Linkuri accesibilitate

Local resident and shoemaker Gennady, who didn't give his full name, transports belongings from his house destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 28, 2022.
Local resident and shoemaker Gennady, who didn't give his full name, transports belongings from his house destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 28, 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | NATO: Forțele ruse se regrupează pentru alte atacuri. De mâine, gazul rusesc se plătește în ruble

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 36 zi. Bombardamentele continuă mai ales în regiunea Donețk și în sud. Șeful spionajului cibernetic britanic spune că Rusia încearcă să „perturbe” spațiul cibernetic din Ucraina și din țările care se opun invaziei sale în țara vecină.

Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei, a anunțat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Personalități de rang înalt din Uniunea Europeană au interdicție de intrare în Rusia, ca răspuns la ceea ce Kremlinul a încercat să prezinte drept politici antirusești. Printre cei sancționați se numără oficiali UE, parlamentari, personalități publice și jurnaliști. Totodată, Rusia confiscă avioanele închiriate din Occident, peste 400.

Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei, de data aceasta vizat este sectorul tehnologic. Trezoreria SUA a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 21 de entități și 13 persoane, inclusiv Mikron, cel mai mare producător de cipuri din Rusia și cel mai mare producător și exportator de microelectronice.

SUA pune pe piață un milion de barili de petrol zilnic timp de șase luni din rezerva strategică a țării.

Putin a semnat un decret prin care modifică unilateral contractele de livrare a gazului către Europa și impune plata exclusiv în ruble. Cele mai afectate sunt: Franța, Germania, Ungaria și Austria. România importă de la ruși doar 7% din necesarul său de gaz. Germania, Franța și Marea Britanie au anunțat că refuză „șantajul” rusesc.

Rusia a încercat să perturbe guvernul și armata Ucrainei în spațiul cibernetic și caută să vizeze digital țările care se opun invaziei sale, a declarat la Canberra șeful serviciului britanic de spionaj cibernetic (GCHQ), Jeremy Fleming.

Rusia a negat în mod constant acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.

Forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în replică la anunțul Moscovei despre o reducere a operaţiunilor militare în jurul Kievului. Stoltenberg a mai spus că alianța nu este convinsă că Rusia negociază cu bună-credință pentru că obiectivul militar al Moscovei de la lansarea invaziei Ucrainei nu s-a schimbat.

Popularitatea lui Putin a crescut la 83% de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Deși făcut de un centru independent, sondajul este necredibil pentru că este posibil ca oamenilor să le fi fost teamă să declare adevărul despre războiul din Ucraina, spun analiștii.

Marea Britanie a donat Ucrainei peste 5 milioane de articole medicale, livrate cu 13 zboruri, de la invazia rusească.

Agenția britanică de informații cibernetice GCHQ spune că trupele ruse refuză uneori să se supună ordinelor și au ajuns să-și doboare accidental propriile avioane.

Trupele ucrainene au recucerit teritoriu din apropierea orașului Cernihiv, din nord, arată videoclipuri postate pe rețelele de socializare, potrivit CNN.

Forțele ruse au început să se retragă din Cernobîl și de pe aeroportul din Gostomel, spune Pentagonul.

Președintele Volodimir Zelenski pune la îndoială afirmațiile Rusiei că își va reduce activitatea mililară, susținând că pregătește „noi lovituri” în regiunea ucraineană Donbas, din estul rutierului.

Rubla rusă a revenit la nivelul de la începutul războiul din Ucraina, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor fără precedent ale puterilor mondiale.

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina vor începe din nou online vineri, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia.

22:06 31.3.2022

Un convoi de evacuare se îndreaptă spre Mariupol

Un convoi de autobuze pentru evacuarea civililor se îndrepta spre Mariupol, a declarat joi șeful administrației militare regionale Donețk.

Cu toate acestea, nu era clar când vor ajunge vehiculele în orașul asediat, a dezvăluit oficialul.

„Procesul de evacuare este în desfășurare”, a spus Pavlo Kirilenko într-un briefing televizat.

„Vom înțelege cum progresează mai aproape de miezul nopții în această seară. Convoiul de evacuare a trecut de Vasilivka. Este greu de prognozat acum dacă convoaiele vor ajunge la Mariupol sau pe malul acestuia. Din câte înțelegem, convoiele sunt acum în Berdiansk. Dar inamicul a făcut totul pentru a face imposibilă menținerea contactului cu convoiul din Berdiansk””, a adăugat el.

22:22 31.3.2022

Biden: Națiunile se unesc pentru nu-i da lui Putin posibilitatea de a-și transforma resursele energetice în arme

Președintele american Joe Biden a legat creșterea prețului la gaze din SUA de invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, numind-o în mod repetat „creșterea prețurilor lui Putin”.

