Linkuri accesibilitate

Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost lovită de forțele rusești, acuză Ucraina.

Războiul din Ucraina | Atacul de la Zaporojie: „risc foarte real de dezastru nuclear”

09:21 6.8.2022

Rusia, acuzată de atacuri în apropiere de un reactor nuclear

Ucraina a acuzat forțele ruse de atacuri în apropierea unui reactor nuclear la centrala electrică Zaporojie, din sud-estul țării, care a fost ocupată încă de la începutul invaziei.

„Trei atacuri au fost înregistrate pe locul centralei, în apropierea unuia dintre blocurile de energie unde se află reactorul nuclear”, transmis Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, într-un comunicat.

„Există riscuri de scurgere de hidrogen și de pulverizare radioactivă. Pericolul de incendiu este mare”, se mai spune în comunicat.

Organismul global de supraveghere nucleară AIEA încearcă de săptămâni întregi să trimită o echipă care să inspecteze centrala.

Ucraina a respins până acum eforturile, despre care spune că ar legitima ocuparea sitului de către Rusia în ochii comunității internaționale, relatează AFP.

Uzina Zaporojie, din sud-estul Ucrainei este cea mai mare din Europa. Trupele ruse au preluat controlul asupra acesteia în martie, după ce invazia a început la sfârșitul lunii februarie.

Luni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Moscova că folosește centrala ca „bază militară pentru a trage împotriva ucrainenilor, știind că aceștia nu pot și nu vor trage înapoi pentru că ar putea lovi accidental un reactor nuclear sau deșeurile radioactive din depozit”.

09:29 6.8.2022

SUA pregătesc un nou ajutor pentru Ucraina

Următorul pachet de asistență de securitate al administrației Biden pentru Ucraina este de așteptat să fie de 1 miliard de dolari, unul dintre cele mai mari de până acum, și să includă muniții pentru arme cu rază lungă de acțiune și vehicule de transport medical blindate, au declarat trei surse pentru Reuters.

Se așteaptă ca pachetul să fie anunțat chiar luni și s-ar adăuga la aproximativ 8,8 miliarde de dolari ajutor pe care Statele Unite l-au acordat Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Dacă ar fi semnat în forma sa actuală, pachetul de 1 miliard de dolari ar include muniții pentru HIMARS, muniția pentru sistemul de rachete sol-aer NASAMS și până la 50 de transporturi medicale blindate M113.

Noul pachet vine după o decizie recentă a Pentagonului de a le permite ucrainenilor să primească tratament medical la un spital militar american din Germania, lângă baza aeriană Ramstein.

Luni, Pentagonul a anunțat un pachet separat de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de până la 550 de milioane de dolari, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

09:53 6.8.2022

Forțele rusești se îndreaptă înspre sudul Ucrainei

Ministerul Apărării din Marea Britanie a dezvăluit că în sudul Ucrainei a fost masat un număr semnificativ de forțe rusești, scrie The Guardian.

Ministerul a arătat că nu este clar dacă aceste forțe suplimentare sunt pentru un nou asalt pe teritoriul ucrainean sau în așteptarea unei contraofensive ucrainene.

„Convoaie lungi de camioane militare ruse, tancuri, artilerie remorcată și alte arme continuă să se îndepărteze din regiunea Donbas a Ucrainei și se îndreaptă spre sud-vest. De asemenea, s-a raportat că echipamentele se deplasează din Melitopol, Berdiansk, Mariupol și din Rusia continentală prin Podul Kerci în Crimeea, ocupate de ruși.

Grupările tactice de batalion (BTG), care cuprind între 800 și 1.000 de militari, au fost desfășurate în Crimeea și aproape sigur vor fi folosite pentru a sprijini trupele ruse din regiunea Herson”, a precizat Ministerul.

Ucrainenii recuperează unele zone ocupate de ruși în Donbas. Corespondență din tranșeele recucerite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:08 0:00

13:13 6.8.2022

361 de copii uciși în război

Parchetul Generală a Ucrainei a actualizat datele privind copiii uciși în timpul războiului.

Potrivit instituției, până în dimineața zilei de 6 august, 361 de copii au murit și mai mult de 702 au fost răniți.

Copiii au suferit cel mai mult sunt din regiunea Donețk — 371. Urmează Harkov — 197, Kiev — 116, Cernigău — 68, Lugansk — 61, Nikolaev — 58, Herson — 55, Zaporojie — 40.

Jucăria unui copil, printre ruinele unui bloc bombardat din regiunea Borodianka.
Jucăria unui copil, printre ruinele unui bloc bombardat din regiunea Borodianka.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG