Linkuri accesibilitate

Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.
Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Forțele rusești sunt în Mariupolul asediat. SUA și NATO: Belarusul s-ar putea alătura invaziei

Forțele rusești nu au făcut niciun progres major în ultima zi, însă au continuat bombardamentele cu rachete. Președintele SUA, Joe Biden, a reiterat avertismentul că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.

Forțele rusești se află în interiorul orașului asediat Mariupol, a declarat marți un înalt oficial american al apărării. Peste 200.000 de oameni sunt prinși în Mariupol, unde situația este descrisă de Human Rights Watch ca „un iad înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse”.

SUA și NATO cred că Belarusul s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficialii americani și NATO pentru CNN. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO. „Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul. Unitățile de luptă din Belarus sunt gata să intre în Ucraina cu mii de forțe armate, a confirmat un membru al opoziției belaruse.

Hersonul este în pragul colapsului. 300.000 de persoane au rămas fără hrană și medicamente, iar trupele rusești trag în continuare în protestatarii anti-invazie din orașul aflat sub ocupație de două săptămâni. Rusia refuză să deschidă coridoare de evacuare pentru civili.

Marea Britanie a oferit Ucrainei 4.000 de sisteme rachete antitanc, spune ministerul britanic al Apărării.

Republica Moldova cere ajutorul ONU și al UE pentru că nu mai face față presiunii puse de fluxul de refugiați ucraineni.

Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări a Agenției ONU pentru Refugiați.

Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor italieni că Moscova consideră Ucraina „o poartă” de intrare în restul Europei și a cerut intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei, care a ucis 117 copii de la începutul invaziei. Premierul italian, Mario Draghi, a spus că Italia dorește că Ucraina să intre în UE.

Peste 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, arată datele publicate de Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forțele ucrainene „continuă să respingă” încercările de a ocupa orașul Mariupol.

Circa un sfert dintre cei 400.000 de locuitori ai orașului se află în continuare captivi, fără provizii de bază precum apă, alimente și combustibil. Cel puțin 2.300 de persoane au murit în oraș, potrivit autorităților locale.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că discuțiile dintre Rusia și Ucraina avansează „mult mai lent și cu mai puțină substanță pe cât ne-am dori”.

Joe Biden a spus înainte să călătorească în Europa că Vladimir Putin „este cu spatele la zid”, iar acest lucru crește șansele ca președintele Rusiei să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.

Președintele SUA a avertizat că Rusia ar putea recurge la atacuri cibernetice pentru a răspunde sancțiunilor drastice. În același timp, guvernul american a anunțat că adună în mod activ dovezi ale crimelor de război din Ucraina.

Miniștrii de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce n​egociatorul-șef al Ucrainei a afirmat că rezistența ucraineană a făcut ca Rusia să „evalueze mai adecvat situația” războiului.

11:28 22.3.2022

Forțele ucrainene spun că au recâștigat controlul asupra orașului Makariv, situat la vest de Kiev

Makariv este orașul în care doi pensionari au fost spulberați de o coloană blindată a Rusiei, în timp ce se aflau în mașină, în 28 februarie.
Makariv este orașul în care doi pensionari au fost spulberați de o coloană blindată a Rusiei, în timp ce se aflau în mașină, în 28 februarie.

După câteva zile de lupte, forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra Makariv, un oraș situat la 50 de kilometri vest de Kiev, au anunțat marți Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook.

„Steagul Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makariv”, în timp ce rușii se retrăgeau, se arată în postare.

CNN relatează că Makariv suferise pagube semnificative în urma atacurilor aeriene rusești. Fotografiile postate pe rețelele sociale la jumătatea lunii martie arătau pagube majore la mai multe blocuri, școli și o unitate medicală.

Ministerul rus al Apărării a susținut în mod repetat că nu vizează civili.

11:37 22.3.2022

Navalnîi a fost găsit vinovat de justiția din Rusia

Alexei Navalnîi asistă la procesul în care a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri, 22 martie 2022.
Alexei Navalnîi asistă la procesul în care a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri, 22 martie 2022.

Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost găsit vinovat de fraudă, marţi, de o instanță din Rusia și riscă până la 13 ani de închisoare. Judecătorii urmează să anunțe sentința la o dată ulterioară.

Considerat ca fiind cea mai importantă voce a opoziţiei ruse împotriva Kremlinului, Navalnîi se află acum în închisoare în urma unei condamnări de doi ani şi jumătate de închisoare pentru nerespectarea eliberării condiționate într-un alt dosar, din cauză că a fost dus în Germania pentru tratament în urma otrăvirii cu Noviciok.

Dizidentul în vârstă de 45 de ani a acuzat Kremlinul pentru otrăvirea sa și a catalogat toate dosarele în care a fost condamnat ca fiind motivate politic.

12:25 22.3.2022

Omul responsabil de asediul orașului-port Mariupol

General-colonelul Mihail Mizintsev, care a condus anterior operațiunea militară rusă din Siria, se ocupă personal de asediul orașului Mariupol, a anunțat Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației locale din Odesa, relatează NEXTA.

The Washington Post relatează că asediul Mariupolului amintește de altele pe care Vladimir Putin „le cunoaște prea bine”.

Sub supravegherea președintelui rus, forțele rusești au condus asediile capitalei cecene, Groznîi, în 1999, și Alep, cândva cel mai mare oraș din Siria, în 2016, alături de trupele lui Bashar al-Assad. În ambele cazuri, rezultatul a fost distrugerea aproape totală a centrelor istorice, scrie cotidianul american.

De ce este important portul Mariupol?

O imagine din satelit arată clădiri rezidențiale în flăcări, în partea de nord-est a Mariupolului, 19 martie 2022.
O imagine din satelit arată clădiri rezidențiale în flăcări, în partea de nord-est a Mariupolului, 19 martie 2022.

Mariupol este orașul cel mai bombardat în războiul dintre Ucraina și Rusia, fiind esențial pentru campania militară a Moscovei, arată o analiză BBC.

Orașul asigură un coridor terestru între Crimeea și Donbas și este un important punct de exporturi - precum oțel, cărbune și porumb - iar preluarea controlului de către ruși ar însemna o lovitură grea pentru economia Ucrainei.

Postul britanic de televiziune menționează că un control al Rusiei în Mariupol ar reprezenta și o oportunitate mare de propagandă.

Mariupol găzduiește o unitate de miliție ucraineană numită Brigada Azov, care conține extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști. Deși aceștia reprezintă doar o mică parte a forțelor de luptă ucrainene, acest lucru a oferit Moscovei un pretext pentru a spune populației Rusiei că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a-și scăpa vecinul de neonaziști, relatează BBC.

Nu în ultimul rând, un succes în Mariupol ar însemna o victorie de moral pentru trupele ruse, fiind și primul din marile orașe ale Ucrainei pe care Rusia l-ar cuceri.

12:58 22.3.2022

Ucraina spune că peste 15.000 de soldați ruși au fost uciși în război

Aproximativ 15.300 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, a anunțat marți Ministerul ucrainean al Apărării.

Autoritatea ucraineană enumeră și câteva mii de vehicule militare rusești pe care le-a distrus.

Rusia a furnizat o singură dată o cifră privind pierderile trupelor sale: 498 de morți, până la data de 2 martie. Statele Unite au estimat recent că aproximativ 7.000 de soldați ruși au fost uciși în conflict, relatează BBC.

Luni, ziarul Komsomolskaya Pravda a publicat un articol din care reieșea că aproape 10.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei din Ucraina. Articolul a fost șters ulterior, iar conducerea ziarului pro-Kremlin a dat vina pe un atac cibernetic.

Lista echipamentelor militare distruse de trupele ucrainene:

  • lansatoare de rachete multiple: 80 de bucăți
  • apărare aeriană: 45
  • avioane: 99
  • elicoptere: 123
  • echipamente auto: 1.000
  • nave/barci: trei
  • rezervoare de combustibil: 70
  • vehicule aeriene fără pilot (drone): 35
  • echipamente speciale: 15

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG