Consiliul şi Comisia Europeană au urmat exemplul Parlamentului European şi au interzis accesul în sediul lor lobby-ştilor companiilor ruse.
Boris Johnson: ”Rusia şi-a epuizat resursele. Trebuie să-i ajutăm Ucraina să inverseze dinamica”
1Ritmul pe care Rusia îl are în războiul din Ucraina va încetini în următoarele luni, potrivit premierului britanic Boris Johnson care se bazează pe analize ale serviciilor de informații britanice.
"Serviciul nostru de informaţii în domeniul apărării crede, totuşi, că în următoarele câteva luni, Rusia ar putea ajunge la un punct în care nu va mai exista niciun impuls de înaintare, deoarece şi-a epuizat resursele", a declarat Johnson în faţa unui grup de ziare europene, citat de Reuters.
"Atunci trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să inverseze dinamica. Voi pleda pentru acest lucru la summitul Grupului celor Şapte (care va avea loc în Germania la sfârşitul săptămânii)", a adăugat el.
Întrebat cum ar arăta o victorie pentru Ucraina sau un eşec pentru Putin, Johnson a răspuns: "Să recăpătăm cel puţin status quo-ul care exista înainte de 24 februarie şi ca trupele sale (ale Rusiei) să fie respinse din zonele pe care le-au invadat".
Maia Sandu va face o vizită la Kiev
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pentru o conveni asupra sprijinului reciproc, scrie Pravda.
Maia Sandu va face o vizită la Kiev, mai notează Pravda.
”Ședința de mâine a Consiliului European a fost discutată cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Așteptăm decizia Uniunii Europene privind acordarea statutului de candidat statelor noastre. Am convenit asupra asistenței reciproce pe drumul către UE”, a scris președintele ucrainean, miercuri, 22 iunie, pe Twitter.
Comisia Europeană a recomandat vineri, 17 iunie, ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidate pentru aderarea la blocul comunitar. Decizia trebuie să fie luată în unanimitate de statele membre și este așteptată astăzi.
Poziția Chișinăului după invazia rusă a stârnit indignare la Kiev, întrucât Moldova a anunțat imediat că nu va impune sancțiuni economice împotriva Rusiei. Totuși, Moldova a introdus mai multe interdicții, însă a făcut-o neoficial, evitând să fie inclusă în lista rusă a „statelor neprietenoase”. Statul Moldovei este de țară neutră.
Un alt subiect controversat pe lista discuțiilor dintre cele două țări este cel al livrării de arme. Potrivit Pravda, la începutul războiului, conducerea ucraineană a solicitat guvernului de la Chișinău să-i vândă avioane sovietice de luptă MiG-29, dar a fost refuzată pe motiv că Moldova nu vrea să irite Rusia.
Ulterior, Maia Sandu a declarat că țara sa nu are arme moderne pentru a oferi asistență militară Ucrainei și nici nu poate face acest lucru conform constituției sale.
Microsoft: Hackerii ruşi au atacat cibernetic 42 de țări, în special state membre NATO
Hackerii ruşi au iniţiat atacuri cibernetice la scară largă asupra aliaţilor occidentali ai Ucrainei, a anunţat Microsoft, conform dpa.
Hackerii au vizat în special computere guvernamentale din statele membre NATO, a avertizat miercuri seară compania de software, adăugând că, în timp ce ţinta principală a fost Statele Unite, experţii Microsoft au detectat atacuri cibernetice asupra a aproximativ 128 de organizaţii din 42 de ţări.
Hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în 29% din reţelele pe care au încercat să le atace, a spus compania, adăugând că au fost furate date în urma a cel puţin un sfert dintre aceste atacuri.
În acelaşi timp, Microsoft a subliniat că, de la începutul războiului, Rusia a atacat infrastructura IT a Ucrainei atât cu atacuri cibernetice, cât şi cu rachete, scrie Agerpres, citând dpa. Cu toate acestea, a spus compania, sistemul informatic al ţării s-a dovedit a fi foarte rezistent la astfel de atacuri, datorită în principal măsurilor de precauţie.