SUA: Rusia începe să retragă unele forțe din jurul Kievului
Rusia începe să-și retragă unele dintre forțele armate din Kiev, semn clar de schimbare a strategiei rusești, au declarat înalți oficiali militari americani citați de Jim Sciutto, de la CNN.
Boris Johnson nu e dispus să renunțe prea ușor la sancțiunile împotriva Rusiei
Premierul britanic Boris Johnson (foto) a declarat că un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina nu va fi suficient pentru a ca Marea Britanie să ridice sancțiunile împotriva Rusiei, transmite The Guardian.
Marea Britanie a văzut semne ale unei „oarecari reduceri” a bombardamentelor rusești în jurul capitalei ucrainene. „A existat o oarecare reducere a bombardamentelor rusești în jurul Kievului, în mare parte pentru că forțele ucrainene au respins cu succes ofensivele rusești în nord-vestul orașului”, spune purtătorul de cuvânt al premierului britanic.
Cu toate acestea, Marea Britanie dorește să vadă o retragere completă a forțelor ruse din Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.
El a sugerat că o retragere completă ar fi un început bun, iar încetarea focului nu reprezintă decât un pas. Prim-ministrul britanic a spus că numai încetarea focului nu va fi un motiv pentru eliminarea sancţiunilor Marii Britanii împotriva Rusiei.
El a spus că presiunea asupra președintelui rus, Vladimir Putin, trebuie menținută atât prin măsuri economice suplimentare, cât și prin acordarea de ajutor militar către Ucraina, pentru a se asigura că Rusia își schimbă complet cursul.
Întrebat dacă premierul britanic a fost impresionat de promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare în jurul Kievului și în nordul Ucrainei, purtătorul de cuvânt al lui Johnson a spus: „Îl vom judeca pe Putin și regimul său după acțiunile sale, nu după cuvintele sale”.
„Dar lupta continuă. Sunt bombardamente puternice în Mariupol și în alte zone. Deci nu vrem să vedem nimic mai puțin decât o retragere completă a forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean”, a transmis purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.
Măsuri pentru reducerea riscului produs de minele din Marea Neagră
Direcția Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, prin care recomandă tuturor navelor care navighează către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră (Mangalia, Constanța, Midia, Sulina) să urmeze anumite rute de navigație, cu o lățime a pasei de 2 mile marine, pentru a reduce riscurile cauzate de posibila prezență a unor mine marine aflate în derivă, transmite MApN.
Prin canalele oficiale specifice, navigatorilor le-au fost recomandate navigarea cu atenție și întărirea observației vizuale în zona de responsabilitate a României și le-a fost solicitat tuturor navelor să raporteze, imediat, autorităților maritime din țara noastră orice detectare a minelor.
În zona maritimă de responsabilitate, Forțele Navale Române au luat măsuri de cercetare sistematică, pentru întărirea supravegherii spațiului maritim (apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă) și pentru executarea unor intervenții rapide, cu structuri specializate, pentru asigurarea securității navigației.
Zelenski, către parlamentul danez: Șapte persoane au murit în urma atacului cu rachetă din Nicolaev - un oraș
Cel puțin șapte persoane au murit, iar alte 22 au fost rănite în atacul cu rachetă asupra unei clădiri a administrației regionale din orașul-port Nicolaev, din sudul Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Într-un discurs adresat parlamentului danez, președintele ucrainean a spus că „din câte știm acum, șapte persoane au fost ucise și 22 au fost rănite”.
„Nu existau ambiții militare în Nicolaev, oamenii din Nicolaev nu reprezentau nicio amenințare pentru Rusia. Chiar și așa, ca toți ucrainenii, au devenit ținta trupelor ruse”, a spus Zelenski.
Optsprezece dintre răniți au fost scoși din dărâmături de către salvatori, care continuă să lucreze la fața locului, a anunțat serviciul de urgență într-o postare online.