaților și ofițerilor din forțele terestre și din forțele aeropurtate provin din orașe și sate rusești sărace”, a declarat specialistul militar Pavel Luzin pentru Al Jazeera.

„Această stratificare social-economică are o tradiție de lungă durată în forțele armate rusești, deoarece tinerii din orașe cu o educație relativ bună servesc în alte ramuri militare... dar infanteria este formată din soldați prost educați din familii și regiuni sărace”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG