Linkuri accesibilitate

O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.
O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.

Războiul lui Putin în Ucraina | 2 milioane de copii au fugit din calea războiului. Putin: Mariupolul va fi bombardat până se va preda

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 35-a zi. Deși rușii au anunțat că se retrag din jurul Kievului, luptele au continuat în suburbiile din nord-vestul și nord-estul orașului.

Două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina, adică jumătate din populația refugiată peste hotare. Peste 1,1 milioane sunt în Polonia, iar restul în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Croația. Peste 100 de copii au murit și 130 au fost răniți, spune UNICEF.

Oficialii americani cred că Putin este dezinformat atât cu privire la calitatea și prestația armatei ruse în Ucraina cât și cu privire la impactul sancțiunilor asupra economiei rusești „pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”.

Armata rusă a bombardat un depozit al Crucii Roșii de la Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că bombardarea orașului asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene vor capitula, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Putin nu a spus nimic despre victimele civile ale blocadei sale, pentru că sute de mii de mariupoleni sunt captivi în subsoluri, unde mor de foame, de sete, de frig și fără medicamente, după ce soldații ruși au tras în cei care stăteau la rând la pâine sau la apă.

Optimiști, oficialii francezi susțin că Putin ar fi fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare din oraș. Ar fi pentru prima oară după ce, în mai multe rânduri, partea rusă și-a încălcat angajamentele și a bombardat coridoarele de evacuare a civililor.

China și Rusia sunt tot mai nerăbdătoare să-și dezvolte relațiile bilaterale, iar miniștrii de externe Wang Li și Serghei Lavrov, care s-au întâlnit miercuri în provincia chineză Anhui, au condamnat la unison sancțiunile occidentului împotriva Rusiei. Nimic, în declarația celor doi, despre victimele civile ale invaziei rusești în Ucraina, despre bombardarea țintelor civile și cei aproape 5 milioane de refugiați ucraineni care și-au părăsit casele în ruină pentru a scăpa cu viață de bombardamentele rusești.

La Cernigău, unde a promis Rusia că va reduce din strânsoarea trupelor sale după negocierile de marți, de la Istanbul, nu doar că au continuat bombardamentele, dar au fost răniți 25 de civili.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României săptămâna viitoare, prin legătură video, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, revine și spune că discuțiile de pace de la Istanbul nu au adus „nimic promițător”, dar că negociatorul șef va veni cu noi precizări în cursul zilei.

Rusia bombardează toate orașele de pe linia frontului din Donbas.

Ucraina și Rusia au convenit, miercuri, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, Melitopol și Enerhodar.

Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” în jurul Kievului și a orașului Cernigău, din nordul Ucrainei, „pentru a spori încrederea reciprocă”. Anunțul a fost făcut după încheierea negocierilor de pace, care au avut loc marți, la Istanbul/Turcia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată însă că angajamentul de retragere a Rusiei este menit să inducă în eroare. Guvernatorul regiunii Cernigău a spus că, miercuri, atacurile rușilor nu au încetat în Cernigău.

Nici țările occidentale nu au încredere în partea rusă. După anunțul retragerii rușilor, președintele american Joe Biden a spus că „să vedem” ce se întâmplă pe teren. Marea Britanie arată că Rusia va fi judecată după acțiuni, nu după cuvinte.

La negocierile de pace de la Istanbul, delegația ucraineană a prezentat planul de a deveni un stat neutru din punct de vedere militar în schimbul garanțiilor de securitate.

Cu toate negocierile de pace și promisiunile rușilor de retragere, luptele intense au continuat, marți după-amiază, în suburbiile Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului.

La Nikolaev, în sudul Ucrainei, în urma bombardării unei clădiri administrative, 12 persoane au fost ucise, iar cel puţin 33 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

19:02 30.3.2022

ONU: Peste 1.000 de civili morți în Ucraina, printre care și 98 de copii

Michelle Bachelet, șefa biroului pentru drepturile omului de la ONU, a spus că a verificat 1.189 de decese de civili în Ucraina, inclusiv 98 de copii, de când a început invazia pe 24 februarie.

Cu toate acestea, adevăratul bilant va fi probabil mult mai mare, a avertizat ea, explicând că a fost dificil să se confirme victime în zonele cele mai afectate de război, precum Mariupol.

Bachelet a spus: „Civilii suportă suferințe incomensurabile, iar criza umanitară este critică”.

A existat o „creștere semnificativă” a ratei mortalității în rândul civililor din orașele asediate, a spus ea, citată de BBC.

Acest lucru ar putea fi atribuit îngrijirii medicale întrerupte, împreună cu privarea și stresul legate de conflict, a adăugat ea.

19:18 30.3.2022

Un sfert din populația ucraineană și-a abandonat domiciliile

Peste șase milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina, ceea ce înseamnă că, în total, cel puțin un sfert din populație și-a abandonat casele din cauza războiului, transmite BBC.

4.019.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului, conform ultimelor cifre ale agenției ONU pentru refugiați.​

Este cea mai mare criză de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

  • Polonia a primit 2.336.799 de refugiați
  • România 608.936
  • Moldova 387.151
  • Ungaria 364.804
  • Rusia 350.632
  • Slovacia 281.172
  • Belarus 10.902
19:40 30.3.2022

Putin crește în sondaje. Intervievările, sub presiunea legii care pedepsește „știrile false” despre război

Gradul de aprobare al președintelui rus Vladimir Putin a crescut în martie la niveluri nemaivăzute în ultimii cinci ani, după două luni de război în Ucraina, potrivit unui sondaj independent publicat miercuri.

Potrivit Centrului Levada, structură independentă de sondare a opiniei publice, susținerea acordată lui Putin a crescut de la 71%, în februarie, la 83% în martie, arată The Guardian.

Ultima dată când Putin a atins cote similare de aprobare a fost în 2017, înainte de introducerea unei reforme nepopulare a pensiilor care a ridicat vârsta de pensionare a țării.

Luna trecută a crescut și încrederea rușilor în ministrul apărării, Serghei Șoigu, în ministrul de externe Serghei Lavrov și în partidul de guvernământ al țării, Rusia Unită, arată sondajul.

Ponderea celor care au spus că Rusia se îndreaptă în direcția bună a crescut și ea la 69%, un salt de 17% față de luna precedentă.

Sociologii independenți pun sub semnul întrebării logica sondajului de opinie publică într-o țară în care informațiile despre război sunt prelucrate de televiziunea de stat, care a prezentat invadarea țării vecine ca o „operațiune militară specială” defensivă care vizează „deznazificarea” Kievului.

Sociologii au mai spus că respondenții din țară ar putea să se teamă să spună operatorilor de sondaj că se opun războiului.

La începutul acestei luni, Parlamentul Rusiei a adoptat o lege care pedepsește cu 15 ani de închisoare răspândirea intenționată de știri așa-zis „false” despre armata rusă.

20:01 30.3.2022

Ramzan Kadîrov, promovat general - locotenent de Putin pentru rolul său în invadarea Ucrainei

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a promovat pe Ramzan Kadîrov (foto) general-locotenent pentru rolul său în invazia Ucrainei, de care liderul cecen se folosește pentru a-și demonstra loialitatea față de Moscova, relatează The Guardian.

Săptămâna aceasta, Kadîrov a susținut că un aliat cheie care a fost implicat în uciderea liderului rus al opoziției, Boris Nemțov, în 2015, a fost rănit în lupta din orașul-port asediat Mariupol.

Rustam Geremeev a fost fotografiat în spital, unde l-a vizitat Kadîrov.

În înregistrările postate de Kadîrov, acesta îl numea pe Geremeev „frate drag” și susținea că se află în prima linie la Mariupol, inclusiv la primărie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG