ONU: Peste 3,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina
Agenția ONU pentru refugiați a publicat marți noi date, potrivit cărora peste 3,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei.
UNHCR a raportat că, dintre cele 3,56 milioane de persoane, Polonia a preulat cea mai mare parte: peste 2,1 milioane, urmată de România cu peste 540.000 și Moldova cu peste 367.000.
Numărul refugiaților care ies din Ucraina a mai scăzut în ultimele zile, după ce la începutul lunii martie a atins un vârf de peste 200.000 de persoane în fiecare zi.
Organizația Internațională pentru Migrație estimează că aproape 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, ceea ce sugerează că unele dintre ele, dacă nu majoritatea, ar putea să fugă în străinătate dacă războiul continuă.
Între timp, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că a confirmat 62 de atacuri asupra infrastructurii din domeniul sănătății în Ucraina de la începutul conflictului și până vinerea trecută. Atacurile au provocat 15 morți și 37 de răniți. Printre aceste active se numără spitale și unități medicale, transportul de materiale medicale, depozite și lucrători din domeniul sănătății.
Putin și super-iahtul de 700 de milioane de dolari
Echipa lui Alexei Navalnîi a publicat marți detalii despre un super-iaht despre care suspectează că aparține președintelui rus Vladimir Putin, relatează RFE/RL.
Valoarea acestuia ar fi de 700 de milioane de dolari, iar toți membrii echipajului, cu excepția căpitanului, sunt cetățeni ruși. Mulți dintre ei sunt angajați ai Serviciului Federal de Protecție (FSO), agenția responsabilă de securitatea personală a lui Vladimir Putin.
Potrivit echipei lui Navalnîi, superyachtul de 140 de metri lungime a fost fabricat în Germania în 2020.
Dacă se va dovedi legătura iahtului cu Vladimir Putin, acesta va fi confiscat, întrucât președintele rus este vizat în prezent de sancțiuni din partea Uniunii Europene din cauza invaziei în Ucraina.
Zelenski le-a vorbit parlamentarilor italieni: 117 copii au fost uciși în război
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în Parlamentul italian că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie intensificate.
„Poporul ucrainean v-a sprijinit în timpul pandemiei. Noi v-am trimis medici, iar italienii ne-au ajutat în timpul inundației (din 2020). Suntem recunoscători, dar invazia a durat 27 de zile, aproape o lună, și avem nevoie de mai multe sancțiuni, de mai multă presiune”, a spus Zelenski, potrivit agenției italiene ANSA.
Președintele italian a comparat crimele de război ale soldaților ruși cu cele comise de naziști.
„Ei torturează, violează, răpesc copii, distrug și ne iau bunurile în camioane. Ultima dată când s-a făcut acest lucru în Europa a fost de către naziști. Armata rusă a minat chiar și marea din apropierea porturilor noastre. Acest lucru reprezintă un pericol și pentru țările apropiate de noi”, a completat el.
Cel puțin 117 copii au fost uciși până în prezent în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a mai declarat președintele ucrainean: „Dar 117 nu va fi numărul final. Ei continuă să ucidă”.
„Ucraina, poarta de intrare în Europa”
Zelenski a cerut Italiei să înghețe activele rusești și să confiște bunuri de lux, cum ar fi iahturi, argumentând că acest lucru este necesar pentru a-l opri pe președintele rus Vladimir Putin.
„Trebuie doar să oprești o singură persoană pentru ca milioane de oameni să poată supraviețui”, a spus el.
Acesta a mai spus că „pentru trupele rusești, Ucraina este poarta Europei, unde vor să pătrundă, dar barbaria nu trebuie lăsată să treacă”.
Premierul italian, Mario Draghi, a lăudat Ucraina pentru rezistența sa „eroică” și a criticat Rusia pentru acțiunile sale.
„Aroganța guvernului rus s-a ciocnit cu demnitatea poporului ucrainean, care a reușit să frâneze scopurile expansioniste ale Moscovei și să impună un cost uriaș armatei invadatoare”, a declarat Mario Draghi.
Papa Francisc, chemat în Ucraina
Anterior, Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu Papa Francisc, primind încurajări în lupta pentru libertatea Ucrainei.
„I-am răspuns: poporul nostru a devenit o armată când a văzut câtă suferință aduce inamicul, câtă distrugere lasă în urmă, câtă vărsare de sânge cere”, a scris Zelenski pe Twitter.
El a adăugat că „ar fi apreciat” un rol de mediere din partea Vaticanului.
Ucraina a reînnoit Suveranului Pontif invitația de a vizita zona de război.
Un jurnalist rus donează Premiul Nobel
Dmitri A. Muratov, editorul rus care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2021 (împreună cu Maria Ressa), a declarat că va scoate la licitație medalia sa în beneficiul refugiaților ucraineni, transmite The New York Times.
Într-o declarație publicată de ziarul său independent, Novaya Gazeta, ziaristul a spus că este important să împărtășești cu milioanele de refugiați „ceea ce este drag pentru tine și are un preț pentru alții”.