Steagul Ucrainei, arborat din nou la centrala nucleară de la Cernobîl
Steagul Ucrainei a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl, sâmbătă dimineață, în timp ce muncitorii au cântat imnul național și au sărbătorit plecarea trupelor rusești care au ocupat locul timp de săptămâni.
„La ceremonia de ridicare a drapelului a participat personalul operațional al centralei, care a asigurat și continuă să asigure securitatea nucleară și radiologică a instalațiilor în condițiile dificile ale ocupației”, a postat Energoatom pe canalul său Telegram, potrivit BBC.
Compania nucleară de stat a precizat că toate forțele rusești au plecat acum. Trupele rusești au ocupat pentru prima dată stația dezafectată de la nord de Kiev luna trecută, după ce a fost lansată invazia.
Ucraina spune că lucrează cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a afla ce s-a întâmplat la sit în timp ce forțele rusești îl controlau.
„Rusia s-a comportat iresponsabil la Cernobîl din toate punctele de vedere, de la faptul că nu a permis personalului de la stație să-și îndeplinească funcțiile până la săparea de tranșee în zonele contaminate”, a declarat vineri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
Carla Del Ponte cere arestarea lui Vladimir Putin
Un fost procuror-șef al tribunalelor ONU pentru crime de război a cerut arestarea președintelui rus, Vladimir Putin, pentru invazia din Ucraina.
Elvețianca Carla Del Ponte a declarat că ar trebui emise mandate internaționale de arestare împotriva lui Putin și a altor înalți oficiali ruși.
„Putin este un criminal de război”, a declarat ea pentru ziarul elvețian Le Temps.
Carla Del Ponte a fost procuror-șef al tribunalelor penale internaționale ale ONU pentru fosta Iugoslavie și pentru Rwanda.
Luna trecută a fost lansată o anchetă privind posibile crime de război în Ucraina, după ce Rusia a fost acuzată de bombardarea civililor. Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, britanicul Karim Khan, a declarat că se strâng probe privind presupuse crime de război, crime împotriva umanității și genocid.
Dar există limitări practice ale puterii CPI: Rusia nu este membră a Curții și, teoretic, nu își extrădează proprii cetățeni pentru a fi judecați în străinătate, relatează BBC.
Când președintele american Joe Biden s-a referit luna trecută la Putin ca la un „criminal de război”, Kremlinul a declarat că afirmația sa este „de neiertat”.
Cum încearcă oligarhii ruși să evite sancțiunile
Procurorii americani au găsit dovezi că oligarhii ruși încearcă să se sustragă sancțiunilor, a declarat vineri șeful unui nou grup operativ al Departamentului de Justiție.
Andrew Adams, un procuror cu experiență desemnat să conducă grupul operativ "KleptoCapture" înființat luna trecută, a declarat pentru Reuters că, în unele cazuri, chiar și oligarhii cărora nu li s-au impus încă sancțiuni încearcă să mute activele înainte de posibilele sancțiuni viitoare.
Dar chiar dacă încearcă să ascundă iahturi, avioane sau alte bunuri în țări pe care le consideră secrete, Adams a avertizat că oligarhii care încearcă să se sustragă sancțiunilor se confruntă cu un nivel „fără precedent” de cooperare internațională pentru urmărirea câștigurile ilicite.
„Există eforturi în desfășurare - unele dintre ele raportate public - pentru a muta, de exemplu, proprietăți precum iahturi, avioane... în jurisdicții în care, cred, oamenii au percepția că ar fi mai dificil de investigat și mai dificil de înghețat”, a spus Andrew Adams.
Scopul grupului operativ este de a pune presiune pe oligarhii ruși, în încercarea de a-l presa pe președintele Vladimir Putin să înceteze asaltul din Ucraina.