Ambasadorul britanic în Rusia, convocat la MAE pentru că a sancționat propagandiști ruși
Ambasadorul britanic la Moscova, Deborah Bronnert, a fost chemată la Ministerul rus de externe pentru a fi avertizată cu privire la noile sancțiuni ale Regatului Unit impuse instituțiilor de presă ruse. Într-o declarație dată vineri seara, ministerul a declarat că Rusia va continua să reacționeze „dur și decisiv” la toate sancțiunile impuse de Londra.
Regatul Unit a anunțat la începutul acestei săptămâni sancțiuni împotriva postului de televiziune de stat Canal 1, acuzând-o că „răpândește dezinformare în Rusia, pentru a justifica invazia ilegală a lui Putin ca o „operațiune militară specială”.
Marea Britanie a impus, de asemenea, sancțiuni unui grup de jurnaliști ruși încorporați în armata rusă în Ucraina, printre care Evgeny Poddubnîi, corespondent de război al Companiei de radio și televiziune de stat din Rusia, Alexander Kots, corespondent de război pentru ziarul rus Komsomolskaya Pravda. și Dmitri Steșîn, corespondent special al aceleiași publicații.
Primii 220 de soldați ucraineni au absolvit instructajul american pentru sistemele de artilerie donate de SUA
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, a declarat astăzi că 220 de soldați ucraineni au fost deja instruiți cu privire la sistemele de artilerie cu obuzier. Alți 150 sunt în prezent în curs de pregătire.
Ultimele două pachete de ajutor militar american către Ucraina au inclus 90 de sisteme de obuziere, dar Pentagonul a recunoscut că trupele ucrainene ar trebui să fie antrenate înainte de a le opera singure.
Acel antrenament a avut loc într-o locație din Europa de Est care se află în afara Ucrainei, conform CNBC .
Exilată din Rusia, Novaia Gazeta apare în Letonia
Jurnaliştii exilaţi ai ziarului rus de opoziţie Novaia Gazeta au lansat un nou punct de vânzare în Letonia, relatează AFP.
Primul număr al revistei Novaya Gazeta Europe a ajuns astăzi în chioșcurile de știri din Riga.
Ziarul a fost forțat să-și suspende operațiunile, pe fondul reprimării presei libere din Rusia, după ce Kremlinul a dat o lege care sancționează cu închisoarea „minciunile” despre „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina, în fapt invazia ilegală, nedeclarată și neprovocată a țării vecine.
Editorul ziarului, editura Rigas Vilni, a declarat că Novaia Gazeta Europe „este o publicație creată de jurnalişti ruşi liberi care au fost forţaţi să migreze”.
Cincizeci de civili, printre care 11 copii, au fost salvați de la Azovstal. Alte sute au rămas în subteran
Alți cincizeci de civili, inclusiv 11 copii, au fost salvați astăzi de la combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul asupra combinatului, fără să înceteze focul nici măcar în toiul operațiunii de evacuare, relatează AP .
Centrul Interdepartamental de Răspuns Umanitar al Rusiei, o agenție guvernamentală rusă, a declarat că civilii salvați au fost predați reprezentanților Națiunilor Unite și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii.
Eforturile de salvare a mai multor civili din centrală sunt de așteptat să continue sâmbătă, dar luptătorii ucraineni de la fața locului au refuzat să se predea trupelor ruse, chiar dacă bătălia s-a intensificat.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că colegii ei sunt la Mariupol și își vor continua eforturile de salvare. „Ne aflăm într-o fază extrem de delicată a acestei operațiuni, lucrând în strânsă coordonare atât cu autoritățile ucrainene, cât și cu autoritățile ruse.”
„Astăzi am reușit să evacuăm din Azovstal 50 de femei, copii și persoane în vârstă”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk pe 6 mai pe canalul său Telegram.
Vereșciuk a adăugat că, în fața atacurilor rusești, „evacuarea a fost extrem de lentă... mâine dimineață vom continua operațiunea de evacuare”.