Soldați ruși iradiați în „Pădurea roșie”, cea mai contaminată zonă de la Cernobîl
Autobuze cu soldați ruși care ar fi fost expuși radiațiilor în zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus, scrie presa ucraineană.
Este vorba de șapte autobuze cu soldați ruși care ar avea sindromul iradierii acute.
Reuters a scris, marți, citând surse din rândul unor lucrători din zonă, că soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv.
Pădurea Roșie este partea cea mai contaminată a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km nord de Kiev.
Potrivit surselor citate, soldații din convoi nu ar fi folosit niciun echipament antiradiații. Un angajat de la Cernobîl spunea că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.
Volodimir Zelenski în parlamentul Australiei: Răul nepedepsit se întoarce cu forță
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „dacă nu oprim Rusia acum, o altă țară din lume va trece prin același război” și că „încrederea în securitatea globală se va decide acum”.
„Nimeni nu va putea salva o parte a lumii de contaminare radioactivă dacă Rusia va folosi arme nucleare”, a spus Zelenski în discursul său virtual.
„Niciun lider al lumii nu poate conta pe faptul că el poate scăpa de asta, că poate fi ferit de război. Doamnelor și domnilor, după aceste luni de luptă împotriva Rusiei nu credem că există un alt rezultat, nu credem că putem combate Rusia decât împreună”.
Zelenski a mai spus că Putin trebuie tras la răspundere drept criminal de război pentru crimele comise și Rusia trebuie să plătească pentru morții din Ucraina.
„Răul nepedepsit se întoarce și aș spune că răul nepedepsit se întoarce cu forță”.
Ministerul britanic al Apărării: Vor avea loc lupte grele în suburbiile Kievului
- În jurul orașului Cernigău au continuat bombardamentele și atacurile cu rachete rusești la un nivel semnificativ, în ciuda declarațiilor rusești;
- Forțele rusești continuă să dețină poziții la est și la vest de Kiev. Lupte grele vor avea loc probabil în suburbiile orașului în zilele următoare;
- Luptele grele continuă în Mariupol, un obiectiv-cheie al forțelor ruse, însă forțele ucrainene continuă să dețină controlul asupra centrului orașului.
SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe numite Switchblade, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, au confirmat miercuri oficialii americani, transmite CNBC.
Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării pentru afaceri de securitate internaţională, le-a spus parlamentarilor americani că Kievul a cerut armele, care sunt numite ”drone kamikaze”.
”Ne-am angajat să trimitem 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate în cel mai recent pachet prezidenţial. I-am ascultat pe ucraineni şi luăm această cerere foarte în serios”, a declarat Wallander într-o audiere în faţa Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor săptămâna trecută că dronele vor ajunge în curând în Ucraina. El a refuzat să detalieze mai departe.
Există două variante ale armei, Switchblade 300 şi 600. Nu este clar ce versiune trimite SUA în Ucraina.
Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 mile.
Versiunea 600 a armei este concepută pentru a distruge tancuri şi alte vehicule blindate. Cântăreşte puţin mai mult de 54 de kilograme şi are o autonomie de peste 40 de mile.
Switchblade-urile sunt echipate cu camere, sisteme de navigaţie şi explozibili ghidaţi. Armele pot fi programate să lovească automat ţinte care se află la kilometri distanţă sau pot zăbovi deasupra unei ţinte până când un operator este angajat să lovească.