Linkuri accesibilitate

O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.
O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.

Războiul lui Putin în Ucraina | 2 milioane de copii au fugit din calea războiului. Putin: Mariupolul va fi bombardat până se va preda

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 35-a zi. Deși rușii au anunțat că se retrag din jurul Kievului, luptele au continuat în suburbiile din nord-vestul și nord-estul orașului.

Două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina, adică jumătate din populația refugiată peste hotare. Peste 1,1 milioane sunt în Polonia, iar restul în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Croația. Peste 100 de copii au murit și 130 au fost răniți, spune UNICEF.

Oficialii americani cred că Putin este dezinformat atât cu privire la calitatea și prestația armatei ruse în Ucraina cât și cu privire la impactul sancțiunilor asupra economiei rusești „pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”.

Armata rusă a bombardat un depozit al Crucii Roșii de la Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că bombardarea orașului asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene vor capitula, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Putin nu a spus nimic despre victimele civile ale blocadei sale, pentru că sute de mii de mariupoleni sunt captivi în subsoluri, unde mor de foame, de sete, de frig și fără medicamente, după ce soldații ruși au tras în cei care stăteau la rând la pâine sau la apă.

Optimiști, oficialii francezi susțin că Putin ar fi fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare din oraș. Ar fi pentru prima oară după ce, în mai multe rânduri, partea rusă și-a încălcat angajamentele și a bombardat coridoarele de evacuare a civililor.

China și Rusia sunt tot mai nerăbdătoare să-și dezvolte relațiile bilaterale, iar miniștrii de externe Wang Li și Serghei Lavrov, care s-au întâlnit miercuri în provincia chineză Anhui, au condamnat la unison sancțiunile occidentului împotriva Rusiei. Nimic, în declarația celor doi, despre victimele civile ale invaziei rusești în Ucraina, despre bombardarea țintelor civile și cei aproape 5 milioane de refugiați ucraineni care și-au părăsit casele în ruină pentru a scăpa cu viață de bombardamentele rusești.

La Cernigău, unde a promis Rusia că va reduce din strânsoarea trupelor sale după negocierile de marți, de la Istanbul, nu doar că au continuat bombardamentele, dar au fost răniți 25 de civili.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României săptămâna viitoare, prin legătură video, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, revine și spune că discuțiile de pace de la Istanbul nu au adus „nimic promițător”, dar că negociatorul șef va veni cu noi precizări în cursul zilei.

Rusia bombardează toate orașele de pe linia frontului din Donbas.

Ucraina și Rusia au convenit, miercuri, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, Melitopol și Enerhodar.

Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” în jurul Kievului și a orașului Cernigău, din nordul Ucrainei, „pentru a spori încrederea reciprocă”. Anunțul a fost făcut după încheierea negocierilor de pace, care au avut loc marți, la Istanbul/Turcia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată însă că angajamentul de retragere a Rusiei este menit să inducă în eroare. Guvernatorul regiunii Cernigău a spus că, miercuri, atacurile rușilor nu au încetat în Cernigău.

Nici țările occidentale nu au încredere în partea rusă. După anunțul retragerii rușilor, președintele american Joe Biden a spus că „să vedem” ce se întâmplă pe teren. Marea Britanie arată că Rusia va fi judecată după acțiuni, nu după cuvinte.

La negocierile de pace de la Istanbul, delegația ucraineană a prezentat planul de a deveni un stat neutru din punct de vedere militar în schimbul garanțiilor de securitate.

Cu toate negocierile de pace și promisiunile rușilor de retragere, luptele intense au continuat, marți după-amiază, în suburbiile Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului.

La Nikolaev, în sudul Ucrainei, în urma bombardării unei clădiri administrative, 12 persoane au fost ucise, iar cel puţin 33 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

13:13 30.3.2022

Forțele ruse au bombardat clădiri rezidențiale din Lîsîceansk, estul Ucrainei

Forțele ruse din estul Ucrainei au bombardat zone rezidențiale din orașul Lugansk și Lîsîceansk, potrivit agenției de presă Interfax Ucraina, citată de BBC.

Șeful militar regional din Lugansk, Serhii Haidai, a scris pe canalul său Telegram că bombardamentul a început în jurul orei 6:30, ora locală.

Haidai spune că sunt multe clădiri înalte distruse semnificativ și că „sunt raportate victime”.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a publicat pe Twitter câteva imagini cu pagubele produse de atacurile ruse asupra orașului Lîsîceansk din regiunea Luhansk.

13:01 30.3.2022

Noi imagini cu distrugerile provoacate de ruși la Nikolaev

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a postat pe Twitter noi imagini cu distrugerile de la Nikolaev și a anunțat că operațiunile de căutare și salvare a oamenilor rămași între dărâmături continuă.

Marți, după ce o rachetă rusească a lovit o clădire administrativă de nouă etaje, secțiunea centrală a fost complet dărmâmată, după cum se poate observa din poze.

12:24 30.3.2022

Coridoare de evacuare pentru civilii din Mariupol, Melitopol și Enerhodar

Ucraina și Rusia au convenit asupra a trei coridoare de evacuare pentru miercuri, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Vereșciuk a spus că un coridor va fi pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol și pentru livrarea de ajutor umanitar către Berdeansk. Un alt cordior va fi pentru livrarea ajutorului umanitar și evacuarea oamenilor din Melitopol. Al treilea cordidor va fi pentru oamenii care pleacă cu mașinile personale de la Enerhodar la Zaporojie, potrivit CNN.

12:03 30.3.2022

Ucraina cere Rusiei să se retragă de la Cernobîl, pentru că muniția ar putea exploda

Viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că forțele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl trebuie să se retragă din zonă după ce forțele armate ale Ucrainei au avertizat că există pericolul exploziei muniției la fața locului, scrie Europa Liberă.

„Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîlului și să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare”, a spus viceprim-ministrul într-un videoclip postat, pe 30 martie, pe platforma de socializare Telegram.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG