Rusia extinde sancțiunile impuse liderilor UE
Personalități de rang înalt din Uniunea Europeană au interdicție de intrare în Rusia, ca răspuns la ceea ce Kremlinul a încercat să prezinte drept politici antirusești.
Printre cei sancționați se numără oficiali UE, parlamentari, personalități publice și jurnaliști.
„Restricțiile se aplică conducerii de vârf a Uniunii Europene, inclusiv un număr de comisari europeni și șefi ai structurilor militare ale UE, precum și marea majoritate a membrilor Parlamentului European care promovează politici antirusești”, a anunțat ministerul rus de Externe.
Moscova a spus că lista sa neagră include și reprezentanți ai unor state membre ale UE, precum și persoane publice și jurnaliști despre care a spus că sunt „personal responsabili pentru promovarea sancțiunilor ilegale antirusești, incitarea la sentimente rusofobe și încălcarea drepturilor și libertăților vorbitorilor de limbă rusă. populație”.
Noi sancțiuni impuse Rusiei de SUA vizează sectorul tehnologic și actorii cibernetici
Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei, de data aceasta vizat este sectorul tehnologic.
Trezoreria SUA a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 21 de entități și 13 persoane, inclusiv Mikron, cel mai mare producător de cipuri din Rusia și cel mai mare producător și exportator de microelectronice.
Vizate sunt „rețelele de evaziune a sancțiunilor” și „companii cheie ale tehnologiei ruse, care permit războiul ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei”.
Printre cei sancționați s-au numărat și „actori cibernetici rău intenționați ai guvernului rus”, a spus Trezoreria SUA.
„Vom continua să atacăm mașina de război a lui Putin cu sancțiuni din toate unghiurile, până când acest război fără sens se va termina”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.
Moscova se confruntă cu o gamă largă de sancțiuni internaționale în mai multe sectoare, de la bunuri militare la articole de lux, călătorii aeriene și servicii bancare.
Presa rusească persecutată de Putin, primită în Letonia
În timp ce Rusia închide mass-media independentă și impune cenzură militară, ministrul de externe leton Edgars Rinkevics le-a promis jurnaliștilor ruși persecutaţi de Putin că-i primește în țara sa și că îi va ajuta prin toate mijloacelel posibile.
Ministrul consideră că comunitatea de limbă rusă din Rusia și din întreaga lume ar trebui să primească informații fiabile și obiective.
De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Letonia a devenit treptat un fel de centru pentru jurnalismul independent în limba rusă.
Marea Britanie nu va plăti gazul rusesc în ruble
Marea Britanie nu intenționează să plătească pentru gazul rusesc în ruble, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson , adăugând că guvernul monitorizează implicațiile cererii lui Putin pentru piața europeană.
Întrebat dacă există circumstanțe în care Marea Britanie ar plăti în ruble pentru gazul rusesc, purtătorul de cuvânt a spus reporterilor: „Nu vom căuta să facem asta”.