Germania și Franța resping cererea Rusiei privind plata gazului rusesc în ruble
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că nu a văzut decretul semnat de președintele Valdimir Putin care impune plățile de gaze în ruble, adăugând că Germania este pregătită pentru toate scenariile, inclusiv pentru oprirea fluxurilor de gaze rusești către Europa. El a spus că Germania nu va ceda șantajului lui Putin.
„În ceea ce privește amenințarea, cererea sau contraoferta – nu se știe cum să se mai numească – de a fi făcute plățile în ruble, este crucial pentru noi ca contractele să fie respectate. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că vom fi șantajați de Putin”, a spus Habeck, citat de Reuters.
„Companiile vor, pot și vor plăti în euro”, a spus și cancelarul Olaf Scholz.
Și ministrul francez de finanțe, Bruno le Maire, a declarat că Franța respinge cererea Rusiei: „Contractele sunt contracte”.
Armata ucraineană: Rusia „aproape și-a epuizat potențialul ofensiv” în jurul Kievului
Alexandr Hruzevici, adjunctul șefului forțelor terestre ale Ucrainei, spune că forțele ruse din jurul Kievului și-au pierdut capacitatea ofensivă și își schimbă tactica pentru a favoriza atacurile la distanță, în defavoarea luptelor directe.
„Inamicul aproape și-a epuizat potențialul ofensiv, dar forțele care rămân în jurul Kievului nu sunt mici”, a spus Hruzevici, citat de Reuters.
NATO a cerut Danemarcei să trimită un batalion de 800 de soldați în Letonia
Scopul acestei solicitări este consolidarea flancului estic al alianței militare, a anunțat ministerul danez al apărării, transmite The Guardian.
Prim-ministrul, Mette Frederiksen, a declarat săptămâna aceasta că Danemarca este pregătită să trimită un batalion în statele baltice la cererea NATO, deși Reuters notează că o astfel de solicitare va necesita în continuare aprobarea parlamentului.
Putin a semnat un decret prin care gazul trebuie plătit în ruble de la 1 aprilie
Vladimir Putin a semnat un decret prin care cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc începând cu 1 aprilie, iar contractele vor fi oprite dacă aceste plăți nu vor fi făcute în ruble.
„Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gazele livrate începând de mâine", a spus Putin într-o declarație televizată.
„Dacă nu se fac astfel de plăți, vom considera că aceasta este o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg. Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici nu vom face caritate, iar contractele existente vor fi oprite”, a spus el, citat de Reuters.
El a spus că sancțiunile occidentale au fost pregătite înainte, pentru subminarea Rusiei, iar războiul economic împotriva Rusiei a început cu ani în urmă și că Occidentul va încerca din greu să găsească motive pentru noi sancțiuni. Putin spune că SUA vor obține profituri din instabilitatea globală și își vor rezolva problemele în detrimentul altora.
Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul Europei, așa că energia este cea mai puternică pârghie de care dispune Putin, în timp ce acesta încearcă să riposteze împotriva sancțiunilor occidentale cu privire la invazia sa în Ucraina.
Decizia sa de a impune plățile cu ruble a impulsionat moneda rusă, care a scăzut la minime istorice după invazia din 24 februarie, dar și-a revenit de atunci.
Companiile și guvernele occidentale au respins această mișcare ca o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari.
Ministrul francez al economiei a declarat că Franța și Germania se pregătesc pentru un posibil scenariu conform căruia fluxurile de gaze rusești ar putea fi oprite - ceva care ar arunca Europa într-o criză energetică totală.
Un ordin semnat de Putin a stabilit un mecanism prin care cumpărătorii pot transfera valută într-un cont special la o bancă rusă, care ar trimite apoi ruble înapoi cumpărătorului străin pentru a plăti gazul.
El a spus că schimbarea a fost menită să întărească suveranitatea Rusiei și că va respecta obligațiile pe care le are pe toate contractele.