Linkuri accesibilitate

Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.
Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Forțele rusești sunt în Mariupolul asediat. SUA și NATO: Belarusul s-ar putea alătura invaziei

Forțele rusești nu au făcut niciun progres major în ultima zi, însă au continuat bombardamentele cu rachete. Președintele SUA, Joe Biden, a reiterat avertismentul că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.

Forțele rusești se află în interiorul orașului asediat Mariupol, a declarat marți un înalt oficial american al apărării. Peste 200.000 de oameni sunt prinși în Mariupol, unde situația este descrisă de Human Rights Watch ca „un iad înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse”.

SUA și NATO cred că Belarusul s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficialii americani și NATO pentru CNN. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO. „Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul. Unitățile de luptă din Belarus sunt gata să intre în Ucraina cu mii de forțe armate, a confirmat un membru al opoziției belaruse.

Hersonul este în pragul colapsului. 300.000 de persoane au rămas fără hrană și medicamente, iar trupele rusești trag în continuare în protestatarii anti-invazie din orașul aflat sub ocupație de două săptămâni. Rusia refuză să deschidă coridoare de evacuare pentru civili.

Marea Britanie a oferit Ucrainei 4.000 de sisteme rachete antitanc, spune ministerul britanic al Apărării.

Republica Moldova cere ajutorul ONU și al UE pentru că nu mai face față presiunii puse de fluxul de refugiați ucraineni.

Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări a Agenției ONU pentru Refugiați.

Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor italieni că Moscova consideră Ucraina „o poartă” de intrare în restul Europei și a cerut intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei, care a ucis 117 copii de la începutul invaziei. Premierul italian, Mario Draghi, a spus că Italia dorește că Ucraina să intre în UE.

Peste 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, arată datele publicate de Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forțele ucrainene „continuă să respingă” încercările de a ocupa orașul Mariupol.

Circa un sfert dintre cei 400.000 de locuitori ai orașului se află în continuare captivi, fără provizii de bază precum apă, alimente și combustibil. Cel puțin 2.300 de persoane au murit în oraș, potrivit autorităților locale.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că discuțiile dintre Rusia și Ucraina avansează „mult mai lent și cu mai puțină substanță pe cât ne-am dori”.

Joe Biden a spus înainte să călătorească în Europa că Vladimir Putin „este cu spatele la zid”, iar acest lucru crește șansele ca președintele Rusiei să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.

Președintele SUA a avertizat că Rusia ar putea recurge la atacuri cibernetice pentru a răspunde sancțiunilor drastice. În același timp, guvernul american a anunțat că adună în mod activ dovezi ale crimelor de război din Ucraina.

Miniștrii de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce n​egociatorul-șef al Ucrainei a afirmat că rezistența ucraineană a făcut ca Rusia să „evalueze mai adecvat situația” războiului.

09:12 22.3.2022

Imagini cu milițiile susținute de Rusia când lansează o rachetă termobarică

O înregistrare verificată de BBC arată cum sunt lansate în Ucraina rachete termobarice, cunoscute și sub numele de bombe cu vid.

Înregistrarea, realizată de Miliția Populară a autoproclamatei Republici Populare Donețk, arată cum rachetele sunt lansate de la un lansator multiplu de rachete TOS-1A de fabricație rusească.

Armele termobarice sunt controversate, deoarece sunt mult mai devastatoare decât explozibilii convenționali de dimensiuni similare și au un impact teribil asupra oricărei persoane prinse în raza lor de explozie.

09:27 22.3.2022

NYT: Bombele de mici dimensiuni care ar putea transforma Ucraina într-o zonă de război nuclear

Cotidianul american The New York Times a publicat o analiză în care citează vocile mai multor experți care se tem că Vladimir Putin ar putea recurge la o nouă generație de arme nucleare, mai mici.

Teama este că, dacă Putin se simte încolțit în conflict, ar putea alege să detoneze una dintre cele mai mici arme nucleare ale sale - încălcând tabuul stabilit acum 76 de ani, după Hiroshima și Nagasaki, arată NYT.

Cotidianul amintește că Rusia a efectuat exerciții militare nucleare înainte de invazia în Ucraina.

Ulrich Kühn, unul dintre experții în domeniul nuclear citați în analiză, spune că „sansele sunt mici, dar în creștere”.

„Războiul nu merge bine pentru ruși, iar presiunea din partea Occidentului este în creștere”, afirmă profesorul de la Universitatea din Hamburg și la expert la Carnegie Endowment for International Peace.

Ulrich Kühn consideră că Vladimir Putin ar putea trage cu o armă nucleară într-o zonă nelocuită, în loc să tragă asupra trupelor.

Într-un studiu din 2018, expertul a prezentat un scenariu de criză în care Moscova a detonat o bombă deasupra unei părți îndepărtate a Mării Nordului, ca o modalitate de a semnala lovituri mai mortale care vor urma.

10:16 22.3.2022

Serviciul de informații ucrainean: O fabrică de tancuri rusești își suspendă activitatea

Intrarea în uzina Uralvagonzavod.
Intrarea în uzina Uralvagonzavod.

Armata ucraineană raportează că o companie care produce și repară tancuri rusești și-a suspendat activitatea la fabrica sa din regiunea centrală rusă Chelyabinsk din cauza lipsei de piese importate.

Într-o declarație postată pe Facebook, preluată de BBC, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că producătorul Uralvagonzavod a fost nevoit să întrerupă producția la instalație „din cauza lipsei de componente fabricate în străinătate”.

10:48 22.3.2022

Persoană evacuată din Mariupol: „Copiii mor din cauza deshidratării”. 100.000 de oameni au rămas în oraș

Explozie într-un bloc din Mariupol, în urma unui atac al armatei ruse, în data de 11 martie 2022.
Explozie într-un bloc din Mariupol, în urma unui atac al armatei ruse, în data de 11 martie 2022.

Irina Vereșciuk, vicepremierul Ucrainei, a declarat marți că aproximativ 100.000 de persoane au rămas în Mariupol, unde zone mari din oraș ale orașului asediat au fost distruse, iar alimentele și apa încep să fie din ce în ce mai puține, transmite The New York Times.

Coridoarele umanitare au permis unor locuitori să fugă, dar acestea au fost sporadice. Înainte de război, în orașul din sudul Ucrainei locuiau peste 400.000 de persoane.

Victoria, o femeie de 27 de ani, a reușit să scape din Mariupol. Ea a povestit pentru BBC cum și-a lăsat familia în urmă în timp ce fugea într-un sat aflat la aproximativ 20 kilometri de orașul asediat de soldații ruși.

„Orașul meu este absolut distrus. Oamenii stau în subsol, dar nu este sigur. Bombardează atât de tare încât subsolurile sunt distruse”, spune ea, cu vocea tremurândă.

„Trei copii pe care îi cunosc au murit de deshidratare. Suntem în secolul 21 și în orașul meu copiii mor de deshidratare. Ei mor de foame acum”, mai spune femeia.

Victoria adaugă că nu a putut să ajute alți membri ai familiei să părăsească Mariupol și că este disperată să îi scoată de acolo.

„Voi rămâne în Ucraina și voi încerca să-mi salvez familia din Mariupol. Mariupol este viața mea, nu înțeleg de ce ar trebui să-mi părăsesc orașul, țara din cauza Rusiei”, a mai spus ea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG