Linkuri accesibilitate

O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.
O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.

Războiul lui Putin în Ucraina | 2 milioane de copii au fugit din calea războiului. Putin: Mariupolul va fi bombardat până se va preda

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 35-a zi. Deși rușii au anunțat că se retrag din jurul Kievului, luptele au continuat în suburbiile din nord-vestul și nord-estul orașului.

Două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina, adică jumătate din populația refugiată peste hotare. Peste 1,1 milioane sunt în Polonia, iar restul în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Croația. Peste 100 de copii au murit și 130 au fost răniți, spune UNICEF.

Oficialii americani cred că Putin este dezinformat atât cu privire la calitatea și prestația armatei ruse în Ucraina cât și cu privire la impactul sancțiunilor asupra economiei rusești „pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”.

Armata rusă a bombardat un depozit al Crucii Roșii de la Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că bombardarea orașului asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene vor capitula, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Putin nu a spus nimic despre victimele civile ale blocadei sale, pentru că sute de mii de mariupoleni sunt captivi în subsoluri, unde mor de foame, de sete, de frig și fără medicamente, după ce soldații ruși au tras în cei care stăteau la rând la pâine sau la apă.

Optimiști, oficialii francezi susțin că Putin ar fi fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare din oraș. Ar fi pentru prima oară după ce, în mai multe rânduri, partea rusă și-a încălcat angajamentele și a bombardat coridoarele de evacuare a civililor.

China și Rusia sunt tot mai nerăbdătoare să-și dezvolte relațiile bilaterale, iar miniștrii de externe Wang Li și Serghei Lavrov, care s-au întâlnit miercuri în provincia chineză Anhui, au condamnat la unison sancțiunile occidentului împotriva Rusiei. Nimic, în declarația celor doi, despre victimele civile ale invaziei rusești în Ucraina, despre bombardarea țintelor civile și cei aproape 5 milioane de refugiați ucraineni care și-au părăsit casele în ruină pentru a scăpa cu viață de bombardamentele rusești.

La Cernigău, unde a promis Rusia că va reduce din strânsoarea trupelor sale după negocierile de marți, de la Istanbul, nu doar că au continuat bombardamentele, dar au fost răniți 25 de civili.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României săptămâna viitoare, prin legătură video, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, revine și spune că discuțiile de pace de la Istanbul nu au adus „nimic promițător”, dar că negociatorul șef va veni cu noi precizări în cursul zilei.

Rusia bombardează toate orașele de pe linia frontului din Donbas.

Ucraina și Rusia au convenit, miercuri, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, Melitopol și Enerhodar.

Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” în jurul Kievului și a orașului Cernigău, din nordul Ucrainei, „pentru a spori încrederea reciprocă”. Anunțul a fost făcut după încheierea negocierilor de pace, care au avut loc marți, la Istanbul/Turcia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată însă că angajamentul de retragere a Rusiei este menit să inducă în eroare. Guvernatorul regiunii Cernigău a spus că, miercuri, atacurile rușilor nu au încetat în Cernigău.

Nici țările occidentale nu au încredere în partea rusă. După anunțul retragerii rușilor, președintele american Joe Biden a spus că „să vedem” ce se întâmplă pe teren. Marea Britanie arată că Rusia va fi judecată după acțiuni, nu după cuvinte.

La negocierile de pace de la Istanbul, delegația ucraineană a prezentat planul de a deveni un stat neutru din punct de vedere militar în schimbul garanțiilor de securitate.

Cu toate negocierile de pace și promisiunile rușilor de retragere, luptele intense au continuat, marți după-amiază, în suburbiile Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului.

La Nikolaev, în sudul Ucrainei, în urma bombardării unei clădiri administrative, 12 persoane au fost ucise, iar cel puţin 33 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

17:14 30.3.2022

Oficial american: „Noi credem că Putin este dezinformat”

SUA consideră că președintele rus Vladimir Putin este „dezinformat” de consilierii săi atât despre cât de prost se comportă armata rusă în Ucraina, cât și despre impactul sancțiunilor asupra economiei Rusiei, a declarat un oficial american pentru CNN și Reuters.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă și despre modul în care economia rusă este paralizată de sancțiuni, pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”, a spus un oficial american.

Oficialul a spus că evaluarea se bazează pe descoperirile desecretizate ale serviciilor de informații americane.

Oficialul a adăugat că SUA dețin informații care indică faptul că Putin a devenit conștient de dezinformarea, ceea ce a dus la o ruptură între Putin și oficialii săi de top din apărare.

„Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de armata rusă. Există acum o tensiune persistentă între Putin și (Ministerul Apărării), care decurge din neîncrederea lui Putin în conducerea MOD”, a spus oficialul american.

Oficialul a spus că Putin nu știa că armata sa „folosește și pierde recruți în Ucraina, arătând o întrerupere clară a fluxului de informații exacte către președintele rus”.

16:51 30.3.2022

Primarul din Irpin: 200-300 de civili au fost uciși înainte de preluarea orașului sub control ucrainean

Aproximativ 200-300 de civili au fost uciși în orașul ucrainean Irpin, de lângă Kiev, înainte ca orașul să fie luat înapoi de la forțele ruse săptămâna aceasta, a declarat primarul localității, citat de Reuters.

Primarul Alexandr Markușin a declarat miercuri într-o ședință de informare că aproximativ 50 de militari ucraineni au fost uciși în Irpin, iar unele cadavre erau încă prinse sub moloz.

El a spus că au orașul a fost bombardat toată noaptea de forțele ruse.

16:23 30.3.2022

Sediu al Crucii Roșii, bombardat de forțele rusești în Mariupol

Avocatul poporului din Ucraina, Ludmila Denisova, a spus că forțele ruse au bombardat o clădire a Crucii Roșii din orașul-port Mariupol, aflat de peste două săptămâni sub asediul și blocada forțelor ruse care încalcă toate angajamentele și atacă inclusiv coridoarele umanitare pentru alimentarea și evacuarea civililor, omorâți inclusiv când stau la rând la pâine, la apă sau la ajutoare.

Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii Internaționale a confirmat pentru The Guardian informația.

„Putem confirma că imaginea vehiculată arată depozitul CICR din Mariupol. Nu avem o echipă pe teren în Mariupol așa că nu avem alte informații, inclusiv despre potențiale victime sau pagube. Putem spune că deja distribuisem toate proviziile din depozit.”

15:34 30.3.2022

Putin: Bombardele se vor termina doar când Mariupol se va preda

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că bombardarea orașului asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene vor capitula, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Dar oficialii francezi au spus că liderul rus a fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare a civililor din oraș.

Oficialii de la palatul Elyseé din Franța au numit situația din oraș „catastrofală” și au adăugat că „populațiile civile trebuie protejate și trebuie să părăsească orașul dacă doresc. Trebuie să aibă acces la ajutoare alimentare, apă și medicamentele de care au nevoie”.

Franța, împreună cu Turcia, Grecia și mai multe grupuri umanitare, i-au prezentat lui Putin un plan de evacuare a orașului.

Oficialii au spus că Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că se va „gândi” la propunere.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG