Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Colonelul care purta codurile nucleare ale lui Putin, găsit împușcat în cap. Decizie istorică la Bruxelles

Consiliul European a decis acordarea statutului de țări candidate la UE pentru Ucraina și Moldova. Luptele din Donbas cresc în intensitate.

06:39 23.6.2022

Parașutiștii francezi fac exerciții militare în Estonia

Forțele armate franceze au efectuat un exercițiu militar surpriză în Estonia, desfășurând peste 100 de parașutiști în țara baltică învecinată cu Rusia, a anunțat miercuri Ministerul francez al Apărării, potrivit US News.

Operațiunea aeriană desfășurată marți seara și numită Thunder Lynx „a permis, într-un termen foarte scurt, lansarea a aproximativ 100 de parașutiști” din Brigada 11 Aeropurtată a Franței „peste o zonă securizată de soldați estoni”, se arată în comunicat.

06:41 23.6.2022

Armamentul rusesc, mult mai numeros decât cel ucrainean

Într-un interviu recent acordat publicației ucrainene Hromadske, soldații ucraineni răniți au declarat că forțele și armamentul rusesc sunt mult mai numeroase decât ale lor.

"Există un singur proiectil de artilerie al nostru față de aproximativ 20 ale lor... și vorbesc doar de artileria de bombardament, nu mai vorbesc nici măcar de proiectilele cu dispersie, cu care ne copleșesc", a declarat un soldat pentru publicație, citează The Guardian.

06:45 23.6.2022

Forțat de sancțiuni, Putin caută alternative economice în țările BRICS

Vladimir Putin a pledat miercuri pentru o întărire a legăturilor dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), potrivit La Libre.

"Oamenii de afaceri din ţările noastre sunt obligaţi să-şi dezvolte activităţile în condiţii dificile, deoarece partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piaţă, ale comerţului liber", a lansat preşedintele rus, adresându-se participanţilor la Forumul economic al BRICS în ajunul unui summit virtual al acestor ţări.

El a denunţat "instituirea permanentă de noi sancţiuni pe motive politice" care contrazic "bunul simţ şi logica economică elementară".

În acest context, Rusia îşi "reorientează activ fluxurile comerciale şi contactele economice externe spre parteneri internaţionali fiabili, înainte de orice spre ţarile din BRICS", a subliniat dl Putin.

"Negocieri privind deschiderea lanţurilor de magazune indiene în Rusia şi creşterea ponderii automobilelor chinezeşti (...) pe piaţa rusească sunt în curs", a detaliat el.

"Livrările de petrol rusesc Chinei şi Indiei cresc. Cooperarea agricolă se dezvoltă dinamic", la fel ca şi exportul de îngrăşăminte ruseşti spre ţările BRICS, potrivit preşedintelui rus.

Rusia vrea de asemenea să elaboreze împreună cu partenerii săi din BRICS "mecanisme alternative de transferuri internaţionale" şi o "valută internaţională de rezervă", pentru a reduce dependenţa de dolar şi de euro.

06:53 23.6.2022

Serghei Lavrov: Moscova se adaptează în fața „politicilor agresive ale Occidentului”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit miercuri în Iran pentru a extinde cooperarea dintre cele două națiuni în lumina sancțiunilor occidentale, scrie The Guardian.

Ministerul de Externe al Rusiei a postat un clip din declarațiile de deschidere ale lui Lavrov în timpul unei întâlniri cu președintele Iranului Ebrahim Raisi, în care a spus că Moscova se adaptează la ceea ce el a numit politicile agresive ale Occidentului.

„În toate țările care se confruntă cu influența negativă a liniei egoiste luate de Statele Unite și sateliții săi, apare nevoia obiectivă de a se reconfigura relațiile economice, astfel încât să evite să se bazeze pe capriciile partenerilor noștri occidentali”, a spus Lavrov.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG