Patru civili uciși la Severodonețk, în ultimele 24 de ore
Patru civili au fost uciși de bombardamentul rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din Severodonețk, care a avut loc marți, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhii Haidai, citat de Kyiv Independent.
Doi bărbați și o femeie au fost găsiți morți în urma bombardamentului. O altă femeie a fost găsită cu răni grave și a murit ulterior într-un spital. În total, 314 civili din regiunea Luhansk au fost uciși în invazia rusă.
Forțele rusești bombardează orașul într-un mod „haotic și neîntrerupt”, a precizat oficialul ucrainean.
415 civili au fost uciși în regiunea Donețk, începând din 24 februarie. Guvernatorul Pavlo Kirilenko a mai anunțat marți că 1.146 de civili au fost răniți în regiune până la 24 mai. Cu toate acestea, cifrele nu includ victimele din orașele ocupate Mariupol și Volnovakha.
Pe de altă parte, la Mariupol, un oficial local a declarat că în jur de 200 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale. Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, a precizat că trupurile au fost găsite în subsolul unei clădiri de pe bulevardul Myru (Pace).
Ministru britanic: Penuria de alimente ar putea provoca mai multe decese decât războiul Rusiei
Penuria de cereale și alimente cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea avea consecințe grave la nivel global, a avertizat ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps.
„Ar putea fi multă foamete și chiar foamete care ar putea eclipsa numărul celor implicați în războiul în sine”, a declarat el pentru Sky News.
El s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, ministrul infrastructurii Oleksander Kubrakov, pentru a discuta despre modalitățile de export a cerealelor, după ce Rusia a blocat principalele porturi maritime ale Ucrainei.
Dificultățile din jurul exporturilor de alimente au făcut ca prețurile globale să crească vertiginos de la începutul războiului, în condițiile în care Rusia și Ucraina produceau aproximativ 30% din oferta mondială de grâu înainte de conflict.
Ucraina acuză „hoții ruși” că îi vând grânele în străinătate
Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a afirmat marți că „hoții ruși” fură grânele ucrainene pentru a le vinde în străinătate, afirmând că acestea sunt încărcate pe nave, care trec apoi prin Bosfor pentru a fi vândute în străinătate.
„Fac apel la toate statele să rămână vigilente și să refuze orice astfel de propuneri. Nu cumpărați ce este furat. Nu deveniți complici ai crimelor rusești”, a declarat oficialul ucrainean pe Twitter.
Rusia a respins marți ca fiind „false” imaginile care par să arate nave care sunt umplute cu cereale în Crimeea, relatează BBC.
Anterior, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă în războiul din Ucraina, adăugând că Moscova confiscă cereale și blochează navele pe teritoriul pe care îl controlează.
Ea a declarat că consecințele se văd deja în creșterea prețurilor globale la alimente, îngrășăminte și energie.
Jens Stoltenberg: Rusia a primit „mai mult NATO la granițe”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a vorbit în cadrul Forumului Economic de la Davos despre importanța clarificării relațiilor Alianței cu regimurile totalitare, care pot crea vulnerabilități.
El a descris drept istorică intenția Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Rusia a dorit să îndepărteze NATO de granițele sale și a primit, în schimb, o întărire a Alianței pe flancul estic și „mai mult NATO”, a spus Stoltenberg.
Regimurile autoritare ca Rusia și China ne subminează valorile și pun în pericol ordinea internațională a spus Jens Stoltenberg.
El a insistat că libertatea e mai importantă pentru omenire decât relațiile comerciale, cu referire la sancțiunile care au fost și pot fi impuse Rusiei ca urmare a atacului asupra Ucrainei.
Ministru ucrainean: Atacul rusesc din Donbas este cel mai mare după cel de-al Doilea Război Mondial
Ofensiva rusă din regiunea ucraineană Donbas este „cea mai mare ofensivă pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
El i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să accelereze furnizarea de arme și muniții, în special sisteme multiple de lansare a rachetelor (MLRS), artilerie cu rază lungă de acțiune și transportoare blindate de personal (APC).
„[Ofensiva rusă din Donbas] este o bătălie nemiloasă”, a declarat Kuleba, potrivit BBC, adăugând că este prea devreme pentru a concluziona că Ucraina are deja toate armele de care are nevoie.
Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a efectuat lovituri aeriene asupra unui depozit de arme din regiunea Donbas din estul țării, folosit pentru a stoca obuze pentru obuzierele americane M777, un tip de armă de artilerie care trage obuze asupra țintelor pe traiectorii înalte.
Facebook Forum