Linkuri accesibilitate

O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.
O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Atacul din Donbas este cel mai mare de pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial încoace, spune Kievul

Au trecut trei luni de la începutul invaziei în Ucraina, care era plănuită să dureze trei zile. Forțele ruse par incapabile să cucerească noi teritorii, însă rezistă în Donbas.

Principalele informații ale zilei

07:31 24.5.2022

13.000 de crime de război comise în trei luni de invazie

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că până luni au fost investigate aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război rusești.

Ea a spus că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, după ce un tribunal de la Kiev l-a condamnat pe Vadim Șișmarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat de 62 de ani, Olexandr Șelipov.

„Am inițiat deja aproape 13.000 de cazuri care sunt legate doar de crime de război. La această categorie au fost semnalate suspiciuni pentru 49 de persoane, pe care am început să-i urmărim penal pentru crime de război”, a spus Venediktova, la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Oficialii ucraineni au o listă cu aproximativ 600 de suspecţi despre care se crede că au fost implicați în crime de război, a spus ea, în timp ce două dosare care implică trei persoane sunt deja trimise la instanță.

07:34 24.5.2022

Zelenski: Rusia are în Donbas de 20 de ori mai multe echipamente militare decât Ucraina

Tancuri rusești distruse în satul Dmitrivka, în apropiere de Kiev, Ucraina, 23 mai 2022.
Tancuri rusești distruse în satul Dmitrivka, în apropiere de Kiev, Ucraina, 23 mai 2022.

Volodimir Zelenski a declarat în timpul discursului său de la Davos că trupele rusești din Donbas au desfășurat în prezent de 20 de ori mai mult echipament militar decât are Ucraina acolo.

„Imaginați-vă cât de puternici sunt războinicii noștri, ce națiune”, a spus el, adăugând că Ucraina are nevoie de mai multe echipamente cu rază lungă de acțiune pentru a evita moartea a sute de mii de oameni.

De asemenea, în discursul său zilnic, președintele ucrainean a declarat că următoarele săptămâni vor fi dificile, deoarece luptele din Donbas se intensifică, iar Rusia încearcă să păstreze zonele ocupate. De la începutul războiului, Rusia a lansat 2.275 de rachete și a efectuat peste 3.000 de lovituri aeriene, a adăugat el.

07:54 24.5.2022

Oficial american: 20 de țări promit un nou ajutor militar pentru Ucraina

20 de țări au promis un nou ajutor militar pentru Ucraina, în lupta acesteia împotriva forțelor militare rusești invadatoare, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în urma celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina.

Printre țările care au anunțat noi ajutoare se numără Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Polonia.

Danemarca a fost de acord să furnizeze Ucrainei un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”, a declarat Austin în cadrul unei conferințe de presă de luni.

De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită un „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a adăugat Austin.

În total, 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în domeniul securității”, a spus Austin, inclusiv „donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate, de care este nevoie în mod critic”.

„Alții s-au prezentat cu noi angajamente pentru antrenarea forțelor ucrainene și susținerea sistemelor sale militare”, a adăugat oficialul SUA:

47 de țări au participat la cea de-a doua reuniune a grupului de contact, a declarat președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

De asemenea, grupul a fost informat de ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, cu privire la situația actuală a războiului vechi de trei luni.

08:15 24.5.2022

Ministru german: UE va conveni un embargo asupra petrolului rusesc „în câteva zile”

Uniunea Europeană va conveni probabil un embargo asupra importurilor de petrol rusesc „în câteva zile”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pentru postul german de televiziune ZDF, citat de BBC.

Habeck a avertizat că un embargou nu va slăbi automat Kremlinul, deoarece prețurile în creștere îi permit să obțină venituri mai mari în timp ce vinde volume mai mici de petrol.

Prin urmare, un considerent ar fi acela de a nu mai plăti „orice preț” pentru petrol, ci de a conveni asupra unor limite superioare, a spus el. Totuși, pentru ca acest lucru să funcționeze, ar trebui să participe mai multe țări, a adăugat oficialul german.

La începutul acestei luni, ministrul ungar Zoltán Kovács a declarat că țara sa se va opune prin veto propunerii UE, catalogând-o drept „inacceptabilă” și ceva care ar „ruina economia ungară”.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG