Linkuri accesibilitate

Local resident and shoemaker Gennady, who didn't give his full name, transports belongings from his house destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 28, 2022.
Local resident and shoemaker Gennady, who didn't give his full name, transports belongings from his house destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 28, 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | NATO: Forțele ruse se regrupează pentru alte atacuri. De mâine, gazul rusesc se plătește în ruble

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 36 zi. Bombardamentele continuă mai ales în regiunea Donețk și în sud. Șeful spionajului cibernetic britanic spune că Rusia încearcă să „perturbe” spațiul cibernetic din Ucraina și din țările care se opun invaziei sale în țara vecină.

Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei, a anunțat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Personalități de rang înalt din Uniunea Europeană au interdicție de intrare în Rusia, ca răspuns la ceea ce Kremlinul a încercat să prezinte drept politici antirusești. Printre cei sancționați se numără oficiali UE, parlamentari, personalități publice și jurnaliști. Totodată, Rusia confiscă avioanele închiriate din Occident, peste 400.

Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei, de data aceasta vizat este sectorul tehnologic. Trezoreria SUA a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 21 de entități și 13 persoane, inclusiv Mikron, cel mai mare producător de cipuri din Rusia și cel mai mare producător și exportator de microelectronice.

SUA pune pe piață un milion de barili de petrol zilnic timp de șase luni din rezerva strategică a țării.

Putin a semnat un decret prin care modifică unilateral contractele de livrare a gazului către Europa și impune plata exclusiv în ruble. Cele mai afectate sunt: Franța, Germania, Ungaria și Austria. România importă de la ruși doar 7% din necesarul său de gaz. Germania, Franța și Marea Britanie au anunțat că refuză „șantajul” rusesc.

Rusia a încercat să perturbe guvernul și armata Ucrainei în spațiul cibernetic și caută să vizeze digital țările care se opun invaziei sale, a declarat la Canberra șeful serviciului britanic de spionaj cibernetic (GCHQ), Jeremy Fleming.

Rusia a negat în mod constant acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.

Forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în replică la anunțul Moscovei despre o reducere a operaţiunilor militare în jurul Kievului. Stoltenberg a mai spus că alianța nu este convinsă că Rusia negociază cu bună-credință pentru că obiectivul militar al Moscovei de la lansarea invaziei Ucrainei nu s-a schimbat.

Popularitatea lui Putin a crescut la 83% de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Deși făcut de un centru independent, sondajul este necredibil pentru că este posibil ca oamenilor să le fi fost teamă să declare adevărul despre războiul din Ucraina, spun analiștii.

Marea Britanie a donat Ucrainei peste 5 milioane de articole medicale, livrate cu 13 zboruri, de la invazia rusească.

Agenția britanică de informații cibernetice GCHQ spune că trupele ruse refuză uneori să se supună ordinelor și au ajuns să-și doboare accidental propriile avioane.

Trupele ucrainene au recucerit teritoriu din apropierea orașului Cernihiv, din nord, arată videoclipuri postate pe rețelele de socializare, potrivit CNN.

Forțele ruse au început să se retragă din Cernobîl și de pe aeroportul din Gostomel, spune Pentagonul.

Președintele Volodimir Zelenski pune la îndoială afirmațiile Rusiei că își va reduce activitatea mililară, susținând că pregătește „noi lovituri” în regiunea ucraineană Donbas, din estul rutierului.

Rubla rusă a revenit la nivelul de la începutul războiul din Ucraina, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor fără precedent ale puterilor mondiale.

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina vor începe din nou online vineri, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia.

07:31 31.3.2022

Demis pentru că nu a prevăzut invadarea Ucrainei

Directorul serviciilor de informații militare franceze, generalul Éric Vidaud, va fi demis din funcție pentru că a ignorat posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina, a informat joi presa franceză.

Citând o sursă internă de la Ministerul Forțelor Armate, presa locală l'Opinion a declarat că generalul Vidaud a fost demis pe motive de „informații insuficiente” și „lipsa de stăpânire a subiectelor”.

Șeful Statului Major al Apărării al Franței, Thierry Burkhard, a recunoscut într-un interviu acordat Le Monde că demiterea a avut loc atunci când serviciile de informații franceze - inclusiv Vidaud - și-au dat seama că au făcut o analiză eronată a amenințării ruse în Ucraina, ceea ce contravine evaluării SUA, scrie BBC.

07:40 31.3.2022

Zelenski: „Nu vom renunța la nimic. Și ne vom lupta pentru fiecare metru al pământului nostru”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în estul Ucrainei. "Există o acumulare de trupe rusești pentru noi lovituri în Donbas. Și ne pregătim pentru asta", a spus el în declarație de miercuri seara.

Zelenski a spus că nu există niciun motiv să fie crezut anunțul Rusiei că va reduce activitatea militară în apropierea de Kiev și Cernihiv, având în vedere că forțele ruse au continuat să lovească orașele la o zi după ce au făcut aceste angajamente.

„Nu credem pe nimeni – nu avem încredere în nicio construcție verbală frumoasă”, a spus Zelensky.

Zelensky a reafirmat, de asemenea, angajamentul Ucrainei de a-și proteja teritoriul, spunând „Nu vom renunța la nimic. Și ne vom lupta pentru fiecare metru al pământului nostru, pentru fiecare persoană”.

07:50 31.3.2022

Rusia spune că va organiza coridoare umanitare la Mariupol

Imagine din satelit care arată distrugerile din Mariupol.
Imagine din satelit care arată distrugerile din Mariupol.

Ministerul rus al Apărării a anunțat încetarea focului în Mariupol, oraș care se confruntă cu o gravă criză umanitară, începând de joi dimineață, pentru a permite evacuarea civililor.

„Pentru ca această operațiune umanitară să reușească, ne propunem să o desfășurăm cu participarea directă a Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, a declarat ministerul într-un comunicat citat de France-Press, potrivit BBC.

Ucraina nu a comentat acest anunț.

Încercările anterioare de a stabili o încetare a focului în Mariupol au eșuat. Rusia a fost acuzată că mutat forțat mii de civili în Rusia sau în zonele controlate de ruși.

08:02 31.3.2022

Putin, dezinformat de consilieri

Guvernul SUA este „încrezător în” evaluarea conform căreia președintele rus Vladimir Putin a fost informat greșit de consilierii săi cu privire la performanța armatei ruse în Ucraina, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Miercuri, SUA au dezvăluit informații desecretizate care arată că Putin a fost dezinformat de propriii săi consilieri.

Oficialul a refuzat să ofere detalii suplimentare despre informații și a explicat că este necesar să fie protejate sursele și metodele.

„Putin pare să fi crezut clar că ar putea invada Ucraina și că forțele sale nu vor întâmpina rezistență, că vor fi întâmpinate cu căldură inclusiv în părțile rusofone ale Ucrainei, că va putea lua Kievul în 48- 72 de ore”, a spus oficialul.

„Fiecare element în care pare să fi crezut se dovedește a fi greșit. Deci, fie că consilierii săi nu îi dădeau întregul adevăr, fie că nu asculta… Cred că am văzut asta la fiecare pas”, a spus oficialul american.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG