Linkuri accesibilitate

Atacul de la Olenivka nu a afectat clădirile din jur, gardienii nu au fost nici măcar răniți iar efectele arată că explozia s-a produs dinăuntru (foto - Reuters).
Atacul de la Olenivka nu a afectat clădirile din jur, gardienii nu au fost nici măcar răniți iar efectele arată că explozia s-a produs dinăuntru (foto - Reuters).

Războiul din Ucraina | Kiev: Explozia care a ucis prizonierii de la Olenivka, operațiune a Kremlinului. Rusia vizează orașul lui Zelenski

Principalele informații ale zilei

10:13 3.8.2022

Lavrov: SUA nu au făcut niciun demers pentru a relua discuțiile cu Rusia privind un nou tratat pentru controlul armamentului nuclear

„A devenit obiceiul lor să anunțe lucruri prin microfon și apoi să uite de ele. Nu au existat demersuri cu noi pentru a relua procesul de negociere”, a spus miercuri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Cu două zile în urmă, președintele american Joe Biden ceruse Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și să se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria să dea dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

„Dar negocierile necesită un partener dornic să acţioneze cu bună-credinţă. Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale. În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite”, a declarat Biden, citat de Reuters.

10:53 3.8.2022

Analiza Ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic spune că este probabil să existe o creștere a numărului de civili care încearcă să fugă din Herson și din zona înconjurătoare, pe măsură ce ostilitățile continuă și lipsa de alimente se agravează, punând presiune asupra rutelor de transport.

Ei au mai spus că o lovitură ucraineană împotriva unui tren de muniție rus din regiunea Herson, sudul Ucrainei, înseamnă că este „foarte puțin probabil” ca legătura feroviară dintre Herson și Crimeea să fie operațională.

11:12 3.8.2022

Ambasada SUA la Kiev critică decizia Rusiei de a închide un website al guvernului SUA

Ambasada SUA la Kiev a criticat ceea ce spune că este o decizie a Roskomnadzor, agenția de media a guvernului rus, de a bloca un website al guvernului SUA – share.america.gov.

Acesta îl citează pe Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care acuză pe Roskomnadzor că este o agenție care „monitorizează, controlează și cenzurează” mass-media și descrie site-ul web ca fiind unul care „împrăștie povești despre ingeniozitatea și valorile americane și raportează adevărul despre războiul din SUA. Ucraina".

11:42 3.8.2022

Polonia a primit peste 1,2 milioane de refugiați ucraineni

Datele culese de Agenția pentru refugiați (UNHCR) arată că 6.180.345 de refugiați individuali din Ucraina sunt acum înregistrați în toată Europa.

Vecinii Ucrainei au primit cel mai mare număr de refugiați, Polonia fiind în frunte cu 1,25 milioane de refugiați.

Slovacia, Moldova și România au primit peste 80.000 fiecare.

Dintre țările care nu se învecinează cu Ucraina, Germania (670.000), Republica Cehă (400.402) și Italia (146.451) au cei mai mulți ucraineni „înregistrați pentru protecție temporară sau scheme similare”.

UNHCR afirmă că Rusia a primit 1,85 milioane de oameni din Ucraina, dar notează că „Cifra pentru refugiații individuali înregistrate în țară este o estimare, deoarece potențialele mișcări ulterioare de returnări nu pot fi luate în considerare pentru moment”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG