Linkuri accesibilitate

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT

Războiul din Ucraina | Rusia pune condiții pentru ridicarea blocadei din Marea Neagră. Fără limită superioară de vârstă pentru soldații ruși

Invazia se află în „cea mai activă fază”, afirmă Ucraina. Pe măsură ce își intensifică atacurile, forțele rusești preiau controlul asupra a trei zone din Donețk.

Principalele informații ale zilei

17:36 25.5.2022

Ministrul britanic al Apărării: Nu ridicăm sancțiunile împotriva Rusiei

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a transmis că Occidentul și Marea Britanie nu vor renunța la sancțiunile impuse Rusiei la schimbul deblocării porturilor din Ucraina, scrie BBC. Anunțul vine în contextul în care Wallace se află la Madrid pentru a se întâlni cu omologul său spaniol, Margarita Robles.

Oficialul de rang înalt a adăugat că Rusia trebuie „să facă lucrul corect” și a propus ca alte state cu ieșire la Marea Neagră, precum Turcia, să ajute la redistribuirea resurselor alimentare blocate în Ucraina.

16:19 25.5.2022

Ministrul de Externe al Ucrainei: Ucraina are nevoie rapidă de rachete

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a transmis miercuri, citat de Associated Press, în timpul Forumului Economic de la Davos, că nevoile actuale ale țării sale pot fi restrânse în două cuvinte: MLRS (sistem de lansare multiplă de rachete) și ASAP (cât mai repede).

Kuleba a adăugat că situația din Donbas este „extrem de rea”.

„Răspunsul pe care îl primesc este ‘Nu ți-au dat americanii deja asta?’”, a declarat ministrul ucrainean de Externe. „Asta e povara de a fi un lider. Toată lumea se uită înspre tine. Așa că Washingtonul trebuie să-și țină promisiunea și să ne ofere aceste sisteme de lansare multiplă de rachete cât de curând posibil. Alții îl vor urma”.

14:52 25.5.2022

Rusia a renunțat la limita superioară de vârstă pentru serviciul militar

Parlamentarii ruși au adoptat miercuri un proiect de lege care elimină limitele superioare de vârstă pentru cei care doresc să se înroleze în serviciul militar, ceea ce a dus la speculații potrivit cărora țara ar putea încerca să își consolideze efectivele reduse pe fondul invaziei din Ucraina.

În prezent, legislația rusă permite oricărui cetățean cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani să se înroleze în forțele armate prin semnarea unui contract.

Proiectul de lege, care a fost înaintat săptămâna trecută camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, și aprobat în lectură finală miercuri, ar elimina limita superioară de vârstă pentru primii recruți. Acesta trebuie acum să fie semnat de președintele rus Vladimir Putin pentru a deveni în mod oficial lege.

„Sunt necesari specialiști de înaltă calificare profesională pentru a folosi arme de înaltă precizie și pentru a opera arme și echipamente militare”, se arată într-o notă care însoțește proiectul de lege, potrivit The Moscow Times.

Schimbarea nu se va aplica soldaților în activitate care doresc să își reînnoiască contractul militar, care trebuie să aibă în continuare sub 50 de ani.

„Înțelegem că, în cazul anumitor specialități, experiența vine odată cu vârsta: la 40-50 de ani, o persoană are cea mai bogată experiență care ar trebui folosită în scopuri de apărare”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului.

14:29 25.5.2022

Rusia relaxează regulile de acordare a cetățeniei pentru locuitorii din sudul Ucrainei

Președintele Vladimir Putin a emis un ordin pentru a simplifica procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson din sudul Ucrainei, transmite BBC.

Herson este primul și singurul mare oraș ucrainean ocupat de Rusia. Zaporojie se află încă sub control ucrainean, dar multe zone din jur sunt sub ocupație rusă. Dimineață, orașul a fost atacat cu patru rachete.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG