Linkuri accesibilitate

O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.
O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.

Războiul lui Putin în Ucraina | 2 milioane de copii au fugit din calea războiului. Putin: Mariupolul va fi bombardat până se va preda

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 35-a zi. Deși rușii au anunțat că se retrag din jurul Kievului, luptele au continuat în suburbiile din nord-vestul și nord-estul orașului.

Două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina, adică jumătate din populația refugiată peste hotare. Peste 1,1 milioane sunt în Polonia, iar restul în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Croația. Peste 100 de copii au murit și 130 au fost răniți, spune UNICEF.

Oficialii americani cred că Putin este dezinformat atât cu privire la calitatea și prestația armatei ruse în Ucraina cât și cu privire la impactul sancțiunilor asupra economiei rusești „pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”.

Armata rusă a bombardat un depozit al Crucii Roșii de la Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că bombardarea orașului asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene vor capitula, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Putin nu a spus nimic despre victimele civile ale blocadei sale, pentru că sute de mii de mariupoleni sunt captivi în subsoluri, unde mor de foame, de sete, de frig și fără medicamente, după ce soldații ruși au tras în cei care stăteau la rând la pâine sau la apă.

Optimiști, oficialii francezi susțin că Putin ar fi fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare din oraș. Ar fi pentru prima oară după ce, în mai multe rânduri, partea rusă și-a încălcat angajamentele și a bombardat coridoarele de evacuare a civililor.

China și Rusia sunt tot mai nerăbdătoare să-și dezvolte relațiile bilaterale, iar miniștrii de externe Wang Li și Serghei Lavrov, care s-au întâlnit miercuri în provincia chineză Anhui, au condamnat la unison sancțiunile occidentului împotriva Rusiei. Nimic, în declarația celor doi, despre victimele civile ale invaziei rusești în Ucraina, despre bombardarea țintelor civile și cei aproape 5 milioane de refugiați ucraineni care și-au părăsit casele în ruină pentru a scăpa cu viață de bombardamentele rusești.

La Cernigău, unde a promis Rusia că va reduce din strânsoarea trupelor sale după negocierile de marți, de la Istanbul, nu doar că au continuat bombardamentele, dar au fost răniți 25 de civili.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României săptămâna viitoare, prin legătură video, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, revine și spune că discuțiile de pace de la Istanbul nu au adus „nimic promițător”, dar că negociatorul șef va veni cu noi precizări în cursul zilei.

Rusia bombardează toate orașele de pe linia frontului din Donbas.

Ucraina și Rusia au convenit, miercuri, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, Melitopol și Enerhodar.

Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” în jurul Kievului și a orașului Cernigău, din nordul Ucrainei, „pentru a spori încrederea reciprocă”. Anunțul a fost făcut după încheierea negocierilor de pace, care au avut loc marți, la Istanbul/Turcia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată însă că angajamentul de retragere a Rusiei este menit să inducă în eroare. Guvernatorul regiunii Cernigău a spus că, miercuri, atacurile rușilor nu au încetat în Cernigău.

Nici țările occidentale nu au încredere în partea rusă. După anunțul retragerii rușilor, președintele american Joe Biden a spus că „să vedem” ce se întâmplă pe teren. Marea Britanie arată că Rusia va fi judecată după acțiuni, nu după cuvinte.

La negocierile de pace de la Istanbul, delegația ucraineană a prezentat planul de a deveni un stat neutru din punct de vedere militar în schimbul garanțiilor de securitate.

Cu toate negocierile de pace și promisiunile rușilor de retragere, luptele intense au continuat, marți după-amiază, în suburbiile Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului.

La Nikolaev, în sudul Ucrainei, în urma bombardării unei clădiri administrative, 12 persoane au fost ucise, iar cel puţin 33 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

23:41 30.3.2022

Atac cibernetic rus asupra rețelei NATO și a armatelor din țările-est europene

Hackerii ruși au încercat să pătrundă în rețeaua NATO și a armatelor din unele țări din estul Europei, relatează Reuters.

Hackerii ruși au încercat recent să pătrundă în rețelele NATO și ale armatelor din țările est-europene, a declarat grupul de analiză a amenințărilor Google într-un raport publicat miercuri.

Raportul nu spune și ce armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept „campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto.

„Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport.

NATO nu a fost disponibil imediat pentru a comenta raportul.

Rusia, care se află acum sub sancțiuni economice grele occidentale ca urmare a deciziei sale de a invada Ucraina pe 24 februarie, neagă în mod regulat acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.

În 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs l-a descris pe Callisto drept un actor neidentificat și specializat în amenințări „interesat de colectarea de informații referitoare la politica externă și de securitate” în Europa.

Grupul a vizat, de asemenea, un Centru de Excelență NATO, se arată în raportul Google.

Într-o declarație dată miercuri, centrul nu a abordat în mod direct raportul Google, dar a spus că înregistrează „activitate cibernetică rău intenționată în fiecare zi”.

22:52 30.3.2022

SUA vor extinde sancțiunile impuse Rusiei

Statele Unite intenționează să extindă în zilele următoare sancțiunile impuse Rusiei și vor veni cu actualizări în zilele următoare, relatează Reuters.

Vorbind la briefing-ul zilnic de la Casa Albă, [purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kate Bedingfield a declarat că președintele Joe Biden continuă să analizeze opțiunile de extindere a sancțiunilor și că va avea mai multe informații în zilele următoare.

Biden a impus o mare varietate de sancțiuni economice menite să pedepsească Rusia.

22:50 30.3.2022

Pentagon: Daunele făcute de Rusia la Mariupol sunt devastatoare

Pagubele cauzate de bombardamentele continue ale Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol sunt „devastatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe susținute miercuri.

„Locul este decimat dintr-o perspectivă structurală de atacurile aeriene rusești”, a spus Kirby.

„Daunele semnificative” au fost cauzate „infrastructurii civile, clădirilor rezidențiale, spitalelor, spațiilor de recreere, parcurilor, tuturor”, a adăugat Kirby.

Noile imagini din satelit ale orașului-port din sudul asediat arată blocuri întregi distruse în timp ce forțele ruse continuă să bombardeze zona.

21:36 30.3.2022

Slovacia va limita numărul de diplomați ruși de pe teritoriul țării

Slovacia a anunțat că limitează numărul diplomaților ruși care pot lucra la ambasada Rusiei la Bratislava.

Din punct de vedere tehnic, acestea nu sunt expulzări, dar 35 de diplomați ruși vor trebui să părăsească țara.

Ministerul de Externe al Slovaciei a declarat că a luat decizia ca răspuns la activitățile personalului ambasadei ruse care erau în conflict cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice.

O sursă a declarat pentru BBC că va fi redusă la jumătate dimensiunea misiunii diplomatice a Rusiei în Slovacia.

Decizia Slovaciei vine după ce alte patru țări UE au expulzat marți 40 de diplomați ruși suspectați de spionaj.

Irlanda, Belgia, Țările de Jos și Republica Cehă au emis ordine de expulzare pentru un total de 43 de angajați ai ambasadelor ruse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG