Pierderile Rusiei pe frontul din Ucraina la 31 martie, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei
Victoria Nuland: Poziția Rusiei la negocieri este: „Capitulați și apoi poate vorbim”
Într-un interviu acordat Current Time pe29 martie, seubsecretarul de Stat pentru Relații Politice, Victoria Nuland, a spus că poziția Rusiei față de Ucraina la negocierile de la Istanbul s-a rezumat la: „Capitulați și apoi poate vorbim”.
Chiar dacă Rusia își repoziționează trupele în jurul Kievului, armata invadatoare „nu a vrut sub nicio formă să oprească de tot focul pentru ca negocierile să poată fi luate în serios”, a spus Nuland.
Se întețesc bombardamentele în regiunea Donbas
Guvernatorii militari ucraineni din zona Donbas au raportat joi bombardamente puternice, pe fondul unei aparente schimbări a strategiei armatei ruse.
„În mod clar simțim că transferul de tehnologie [militară] în direcția noastră începe acum”, a declarat Serhiy Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, citat de CNN.
„Totul este deja implicat aici: avioane, artilerie, arme de calibru greu– toate așezările sunt bombardate”, a spus el.
Separat, Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare a regiunii Donețk, a declarat pe Telegram că forțele ruse au continuat peste noapte bombardarea în partea centrală a regiunii.
„În Maryinka, Krasnohorivka și Novomykhailivka, inamicul a folosit din nou obuze de fosfor alb”, a spus el, referindu-se la munițiile care sunt interzise de dreptul internațional.
Soldați ruși iradiați în „Pădurea roșie”, cea mai contaminată zonă de la Cernobîl
Autobuze cu soldați ruși care ar fi fost expuși radiațiilor în zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus, scrie presa ucraineană.
Este vorba de șapte autobuze cu soldați ruși care ar avea sindromul iradierii acute.
Reuters a scris, marți, citând surse din rândul unor lucrători din zonă, că soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv.
Pădurea Roșie este partea cea mai contaminată a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km nord de Kiev.
Potrivit surselor citate, soldații din convoi nu ar fi folosit niciun echipament antiradiații. Un angajat de la Cernobîl spunea că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.