Biden a spus că gazul în SUA este în medie de aproximativ 4,20 dolari sau 4,22 dolari pe galon, în creștere față de 3,30 de dolari cât era la începutul anului.

„Cauza este războiul lui Putin. Iar acum, mulți oameni nu mai cumpără petrol rusesc în întreaga lume. Am interzis importul rusesc de petrol aici, în America. Republicanii și democrații din Congres au cerut acest lucru și l-au susținut. A fost lucrul corect de făcut. Dar am spus la momentul respectiv, va avea un cost. Pe măsură ce petrolul rusesc iese de pe piața globală, oferta de petrol scade și prețurile cresc. Acum, creșterea prețurilor lui Putin îi lovește pe americani la pompă”, a spus Biden.

Mai devreme, Casa Albă a anunțat că Biden a decis eliberarea din rezerva strategică a SUA a unei cantități fără precedent de petrol pentru a pedepsi companiile petroliere pentru că nu au crescut producția din contractele de închiriere de pe terenuri federale.

„Prețurile noastre cresc din cauza acțiunii lui Putin. Nu există suficientă ofertă. Și concluzia este că dacă vrem prețuri mai mici la gaze, trebuie să avem mai multă aprovizionare cu petrol chiar acum", a adăugat el.

Biden a spus că, astfel, crește oferta de petrol până la creșterea producției. „Este de departe cea mai mare eliberare din rezervele noastre naționale din toată istoria noastră”, a spus el.

Biden că a luat decizia după ce s-a consultat cu aliații și partenerii din întreaga lume.

„Avem deja angajamente din alte țări de a elibera pe piață zeci de milioane de barili suplimentari. Împreună, eforturile noastre combinate vor furniza cu mult peste un milion de barili pe zi", a spus el. „Națiunile se unesc pentru nu-i da lui Putin posibilitatea de a-și transforma resursele energetice în arme împotriva familiilor noastre, a familiilor americane și a democrațiilor din întreaga lume”.

După anunțul președintelui SUA, prețurile petrolului au început să scadă: la 103 dolari pe baril la West Texas Intermediate și 108 dolari la Brent Crude.

22:46 31.3.2022

Franța: Coridorul de evacuare este „insuficient” pentru a permite salvarea civililor din Mariupol

Coridorul de evacuare din Mariupol agreat de oficialii ucraineni și ruși, anunțat joi, este „insuficient” pentru a permite salvarea civililor „în condițiile potrivite”, a spus Palatul Elysee.

„Cele câteva ore anunțate de autoritățile ruse nu sunt de fapt suficiente pentru a permite organizarea acestei evacuări în condiții adecvate”, a spus Elysee.

Președintele francez Emmanuel Macron a lucrat cu Turcia și Grecia pentru a organiza evacuarea civililor rămași în Mariupol.

O sursă din Elysee a declarat pentru CNN pe 29 martie că aproximativ 170.000 de civili au rămas prinși în oraș.

22:58 31.3.2022

Cupul Kunis - Kutcher au strâns peste 30 de milioane de dolari pentru ajutorarea Ucrainei

Actorii Mila Kunis și Ashton Kutcher au strâns peste 30 de milioane de dolari în donații pentru ucrainenii care fug de război și au prezentat următorii pași pentru a ajuta Ucraina la emisiunea lui Chris Wallace de la CNN.

Kunis a spus că sancțiunile impuse Rusiei de către națiunile occidentale au avut succes, dar publicul trebuie să mențină presiunea asupra companiilor care lucrează cu Rusia.

„Sancțiunile funcționează. Între timp, lucrul pe care oamenii îl pot face pe internet, în lume, este să ajungă la aceste companii și să le ceară să înceteze să producă și să nu mai lucreze și să-și închidă ușile în Rusia”, a spus Kunis.

Kutcher a spus că, pe lângă publicarea unui index al companiilor care încă fac afaceri cu Rusia, cuplul va strânge 20.000 de veste antiglonț pe care să le trimită în Ucraina, vrea să urmărească soarta copiilor care părăsesc Ucraina fără părinți sau tutori pentru a împiedica traficul de persoane.

„Sunt mult mai multe de făcut. Acesta este doar începutul muncii noastre", a spus el. „Acesta va fi un război lung, pentru că Putin nu pare să demisioneze și să se confrunte cu realitatea că a făcut o greșeală uriașă”. El i-a cerut, de asemenea, Chinei „să se trezească”.

Kunis s-a născut în Ucraina în 1983, iar familia ei s-a mutat în SUA opt ani mai târziu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG