Linkuri accesibilitate

Flori lăsate pe un transportor blindat BMP-2 care aparține Ucrainei, avariat de atacurile rusești, în orașul Makariv, regiunea Kiev, 1 aprilie 2022.
Flori lăsate pe un transportor blindat BMP-2 care aparține Ucrainei, avariat de atacurile rusești, în orașul Makariv, regiunea Kiev, 1 aprilie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Miting dispersat cu gloanțe într-un oraș ocupat de ruși. Cum încearcă oligarhii ruși să evite sancțiunile

Retragerea Rusiei este „lentă, dar notabilă” în nordul Ucrainei, spune președintele Zelenski, în cea de-a 38-a zi de la izbucnirea invaziei. Aproximativ 3.000 de civili au reușit să fugă din Mariupol.

Forțele ruse au atacat un miting pro-Ucraina care a fost organizat sâmbătă în orașul ocupat Energodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, spun autoritățile ucrainene.

O înregistrare verificată de BBC arată cum oamenii fug de exploziile dintr-o piață. Informația nu a fost confirmată încă, dar se pare că soldații ruși ar fi atacat inclusiv cu grenade paralizante.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii încearcă sâmbătă să ajungă la Mariupol, după ce o tentativă de evacuare a civililor a eșuat vineri.

Organizația a spus că nu a obținut suficiente garanții de securitate în cele două încercări anterioare de a aduce ajutoare în portul asediat.

Peste 3.000 de persoane au reușit să fugă în diverse condiții din orașul-port asediat de ruși, potrivit președintelui ucrainean.

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că „urmează bătălii grele” în est, în jurul Donbasului și Harkovului, după ce Moscova a început să-și mute atenția de la Kiev și nordul Ucrainei.

Rusia a acuzat Ucraina că este responsabilă pentru un atac asupra unui depozit de petrol din orașul rus Belgorod, aflat la câțiva kilometri de granița între cele două țări. Ucraina a negat atacul și a sugerat că ar putea fi o operațiune rusească sub steag fals.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat că va conduce „cât mai curând posibil” o misiune de sprijin și asistență la centrala nucleară de la Cernobîl.

Rusia spune că nu va întrerupe încă exporturile de gaze către Europa, în contextul unui impas legat de cererea sa de a fi plătită în ruble.

19:25 2.4.2022

Cum încearcă oligarhii ruși să evite sancțiunile

Șeherezada, super-iahtul de 140 de metri lungime, care ar fi deținut de președintele rus Vladimir Putin.
Șeherezada, super-iahtul de 140 de metri lungime, care ar fi deținut de președintele rus Vladimir Putin.

Procurorii americani au găsit dovezi că oligarhii ruși încearcă să se sustragă sancțiunilor, a declarat vineri șeful unui nou grup operativ al Departamentului de Justiție.

Andrew Adams, un procuror cu experiență desemnat să conducă grupul operativ "KleptoCapture" înființat luna trecută, a declarat pentru Reuters că, în unele cazuri, chiar și oligarhii cărora nu li s-au impus încă sancțiuni încearcă să mute activele înainte de posibilele sancțiuni viitoare.

Dar chiar dacă încearcă să ascundă iahturi, avioane sau alte bunuri în țări pe care le consideră secrete, Adams a avertizat că oligarhii care încearcă să se sustragă sancțiunilor se confruntă cu un nivel „fără precedent” de cooperare internațională pentru urmărirea câștigurile ilicite.

„Există eforturi în desfășurare - unele dintre ele raportate public - pentru a muta, de exemplu, proprietăți precum iahturi, avioane... în jurisdicții în care, cred, oamenii au percepția că ar fi mai dificil de investigat și mai dificil de înghețat”, a spus Andrew Adams.

Scopul grupului operativ este de a pune presiune pe oligarhii ruși, în încercarea de a-l presa pe președintele Vladimir Putin să înceteze asaltul din Ucraina.

19:05 2.4.2022

Carla Del Ponte cere arestarea lui Vladimir Putin

Carla del Ponte, în 2014.
Carla del Ponte, în 2014.

Un fost procuror-șef al tribunalelor ONU pentru crime de război a cerut arestarea președintelui rus, Vladimir Putin, pentru invazia din Ucraina.

Elvețianca Carla Del Ponte a declarat că ar trebui emise mandate internaționale de arestare împotriva lui Putin și a altor înalți oficiali ruși.

„Putin este un criminal de război”, a declarat ea pentru ziarul elvețian Le Temps.

Carla Del Ponte a fost procuror-șef al tribunalelor penale internaționale ale ONU pentru fosta Iugoslavie și pentru Rwanda.

Luna trecută a fost lansată o anchetă privind posibile crime de război în Ucraina, după ce Rusia a fost acuzată de bombardarea civililor. Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, britanicul Karim Khan, a declarat că se strâng probe privind presupuse crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Dar există limitări practice ale puterii CPI: Rusia nu este membră a Curții și, teoretic, nu își extrădează proprii cetățeni pentru a fi judecați în străinătate, relatează BBC.

Când președintele american Joe Biden s-a referit luna trecută la Putin ca la un „criminal de război”, Kremlinul a declarat că afirmația sa este „de neiertat”.

18:18 2.4.2022

Steagul Ucrainei, arborat din nou la centrala nucleară de la Cernobîl

Steagul Ucrainei a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl, sâmbătă dimineață, în timp ce muncitorii au cântat imnul național și au sărbătorit plecarea trupelor rusești care au ocupat locul timp de săptămâni.

„La ceremonia de ridicare a drapelului a participat personalul operațional al centralei, care a asigurat și continuă să asigure securitatea nucleară și radiologică a instalațiilor în condițiile dificile ale ocupației”, a postat Energoatom pe canalul său Telegram, potrivit BBC.

Compania nucleară de stat a precizat că toate forțele rusești au plecat acum. Trupele rusești au ocupat pentru prima dată stația dezafectată de la nord de Kiev luna trecută, după ce a fost lansată invazia.

Ucraina spune că lucrează cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a afla ce s-a întâmplat la sit în timp ce forțele rusești îl controlau.

„Rusia s-a comportat iresponsabil la Cernobîl din toate punctele de vedere, de la faptul că nu a permis personalului de la stație să-și îndeplinească funcțiile până la săparea de tranșee în zonele contaminate”, a declarat vineri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

18:09 2.4.2022

Iulia Timoșenko: Putin se află într-o „misiune istorică” de a recrea Uniunea Sovietică

Președintele Rusiei încearcă să recreeze Uniunea Sovietică, o aspirație care amenință Europa Centrală și de Est, a declarat fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko (foto), într-un interviu pentru Current Time.

„Vladimir Putin crede profund că are misiunea istorică de a recrea Uniunea Sovietică. Să readucă țările europene într-un secol trecut, cu toate acele aspecte ale închisorii care făceau parte din Uniunea Sovietică”, a declarat ea în interviul publicat pe 1 aprilie.

„Sentimentul său de "misiune istorică" este atât de profund încât este gata să realizeze acest lucru nu doar din punct de vedere politic, ci și economic, folosind instrumentele energetice pe care le are”, a mai spus actualul parlamentar.

Iulia Timoșenko este o figură controversată și uneori divizivă în politica ucraineană. Ea a fost prim-ministru de două ori, în timpul președintelui Viktor Iușcenko, înainte de a-l provoca pe Viktor Ianukovici la președinție în 2010, scrie RFE/RL.

Ea a fost încarcerată în timpul președinției lui Ianukovici timp de aproape doi ani și jumătate, până la revoluția Maidan din februarie 2014, care a culminat cu ciocniri violente de stradă și cu fuga lui Ianukovici în Rusia.

Ea a terminat pe locul al doilea, la distanță, de Petro Poroșenko la alegerile prezidențiale din 2014 și a terminat pe locul al treilea la alegerile prezidențiale din 2019, când Volodimir Zelenski a câștigat scrutinul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG