ONU: Peste 1.000 de civili morți în Ucraina, printre care și 98 de copii
Michelle Bachelet, șefa biroului pentru drepturile omului de la ONU, a spus că a verificat 1.189 de decese de civili în Ucraina, inclusiv 98 de copii, de când a început invazia pe 24 februarie.
Cu toate acestea, adevăratul bilant va fi probabil mult mai mare, a avertizat ea, explicând că a fost dificil să se confirme victime în zonele cele mai afectate de război, precum Mariupol.
Bachelet a spus: „Civilii suportă suferințe incomensurabile, iar criza umanitară este critică”.
A existat o „creștere semnificativă” a ratei mortalității în rândul civililor din orașele asediate, a spus ea, citată de BBC.
Acest lucru ar putea fi atribuit îngrijirii medicale întrerupte, împreună cu privarea și stresul legate de conflict, a adăugat ea.
Un sfert din populația ucraineană și-a abandonat domiciliile
Peste șase milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina, ceea ce înseamnă că, în total, cel puțin un sfert din populație și-a abandonat casele din cauza războiului, transmite BBC.
4.019.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului, conform ultimelor cifre ale agenției ONU pentru refugiați.
Este cea mai mare criză de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
- Polonia a primit 2.336.799 de refugiați
- România 608.936
- Moldova 387.151
- Ungaria 364.804
- Rusia 350.632
- Slovacia 281.172
- Belarus 10.902
Putin crește în sondaje. Intervievările, sub presiunea legii care pedepsește „știrile false” despre război
Gradul de aprobare al președintelui rus Vladimir Putin a crescut în martie la niveluri nemaivăzute în ultimii cinci ani, după două luni de război în Ucraina, potrivit unui sondaj independent publicat miercuri.
Potrivit Centrului Levada, structură independentă de sondare a opiniei publice, susținerea acordată lui Putin a crescut de la 71%, în februarie, la 83% în martie, arată The Guardian.
Ultima dată când Putin a atins cote similare de aprobare a fost în 2017, înainte de introducerea unei reforme nepopulare a pensiilor care a ridicat vârsta de pensionare a țării.
Luna trecută a crescut și încrederea rușilor în ministrul apărării, Serghei Șoigu, în ministrul de externe Serghei Lavrov și în partidul de guvernământ al țării, Rusia Unită, arată sondajul.
Ponderea celor care au spus că Rusia se îndreaptă în direcția bună a crescut și ea la 69%, un salt de 17% față de luna precedentă.
Sociologii independenți pun sub semnul întrebării logica sondajului de opinie publică într-o țară în care informațiile despre război sunt prelucrate de televiziunea de stat, care a prezentat invadarea țării vecine ca o „operațiune militară specială” defensivă care vizează „deznazificarea” Kievului.
Sociologii au mai spus că respondenții din țară ar putea să se teamă să spună operatorilor de sondaj că se opun războiului.
La începutul acestei luni, Parlamentul Rusiei a adoptat o lege care pedepsește cu 15 ani de închisoare răspândirea intenționată de știri așa-zis „false” despre armata rusă.
Ramzan Kadîrov, promovat general - locotenent de Putin pentru rolul său în invadarea Ucrainei
Președintele rus, Vladimir Putin, l-a promovat pe Ramzan Kadîrov (foto) general-locotenent pentru rolul său în invazia Ucrainei, de care liderul cecen se folosește pentru a-și demonstra loialitatea față de Moscova, relatează The Guardian.
Săptămâna aceasta, Kadîrov a susținut că un aliat cheie care a fost implicat în uciderea liderului rus al opoziției, Boris Nemțov, în 2015, a fost rănit în lupta din orașul-port asediat Mariupol.
Rustam Geremeev a fost fotografiat în spital, unde l-a vizitat Kadîrov.
În înregistrările postate de Kadîrov, acesta îl numea pe Geremeev „frate drag” și susținea că se află în prima linie la Mariupol, inclusiv la primărie.