Linkuri accesibilitate

Rusia amenință RFE/RL și cere ștergerea articolelor despre anchetele anticorupție ale lui Navalnîi


Alexei Navalnîi se află în închisoare din ianuarie 2021. Organizația sa anticorupție a fost declarată extremistă în luna iunie. Investigația „Palatul lui Putin" dezvăluie luxul de care ar beneficia Vladimir Putin și cei apropiați lui.
Alexei Navalnîi se află în închisoare din ianuarie 2021. Organizația sa anticorupție a fost declarată extremistă în luna iunie. Investigația „Palatul lui Putin" dezvăluie luxul de care ar beneficia Vladimir Putin și cei apropiați lui.

Agenția oficială rusă de monitorizarea a presei amenință cu blocarea paginilor RFE/RL din Rusia, Ucraina și Asia-Centrală dacă organizația de presă nu șterge imediat o serie de articole, inclusiv pe cele despre anchetele anticorupție ale lui Alexei Navalnîi.

Într-un val de circa 60 de notificări trimise în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, autoritatea de reglementare a audiovizualului din Rusia, Roskomnadzor, cere înlăturarea articolelor care vizează investigațiile de corupție ale lui Alexei Navalnîi de pe două din cele mai mari platforme de limbă rusă ale RFE/RL: Radio Liberty și Current Time.

Cererea vizează și site-urile în limba rusă ale RFE/RL pentru Crimeea, Kazahstan și Tadjikistan, dar și pagini locale din regiunile Siberia, Volga-Ural și de Nord-Vest ale Rusiei.

Printre articolele vizate se numără cele care menționează investigațiile cu privire la „palatul” de la Marea Neagră a președintelui rus Vladimir Putin, dar și articole despre omul de afaceri Evgheni Prigojin, un apropiat al Kremlinului, despre patriarhul ortodox rus Kiril al Moscovei și despre alte personalități de rang înalt din structurile de putere ale Rusiei.

RFE/RL a primit 24 de ore pentru a elimina zeci de articole despre care Roskomnadzor spune că ar reprezenta o încălcare a legislației împotriva extremismului și terorismului.

RFE/RL nu se va conforma solicitărilor Roskomnadzor.

Autoritatea de reglementare a audiovizualului din Rusia a adresat în ultimele zile cereri similare mai multor publicații din Rusia, inclusiv ziarului Novaia Gazeta.

Reprezentanții acestei publicații au anunțat în 3 februarie că au înlăturat articolele despre investigația „Palatul lui Putin”, dar și articole despre afacerile fostului ginere al premierului Mihail Mișustin.

Acestea au fost înlocuite cu anunțuri despre înlăturarea lor la cererea Roskomnadzor. Publicația nu a oferi alte explicații.

Acum patru luni, redactorul șef al Novaia Gazeta, Dmitry Muratov, a primit premiul Nobel pentru pace pentru eforturile lui de protejare a libertății de exprimare.

Și canalul de televiziune Dozhd a anunțat pe 1 februarie că i s-a cerut eliminarea a șase articole, în timp ce postul de radio Ekho Moskvi a făcut un anunț similar cu privire la 34 de articole. Și alte entități de presă au primit solicitări similare.

Roskomnadzor a explicat cererile spunând că respectă decizia judecătorească de anul trecut, care a etichetat toate grupurile și organizațiile lui Navalnîi drept extremiste.

În ultimele luni, RFE/RL și alte organizații media independente au fost desemnate drept „agenți străini”.

Nouă din paginile RFE/RL în limba rusă și 18 jurnaliști RFE/RL au fost declarați drept agenți străini.

XS
SM
MD
LG