Ucraina cere închiderea spațiului aerian deasupra centralelor nucleare
Mykola Tochytskyi, ministrul adjunct al afacerilor externe, a repetat cererea Ucrainei ca spațiul aerian de deasupra instalațiilor nucleare să fie închis pentru a preveni un potențial accident.
„Conducerea rusă amenință în mod deschis lumea cu capacitatea sa de a folosi arme nucleare, susținută de apelurile clare de a face acest lucru din partea presei de stat ruse.
Pentru prima dată în istorie, instalațiile nucleare civile au fost transformate în ținte militare și trambulină pentru armata rusă, încălcând prevederile de neproliferare privind utilizarea pașnică a energiei nucleare.
Lumea este martoră la felul în care terorismul nuclear, sponsorizat de statul dotat cu arme nucleare, ia naștere în realitate.
Sunt necesare acțiuni comune solide pentru a preveni dezastrul nuclear la scară globală. Cerem să închidem cerul deasupra centralelor nucleare din Ucraina. Pentru a furniza sisteme de apărare aeriană.
Comunitatea globală trebuie să demonstreze prin fapte că agresorul nu poate rămâne în siguranță și nepedepsit pentru că deține arme nucleare”, a scris Mykola Tochytskyi pe Twitter.
Ucrainenii sunt expuși riscului de tensiuni antirefugiați din țările gazdă. România, menționată într-un raport
Refugiații ucraineni vor deveni probabil victime ale tensiunilor în creștere și ale campaniilor de dezinformare în țările gazdă, a avertizat un raport, citat de The Guardian.
Rapoartele false care exagerează cât de mult ajutor primesc refugiații în comparație cu populația locală și leagă refugiații de crime violente și extremism politic ar putea provoca o întrerupere a relațiilor cu comunitățile locale, a spus organizația de caritate World Vision.
În raportul său, Warm Welcomes, Lurking Tensions, organizația umanitară a spus că mesajele antirefugiați se răspândesc deja pe rețelele sociale și „media de nișă” din țările vecine.
„Mesajele care ar putea stârni tensiunile împotriva refugiaților sunt deja răspândite în România, Moldova, Polonia și în Europa Centrală și de Est”, se arată în raport.
„Deși nu este încă o problemă majoră, tensiunile încep să se dezvolte în unele țări gazdă. Copiii se pot confrunta cu riscuri precum abuzul verbal și fizic între refugiați și comunitățile gazdă, traficul de persoane și multe altele încă din februarie 2023”.
„Comunitatea internațională trebuie să acționeze acum pentru a preveni deteriorarea situației la niveluri periculoase, cum ar fi în Liban și Bangladesh”, atrage atenția raportul menționat.
Autorul principal al raportului, Charles Lawley, consilier principal pentru advocacy, politici și implicare externă la World Vision, a declarat că campaniile de dezinformare ar schimba atitudinile dacă raportarea greșită ar fi permisă să continue necontestată.
Rusia susține că a distrus un depozit de arme străine în regiunea Liov
„Rachete ruse de înaltă precizie” au distrus în apropiere de Radekhiv, în regiunea Liov, un „depozit de arme și muniții străine care au fost livrate regimului de la Kiev din Polonia”, a anunțat armata rusă într-un comunicat, citat de AFP.
Zelenski respinge importanța primului transport de cereale din țara sa de la invadarea Rusiei
Este vorba doar de o mică parte din recolta pe care Kievul trebuie să o vândă pentru a ajuta la salvarea economiei sale distruse de război , a spus președintele ucrainean.
Comentariile defavorabile ale lui Volodimir Zelenski, prin intermediul unui videoclip adresat studenților din Australia, au venit în timp ce o inspecție a navei a fost finalizată în Turcia, înainte de a-și continua drumul către destinația sa finală- Liban.
Zelenski a mai spus că este nevoie de mai mult timp pentru a vedea dacă vor urma alte transporturi de cereale.
Nava Razoni, a plecat luni devreme din portul Ucrainei Odesa de la Marea Neagră, transportând 26.527 de tone de porumb către Tripoli din Liban.
Miercuri, o echipă comună a finalizat cu succes inspecţiile la navă, a anunţat Ministerul turc al apărării, conform AFP şi Agerpres.
Transportul este urmarea unui acord intermediat de ONU între Moscova și Kiev luna trecută.