Linkuri accesibilitate

Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost lovită de forțele rusești, acuză Ucraina.

Războiul din Ucraina | Atacul de la Zaporojie: „risc foarte real de dezastru nuclear”

16:02 6.8.2022

Efectele bombardării centralei nucleare de la Zaporojie

Stația de azot-oxigen și o clădire auxiliată de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost afectat în urma bombardamentului de pe 5 august.

„Ca urmare a atacului asupra CNE Zaporojie, protecția de urgență a funcționat la una dintre unitățile de alimentare”, se arată într-un raport al companiei nucleare de stat a Ucrainei.

Compania a numit incidentul „terorism nuclear din partea Rusiei”.

Deși „cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu”, centrala nucleară continuă să funcționeze.

CNE Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și este controlată în prezent de forțele ruse.

Părțile ucrainene și cele ruse se învinuiesc reciproc pentru atacul din 5 august.

09:20 7.8.2022

AIEA: „Risc foarte real de dezastru nuclear” după atacul de la Zaporojie

Organismul de supraveghere nuclear al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare din apropierea centralei nucleare Zaporijie din Ucraina, avertizând despre un „risc foarte real de dezastru nuclear”, scrie BBC.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, s-a declarat „extrem de îngrijorat” de rapoartele privind bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

O parte a instalației a fost avariată după atacurile armatei ruse, care controlează centrala din martie. Kievul acuză Moscova de „terorism nuclear” după atacurile care au lovit centrala, care vizează zonele civile din zonă.

Atacurile cu bombă de vineri subliniază „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a spus dl Grossi într-un comunicat.

„Orice putere de foc militară direcționată către sau dinspre instalație ar echivala cu un joc cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el. Personalul ucrainean trebuie să-și poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”, a spus el, adăugând că AIEA ar trebui să aibă voie să ofere sprijin tehnic.

„Pentru a proteja oamenii din Ucraina și din alte părți de un potențial accident nuclear, cu toții trebuie să ne lăsăm deoparte diferențele și să acționăm acum. AIEA este pregătită”, a spus dl Grossi, la câteva zile după ce a declarat că centrala este „complet scăpată de sub control. ".

Operatorul uzinei Zaporizhzhia a declarat că loviturile de rachete rusești au forțat închiderea unei „unități de putere”, adăugând că există riscul unor scurgeri radioactive.

Atacurile „au cauzat un risc serios pentru funcționarea în siguranță a centralei”, a scris operatorul Energoatom pe Telegram.

Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul.

Un soldat păzește centrala nucleară de la Zaporojie.
Un soldat păzește centrala nucleară de la Zaporojie.

11:40 7.8.2022

Zeci de orașe atacate de forțele ruse

Armata ucraineană arată că forțele rusești au bombardat zeci de orașe de-a lungul liniei frontului de est și sud.

Potrivit Reuters, rușii au încercat să atace sâmbătă seară șase zone diferite din regiunea Donețk, însă nu au reușit să câștige niciun teritoriu.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că, în ultima săptămână, forțele sale au „obținut rezultate importante” în misiunea de distrugere a proviziilor de logistică și a bazelor Rusiei.

„Fiecare lovitură asupra depozitelor de muniții ale inamicului, asupra posturilor lor de comandă și asupra acumulărilor de echipamente rusești ne salvează viețile tuturor, viețile militarilor și civililor ucraineni”.

16:25 7.8.2022

Rusia și Ucraina se acuză reciproc după atacul de la Zaporojie

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un răspuns internațional mai puternic după bombardarea uzinei, autoritățile ruse au declarat duminică că, de fapt, o lovitură cu bomba a forțelor ucrainene ar fi afectat clădirile administrative ale centralei, scrie The Guardian.

„Armata ucraineană a efectuat un atac cu o bombă cu dispersie trasă de la un lansator de rachete Uragan”, transmite au precizat forțele de ocupație ruse.

„Proiectilele au căzut la 400 de metri de un reactor în funcțiune”, a precizat și agenția de presă de stat rusă TASS.

Șeful organului de supraveghere nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat sâmbătă despre „riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG