Putin a semnat un decret prin care gazul trebuie plătit în ruble de la 1 aprilie
Vladimir Putin a semnat un decret prin care cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc începând cu 1 aprilie, iar contractele vor fi oprite dacă aceste plăți nu vor fi făcute în ruble.
„Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gazele livrate începând de mâine", a spus Putin într-o declarație televizată.
„Dacă nu se fac astfel de plăți, vom considera că aceasta este o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg. Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici nu vom face caritate, iar contractele existente vor fi oprite”, a spus el, citat de Reuters.
El a spus că sancțiunile occidentale au fost pregătite înainte, pentru subminarea Rusiei, iar războiul economic împotriva Rusiei a început cu ani în urmă și că Occidentul va încerca din greu să găsească motive pentru noi sancțiuni. Putin spune că SUA vor obține profituri din instabilitatea globală și își vor rezolva problemele în detrimentul altora.
Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul Europei, așa că energia este cea mai puternică pârghie de care dispune Putin, în timp ce acesta încearcă să riposteze împotriva sancțiunilor occidentale cu privire la invazia sa în Ucraina.
Decizia sa de a impune plățile cu ruble a impulsionat moneda rusă, care a scăzut la minime istorice după invazia din 24 februarie, dar și-a revenit de atunci.
Companiile și guvernele occidentale au respins această mișcare ca o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari.
Ministrul francez al economiei a declarat că Franța și Germania se pregătesc pentru un posibil scenariu conform căruia fluxurile de gaze rusești ar putea fi oprite - ceva care ar arunca Europa într-o criză energetică totală.
Un ordin semnat de Putin a stabilit un mecanism prin care cumpărătorii pot transfera valută într-un cont special la o bancă rusă, care ar trimite apoi ruble înapoi cumpărătorului străin pentru a plăti gazul.
El a spus că schimbarea a fost menită să întărească suveranitatea Rusiei și că va respecta obligațiile pe care le are pe toate contractele.
Șeful spionajului cibernetic britanic: Rusia vizează Ucraina și țările care se opun invaziei în spațiul cibernetic
Rusia a încercat să perturbe guvernul și armata Ucrainei în spațiul cibernetic și caută să vizeze digital țările care se opun invaziei sale, a declarat șeful serviciului de spionaj GCHQ al Marii Britanii.
„Am văzut intenția susținută a Rusiei de a perturba guvernul ucrainean și sistemele militare. Am văzut ceea ce pare a fi o revărsare a activității care afectează țările din jur. Și cu siguranță am văzut indicii care sugerează că actorii cibernetici ai Rusiei caută ținte în țările care se opun acțiunilor lor”, a declarat Jeremy Fleming la Canberra, citat de Reuters.
Rusia a negat în mod constant acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.
Peste 5 milioane de articole medicale donate Ucrainei de Marea Britanie
De la lansarea invaziei ruse, 13 zboruri care transportau ventilatoare și alte materiale medicale au părăsit Marea Britanie.
Medicamentele care salvează vieți, echipamente de terapie intensivă și truse de tratare a rănilor au fost donate de Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
„Atrocitățile îngrozitoare aplicate ucrainenilor de atacurile malefice ale lui Putin provoacă dezgust imens milioanelor de oameni. Invazia a creat o urgență medicală, iar Marea Britanie a acționat rapid pentru a oferi prietenilor noștri ucraineni sprijinul medical de care au nevoie, ceea ce a ajutat la salvarea a zeci de mii de vieți”, a declarat secretarul pentru sănătate și asistență socială din Regatul Unit, citat de The Guardian.
„Regatul Unit continuă să joace un rol de lider în răspunsul la atacurile neprovocate ale Rusiei asupra poporului ucrainean, ajutoarele Marii Britanii ajungând în Ucraina și în regiunile sale de graniță. De la medicamente și echipamente, la alimente, generatoare, pături și truse de igienă, lucrăm cu guvernul Ucrainei, partenerii noștri umanitari de încredere și prietenii din regiune pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași”, a declarat secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss.
Mario Draghi, după discuția cu Putin: livrarea de gaze din Rusia nu va fi întreruptă
Italia nu se așteaptă ca livrările de gaze din Rusia să fie întrerupte, a declarat joi premierul Mario Draghi.
„Nu, nu sunt în pericol”, a spus Draghi, citat de Reuters, într-o conferință de presă, întrebat despre proviziile din Rusia, care reprezintă o proporție semnificativă din importurile italiene.
Draghi, care a vorbit miercuri la telefon cu Putin, a spus că președintele rus i-ar fi dat asigurări că actualele contracte de gaze au rămas în vigoare și că firmele europene vor continua să plătească în euro și dolari, mai degrabă decât în ruble.
„Nu cred că țările occidentale au făcut altceva decât să spună că ar fi inacceptabil să plătești în ruble, dacă nu imposibil”, a spus Draghi jurnaliştilor de la Clubul de presă străină din Roma.
„Cred că a existat un proces de reflecție în Rusia care a condus la o mai bună definire a ceea ce înseamnă a plăti în ruble, așa cum a definit-o ieri președintele Putin. Ceea ce am înțeles, dar poate mă înșel, este că conversia plății este o chestiune internă a Federației Ruse”, a spus Draghi.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că țările „neprietenoase” vor trebui să cumpere ruble pentru moneda stipulată în contractele lor pentru achizițiile ulterioare de gaze rusești.
Totodată, președintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului italian, Mario Draghi, că nu au fost încă îndeplinite condițiile pentru încetarea focului în Ucraina.