Linkuri accesibilitate

Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.
Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Forțele rusești sunt în Mariupolul asediat. SUA și NATO: Belarusul s-ar putea alătura invaziei

Forțele rusești nu au făcut niciun progres major în ultima zi, însă au continuat bombardamentele cu rachete. Președintele SUA, Joe Biden, a reiterat avertismentul că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.

Forțele rusești se află în interiorul orașului asediat Mariupol, a declarat marți un înalt oficial american al apărării. Peste 200.000 de oameni sunt prinși în Mariupol, unde situația este descrisă de Human Rights Watch ca „un iad înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse”.

SUA și NATO cred că Belarusul s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficialii americani și NATO pentru CNN. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO. „Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul. Unitățile de luptă din Belarus sunt gata să intre în Ucraina cu mii de forțe armate, a confirmat un membru al opoziției belaruse.

Hersonul este în pragul colapsului. 300.000 de persoane au rămas fără hrană și medicamente, iar trupele rusești trag în continuare în protestatarii anti-invazie din orașul aflat sub ocupație de două săptămâni. Rusia refuză să deschidă coridoare de evacuare pentru civili.

Marea Britanie a oferit Ucrainei 4.000 de sisteme rachete antitanc, spune ministerul britanic al Apărării.

Republica Moldova cere ajutorul ONU și al UE pentru că nu mai face față presiunii puse de fluxul de refugiați ucraineni.

Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări a Agenției ONU pentru Refugiați.

Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor italieni că Moscova consideră Ucraina „o poartă” de intrare în restul Europei și a cerut intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei, care a ucis 117 copii de la începutul invaziei. Premierul italian, Mario Draghi, a spus că Italia dorește că Ucraina să intre în UE.

Peste 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, arată datele publicate de Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forțele ucrainene „continuă să respingă” încercările de a ocupa orașul Mariupol.

Circa un sfert dintre cei 400.000 de locuitori ai orașului se află în continuare captivi, fără provizii de bază precum apă, alimente și combustibil. Cel puțin 2.300 de persoane au murit în oraș, potrivit autorităților locale.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că discuțiile dintre Rusia și Ucraina avansează „mult mai lent și cu mai puțină substanță pe cât ne-am dori”.

Joe Biden a spus înainte să călătorească în Europa că Vladimir Putin „este cu spatele la zid”, iar acest lucru crește șansele ca președintele Rusiei să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.

Președintele SUA a avertizat că Rusia ar putea recurge la atacuri cibernetice pentru a răspunde sancțiunilor drastice. În același timp, guvernul american a anunțat că adună în mod activ dovezi ale crimelor de război din Ucraina.

Miniștrii de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce n​egociatorul-șef al Ucrainei a afirmat că rezistența ucraineană a făcut ca Rusia să „evalueze mai adecvat situația” războiului.

00:24 23.3.2022

Cancelarul Germaniei cere embargo energetic

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis marți că sancțiunile Europei împotriva Rusiei ar putea fi „nu o măsură pe termen scurt, ci un conflict mai lung”, subliniind nevoia ca țara sa să înceteze în a mai importa cărbune, gaz și petrol din Rusia „cât mai repede posibil”.

„Europa, împreună cu prietenii săi, a lansat cele mai dure sancțiuni văzute vreodată împotriva unei țări atât de mari. Și arată că au un impact”, a transmis acesta.

Potrivit Statista, în 2020, aproximativ 19.4% din totalul de gaz exportat de către Rusia se ducea către Germania, făcând din aceasta principala destinație a gazului rusesc. Pe locul doi se afla Italia, urmată imediat de Belarus, Turcia și Franța.

22:29 22.3.2022

Rusia bombardează un spital de copii din Luhansk

Forțele armate ruse au bombardat un spital de copii din localitatea Severodonețk, regiunea Luhanskului. În urma atacului, acoperișul clădirii a luat foc, scrie The Kyiv Independent, iar 7 copii și 15 adulți au fost evacuați.

22:20 22.3.2022

Irlanda se așteaptă să primească 40.000 de refugiați ucraineni până la finalul lunii aprilie

Vice prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, a declarat marți că se așteaptă ca țara sa să primească 40.000 de refugiați ucraineni până la finalul lunii aprilie, transmite CNN.

În timpul unei adresări în fața Parlamentului irlandez, Varadkar a transmis că peste 10.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Ucraina până la momentul de față.

„Ceea ce vedem în decursul de câteva săptămâni este efectiv o creștere de 1% a populației noastre, și asta va avea un impact serios asupra educației, îngrijirii sănătății, a locuințelor și a problemelor sociale”, a punctat Varadkar.

21:51 22.3.2022

Rusia nu renunță la armele nucleare dacă se confruntă cu o „amenințare existențială”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis într-un interviu cu jurnalista CNN Christiane Amanpour, că Rusia nu exclude să ia în calcul folosirea armelor nucleare dacă Moscova consideră că are de-a face cu o „amenințare existențială”.

Întrebat în ce condiții Putin ar putea folosi capacitatea nucleară a Rusiei, Peskov a răspuns: „dacă există o amenințare existențială pentru țara noastră”. Purtătorul de cuvânt a transmis că scopurile Moscovei în Ucraina încă nu au fost îndeplinite, potrivit CNN.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG