Linkuri accesibilitate

Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.
Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Forțele rusești sunt în Mariupolul asediat. SUA și NATO: Belarusul s-ar putea alătura invaziei

Forțele rusești nu au făcut niciun progres major în ultima zi, însă au continuat bombardamentele cu rachete. Președintele SUA, Joe Biden, a reiterat avertismentul că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.

Forțele rusești se află în interiorul orașului asediat Mariupol, a declarat marți un înalt oficial american al apărării. Peste 200.000 de oameni sunt prinși în Mariupol, unde situația este descrisă de Human Rights Watch ca „un iad înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse”.

SUA și NATO cred că Belarusul s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficialii americani și NATO pentru CNN. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO. „Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul. Unitățile de luptă din Belarus sunt gata să intre în Ucraina cu mii de forțe armate, a confirmat un membru al opoziției belaruse.

Hersonul este în pragul colapsului. 300.000 de persoane au rămas fără hrană și medicamente, iar trupele rusești trag în continuare în protestatarii anti-invazie din orașul aflat sub ocupație de două săptămâni. Rusia refuză să deschidă coridoare de evacuare pentru civili.

Marea Britanie a oferit Ucrainei 4.000 de sisteme rachete antitanc, spune ministerul britanic al Apărării.

Republica Moldova cere ajutorul ONU și al UE pentru că nu mai face față presiunii puse de fluxul de refugiați ucraineni.

Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări a Agenției ONU pentru Refugiați.

Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor italieni că Moscova consideră Ucraina „o poartă” de intrare în restul Europei și a cerut intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei, care a ucis 117 copii de la începutul invaziei. Premierul italian, Mario Draghi, a spus că Italia dorește că Ucraina să intre în UE.

Peste 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, arată datele publicate de Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forțele ucrainene „continuă să respingă” încercările de a ocupa orașul Mariupol.

Circa un sfert dintre cei 400.000 de locuitori ai orașului se află în continuare captivi, fără provizii de bază precum apă, alimente și combustibil. Cel puțin 2.300 de persoane au murit în oraș, potrivit autorităților locale.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că discuțiile dintre Rusia și Ucraina avansează „mult mai lent și cu mai puțină substanță pe cât ne-am dori”.

Joe Biden a spus înainte să călătorească în Europa că Vladimir Putin „este cu spatele la zid”, iar acest lucru crește șansele ca președintele Rusiei să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.

Președintele SUA a avertizat că Rusia ar putea recurge la atacuri cibernetice pentru a răspunde sancțiunilor drastice. În același timp, guvernul american a anunțat că adună în mod activ dovezi ale crimelor de război din Ucraina.

Miniștrii de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce n​egociatorul-șef al Ucrainei a afirmat că rezistența ucraineană a făcut ca Rusia să „evalueze mai adecvat situația” războiului.

07:13 22.3.2022

Joe Biden: Putin ia în calcul folosirea armelor chimice în Ucraina

Joe Biden, președintele SUA, a lansat noi avertismente cu privire la atacurile Rusiei.
Joe Biden, președintele SUA, a lansat noi avertismente cu privire la atacurile Rusiei.

Acuzațiile false ale Rusiei potrivit cărora Kievul ar deține arme biologice și chimice ilustrează faptul că președintele rus, Vladimir Putin, ia în considerare posibilitatea de a le folosi el însuși în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat luni președintele american Joe Biden.

Vladimir Putin „este cu spatele la zid și acum vorbește despre noi atacuri sub steag fals pe care le pregătește, inclusiv, afirmând că noi, în America, avem arme biologice, precum și arme chimice în Europa. Pur și simplu nu este adevărat”, a declarat Joe Biden, potrivit Reuters.

„De asemenea, ei sugerează că Ucraina are arme biologice și chimice. Acesta este un semn clar că se gândește să le folosească pe amândouă”, a mai spus președintele SUA.

Oficiali de la Washington și lideri europeni au acuzat Rusia că a răspândit o informație falsă potrivit căreia Ucraina ar avea un program de arme biologice, ca un posibil preludiu pentru a lansa eventual propriile sale atacuri biologice sau chimice.

07:25 22.3.2022

Armata ucraineană pregătește populația: Bombardamentele rusești vor fi „nediscriminatorii”

O rachetă neexplodată în cimitirul din orașul Nikolaev, în sudul Ucrainei, pe 21 martie 2022.
O rachetă neexplodată în cimitirul din orașul Nikolaev, în sudul Ucrainei, pe 21 martie 2022.

Armata ucraineană a declarat marți că locuitorii ar trebui să se pregătească pentru mai multe bombardamente rusești „nediscriminatorii” asupra infrastructurii critice, relatează Reuters.

Forțele armate ucrainene au declarat marți că se așteaptă ca forțele rusești să continue să atace infrastructurile critice folosind „arme de înaltă precizie și muniții nediscriminatorii”.

Trupele rusești nu au reușit să captureze vreun oraș ucrainean important de la începutul invaziei și recurg din ce în ce mai mult la distrugerea masivă a zonelor rezidențiale prin atacuri aeriene, rachete cu rază lungă de acțiune și artilerie.

Orașul Mariupol, din sudul țării, a devenit un punct central al asaltului rusesc și se află în mare parte în ruine, cu cadavre pe străzi. Însă, luni au fost raportate intensificări ale atacurilor asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Rusia și-a sporit prezența aeriană

Forțele rusești „și-au sporit prezența aviatică în spațiul aerian al Ucrainei” în ultimele 24 de ore, a mai anunțat armata ucraineană.

„Pe lângă utilizarea a numeroase drone, inamicul folosește bombardiere, avioane de asalt și de luptă, rachete de croazieră și rachete balistice în diferite direcții”, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina într-un comunicat citat de BBC.

Acesta a adăugat că Ucraina a distrus luni un avion rusesc, două elicoptere și șase drone.

08:15 22.3.2022

Un supraviețuitor al Holocaustului, ucis de bombardamentele ruse la Harkov

Boris Romanchenko, supraviețuitor al Holocaustului, a fost ucis în bombardamentele rusești de la Harkov.
Boris Romanchenko, supraviețuitor al Holocaustului, a fost ucis în bombardamentele rusești de la Harkov.

Un bărbat în vârstă de 96 de ani care a supraviețuit mai multor lagăre de concentrare naziste, inclusiv Buchenwald și Bergen-Belsen, a fost ucis de o explozie în timpul asaltului rusesc asupra orașului ucrainean Harkov, a confirmat un purtător de cuvânt al fundației memoriale a lagărului de concentrare Buchenwald.

„Suntem șocați să confirmăm moartea violentă a lui Boris Romanchenko, a cărui nepoată ne-a informat luni dimineață că a murit vinerea trecută, după ce o bombă sau o rachetă a lovit clădirea în care locuia în Harkov, iar apartamentul său a fost incendiat”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru The Guardian.

Potrivit serviciilor regionale de urgență, peste 500 de persoane au fost ucise în Harkov de când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie.

Născut în 1926 într-o familie de agricultori din satul Bondari, în afara orașului Sumî din nord-estul Ucrainei, Romanchenko a fost luat ca prizonier de război după ce regimul nazist german a lansat Operațiunea Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice în 1941.

În 1942, a fost deportat la Dortmund pentru a lucra ca muncitor forțat într-o mină. A încercat să evadeze și a fost prins în momentul în care se pregătea să se urce într-un tren care se îndrepta spre est și a fost deportat în lagărul de concentrare Buchenwald în ianuarie 1943.

Ulterior, Romanchenko a fost mutat la Peenemünde, pe insula Usedom din Marea Baltică, unde a fost obligat să lucreze la programul rachetelor V2, precum și în lagărele de concentrare Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen.

Romanchenko a declarat că a fost eliberat de la Bergen-Belsen de către forțele aliate britanice și americane la 14 aprilie 1945, chiar înainte ca el și alți supraviețuitori să fie uciși, fiind hrăniți cu mâncare otrăvită.

El a fost înrolat în armata sovietică timp de cinci ani după încheierea războiului. Ulterior, a început să joace un rol activ în instituțiile care comemorează Holocaustul, fiind timp de mai mulți ani vicepreședinte pentru Ucraina în cadrul comitetului internațional al fundației Buchenwald-Doramemorial.

08:29 22.3.2022

Ucraina: Trupele rusești mai au stocuri de muniție și combustibil pentru trei zile

Un tanc rusesc distrus pe linia frontului din regiunea Kiev, Ucraina, 20 martie 2022.
Un tanc rusesc distrus pe linia frontului din regiunea Kiev, Ucraina, 20 martie 2022.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat în evaluarea zilnică privind invazia că forțele rusești dispun de stocuri de muniție și alimente care nu vor dura „mai mult de trei zile”, relatează BBC.

„Forțele rusești au rezerve de combustibil pentru trei zile, care sunt realimentate de camioane-cisternă. Acestea nu au fost în măsură să satisfacă nevoile trupelor”, arată forțele ucrainene.

Forțele aeriene au lovit nouă ținte aeriene rusești: un avion, șase vehicule aeriene fără pilot (UAV) și două elicoptere, mai transmite Kievul.

Potrivit Armatei ucrainene, în Ohtîrka din regiunea Sumî, 300 de militari ruși au refuzat să desfășoare ostilități asupra Ucrainei și au părăsit zona.

Forțele ucrainene au făcut față împotriva a 13 atacuri și au distrus 14 tancuri, opt vehicule de luptă de infanterie, două vehicule de tractare multifuncționale, trei sisteme de artilerie și alte patru vehicule.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG