Atac cibernetic rus asupra rețelei NATO și a armatelor din țările-est europene
Hackerii ruși au încercat să pătrundă în rețeaua NATO și a armatelor din unele țări din estul Europei, relatează Reuters.
Hackerii ruși au încercat recent să pătrundă în rețelele NATO și ale armatelor din țările est-europene, a declarat grupul de analiză a amenințărilor Google într-un raport publicat miercuri.
Raportul nu spune și ce armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept „campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto.
„Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport.
NATO nu a fost disponibil imediat pentru a comenta raportul.
Rusia, care se află acum sub sancțiuni economice grele occidentale ca urmare a deciziei sale de a invada Ucraina pe 24 februarie, neagă în mod regulat acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.
În 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs l-a descris pe Callisto drept un actor neidentificat și specializat în amenințări „interesat de colectarea de informații referitoare la politica externă și de securitate” în Europa.
Grupul a vizat, de asemenea, un Centru de Excelență NATO, se arată în raportul Google.
Într-o declarație dată miercuri, centrul nu a abordat în mod direct raportul Google, dar a spus că înregistrează „activitate cibernetică rău intenționată în fiecare zi”.
SUA vor extinde sancțiunile impuse Rusiei
Statele Unite intenționează să extindă în zilele următoare sancțiunile impuse Rusiei și vor veni cu actualizări în zilele următoare, relatează Reuters.
Vorbind la briefing-ul zilnic de la Casa Albă, [purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kate Bedingfield a declarat că președintele Joe Biden continuă să analizeze opțiunile de extindere a sancțiunilor și că va avea mai multe informații în zilele următoare.
Biden a impus o mare varietate de sancțiuni economice menite să pedepsească Rusia.
Pentagon: Daunele făcute de Rusia la Mariupol sunt devastatoare
Pagubele cauzate de bombardamentele continue ale Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol sunt „devastatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe susținute miercuri.
„Locul este decimat dintr-o perspectivă structurală de atacurile aeriene rusești”, a spus Kirby.
„Daunele semnificative” au fost cauzate „infrastructurii civile, clădirilor rezidențiale, spitalelor, spațiilor de recreere, parcurilor, tuturor”, a adăugat Kirby.
Noile imagini din satelit ale orașului-port din sudul asediat arată blocuri întregi distruse în timp ce forțele ruse continuă să bombardeze zona.
Slovacia va limita numărul de diplomați ruși de pe teritoriul țării
Slovacia a anunțat că limitează numărul diplomaților ruși care pot lucra la ambasada Rusiei la Bratislava.
Din punct de vedere tehnic, acestea nu sunt expulzări, dar 35 de diplomați ruși vor trebui să părăsească țara.
Ministerul de Externe al Slovaciei a declarat că a luat decizia ca răspuns la activitățile personalului ambasadei ruse care erau în conflict cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice.
O sursă a declarat pentru BBC că va fi redusă la jumătate dimensiunea misiunii diplomatice a Rusiei în Slovacia.
Decizia Slovaciei vine după ce alte patru țări UE au expulzat marți 40 de diplomați ruși suspectați de spionaj.
Irlanda, Belgia, Țările de Jos și Republica Cehă au emis ordine de expulzare pentru un total de 43 de angajați ai ambasadelor ruse.