Linkuri accesibilitate

O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.
O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.

Războiul lui Putin în Ucraina | 2 milioane de copii au fugit din calea războiului. Putin: Mariupolul va fi bombardat până se va preda

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 35-a zi. Deși rușii au anunțat că se retrag din jurul Kievului, luptele au continuat în suburbiile din nord-vestul și nord-estul orașului.

Două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina, adică jumătate din populația refugiată peste hotare. Peste 1,1 milioane sunt în Polonia, iar restul în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Croația. Peste 100 de copii au murit și 130 au fost răniți, spune UNICEF.

Oficialii americani cred că Putin este dezinformat atât cu privire la calitatea și prestația armatei ruse în Ucraina cât și cu privire la impactul sancțiunilor asupra economiei rusești „pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”.

Armata rusă a bombardat un depozit al Crucii Roșii de la Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că bombardarea orașului asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene vor capitula, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Putin nu a spus nimic despre victimele civile ale blocadei sale, pentru că sute de mii de mariupoleni sunt captivi în subsoluri, unde mor de foame, de sete, de frig și fără medicamente, după ce soldații ruși au tras în cei care stăteau la rând la pâine sau la apă.

Optimiști, oficialii francezi susțin că Putin ar fi fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare din oraș. Ar fi pentru prima oară după ce, în mai multe rânduri, partea rusă și-a încălcat angajamentele și a bombardat coridoarele de evacuare a civililor.

China și Rusia sunt tot mai nerăbdătoare să-și dezvolte relațiile bilaterale, iar miniștrii de externe Wang Li și Serghei Lavrov, care s-au întâlnit miercuri în provincia chineză Anhui, au condamnat la unison sancțiunile occidentului împotriva Rusiei. Nimic, în declarația celor doi, despre victimele civile ale invaziei rusești în Ucraina, despre bombardarea țintelor civile și cei aproape 5 milioane de refugiați ucraineni care și-au părăsit casele în ruină pentru a scăpa cu viață de bombardamentele rusești.

La Cernigău, unde a promis Rusia că va reduce din strânsoarea trupelor sale după negocierile de marți, de la Istanbul, nu doar că au continuat bombardamentele, dar au fost răniți 25 de civili.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României săptămâna viitoare, prin legătură video, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, revine și spune că discuțiile de pace de la Istanbul nu au adus „nimic promițător”, dar că negociatorul șef va veni cu noi precizări în cursul zilei.

Rusia bombardează toate orașele de pe linia frontului din Donbas.

Ucraina și Rusia au convenit, miercuri, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, Melitopol și Enerhodar.

Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” în jurul Kievului și a orașului Cernigău, din nordul Ucrainei, „pentru a spori încrederea reciprocă”. Anunțul a fost făcut după încheierea negocierilor de pace, care au avut loc marți, la Istanbul/Turcia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată însă că angajamentul de retragere a Rusiei este menit să inducă în eroare. Guvernatorul regiunii Cernigău a spus că, miercuri, atacurile rușilor nu au încetat în Cernigău.

Nici țările occidentale nu au încredere în partea rusă. După anunțul retragerii rușilor, președintele american Joe Biden a spus că „să vedem” ce se întâmplă pe teren. Marea Britanie arată că Rusia va fi judecată după acțiuni, nu după cuvinte.

La negocierile de pace de la Istanbul, delegația ucraineană a prezentat planul de a deveni un stat neutru din punct de vedere militar în schimbul garanțiilor de securitate.

Cu toate negocierile de pace și promisiunile rușilor de retragere, luptele intense au continuat, marți după-amiază, în suburbiile Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului.

La Nikolaev, în sudul Ucrainei, în urma bombardării unei clădiri administrative, 12 persoane au fost ucise, iar cel puţin 33 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

07:46 30.3.2022

Bilanț de la Nikolaev: 12 persoane au fost ucise și alte 33 rănite

Douăsprezece persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 33 au fost rănite, marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Nikolaev, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

BBC a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care au surprins momentul în care o rachetă rusă a lovit o clădire administrativă din Nikolaev.

Clădirea administrativă din Nikolaev după bombardamentul rușilor de marți.
Clădirea administrativă din Nikolaev după bombardamentul rușilor de marți.

07:52 30.3.2022

Pentagon: Rușii au început o „repoziționare” în jurul Kievului, nu o retragere reală

Forţele ruse din jurul Kievului au început o „repoziţionare”, dar „nu o retragere reală", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, citat de AFP.

„Putem confirma că am văzut un număr mic de trupe care au început să se repoziţioneze”, a spus John Kirby reporterilor. Dar „trebuie să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei” şi „asta nu înseamnă că ameninţarea împotriva Kievului a luat sfârşit”, a avertizat el.

„Marea majoritate a forţelor pe care le-au adunat lângă Kiev sunt încă acolo”, a spus John Kirby, iar asta „este o repoziţionare, nu o retragere reală".

După discuțiile de pace de la Istanbul, Moscova a anunțat marţi că îşi va reduce „radical" activitatea militară în jurul Kievului şi Cernigău în nordul Ucrainei.

08:14 30.3.2022

Departamentul de Stat a dat un nou avertisment pentru americanii din Rusia

Cetăţenii americani din Rusia riscă să fie arestaţi în mod arbitrar de către autorităţi, a avertizat marţi Departamentul de Stat, care şi-a reînnoit apelul de a nu călători în ţară sau de a o părăsi imediat, scrie BBC.

Departamentul de Stat a avertizat cu privire la „posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani” de către forţele de securitate ruse, „inclusiv arestare” şi „aplicare arbitrară a legii locale”, din cauza poziţiei Washingtonului cu privire la invazia rusă a Ucrainei şi a sancţiunilor impuse împotriva Moscovei.

„Dacă doriți să plecați din Rusia, ar trebui să faceți aranjamente pe cont propriu cât mai curând posibil”, se arată în document.

08:44 30.3.2022

ONU: 3,9 milioane de oameni au fugit din Ucraina

Peste 3,9 milioane de ucraineni au fugit de invazia Rusiei în ţara lor, a anunţat ONU marţi,

Agenţia ONU pentru refugiaţi a declarat că 3.901.713 ucraineni au fugit din ţară, în creştere cu 38.916 faţă de actualizarea de luni.

Exodul „este fără precedent de la al Doilea Război Mondial în Europa, cu siguranţă în ceea ce priveşte viteza şi amploarea deplasării”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Saltmarsh.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG