Spionajul britanic al apărării: Rusia a desfășurat 22 de batalioane lângă Izyum
Ministerul britanic al Apărării a mai transmis miercuri dimineață că Rusia încearcă să avanseze de-a lungul axei nordice a Donbasului.
Potrivit sursei citate, este foarte probabil ca Rusia să intenționeze să avanseze dincolo de Izyum pentru a captura orașele Kramatorsk și Sievierodonetsk, în ciuda faptului că „se luptă să străpungă apărarea ucraineană”.
Embargo eșalonat asupra importurilor de petrol rusesc
Președinta Comisiei Europene a dat marți dimineață detalii despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care urmează să fie convenit în zilele următoare. „Vrem ca Ucraina să câștige acest război”, a declarat ea.
Ursula von der Leyen a enumerat patru tipuri de sancțiuni:
- Ofițerii militari de rang înalt care au comis crime de război la Bucea și Mariupol ar urma să fie vizați: „Știm cine sunteți, nu veți scăpa cu asta”.
- Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, urmează să fie deconectată de la sistemul de transferuri bancare SWIFT.
- Trei mari televiziuni rusești de stat - denumite de ea ca „portavoci care amplifică minciunile lui Putin” - urmează să fie deconectate de la UE prin cablu, satelit sau internet.
- Încetarea dependenței UE de petrolul rusesc. „Nu va fi ușor, dar pur și simplu trebuie să o facem”, a spus ea.
Ursula von der Leyen a adăugat că tot petrolul rusesc va fi eliminat treptat, dar într-un mod ordonat. Petrolul brut va fi eliminat treptat în șase luni, iar produsele rafinate până la sfârșitul anului 2022, transmite BBC.
Două state, Ungaria și Slovacia, vor fi probabil exceptate de la planul de eliminare treptată, din cauza dependenței mari de petrolul rusesc.
UE propune un plan de redresare pentru Ucraina
Ursula von der Leyen a propus și lansarea unui pachet de redresare economică pentru Ucraina, după ce se va încheia războiul declanșat de Rusia.
„Acest pachet ar trebui să aducă investiții masive pentru a satisface nevoile și reformele necesare”, a declarat șefa executivului UE în fața Parlamentului European, după ce a propus al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv un embargo petrolier.
„În cele din urmă, acesta va deschide calea pentru viitorul Ucrainei în interiorul Uniunii Europene”, a spus Ursula von der Leyen, citată de Reuters.
Potrivit AFP, Uniunea Europeană plănuiește și sancționarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, cunoscut și sub numele de Vladimir Gundyayev.
Ca aceste sancțiuni să fie impuse este nevoie ca toate cele 27 de țări membre UE să le adopte.
Bărbați și băieți, victime ale violurilor comise de soldații ruși în Ucraina
Bărbați și băieți se numără printre presupusele victime ale violurilor comise de soldații ruși în Ucraina, unde zeci de cazuri de violență sexuală comise de forțele invadatoare sunt deja în curs de investigare, au declarat marți oficiali ONU și ucraineni.
„Am primit rapoarte, care nu au fost încă verificate (...) despre cazuri de violență sexuală împotriva bărbaților și băieților din Ucraina”, a declarat Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în război, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, transmite The Guardian.
Patten a adăugat că poate fi deosebit de dificil pentru bărbații supraviețuitori ai violului să raporteze faptele: „Este greu pentru femei și fete să raporteze (violul) din cauza stigmatizării, printre alte motive, dar este și mai greu pentru bărbați și băieți să raporteze... trebuie să creăm acel spațiu sigur pentru toate victimele să raporteze cazurile de violență sexuală”.
Ea a avertizat că zecile de cazuri de violență sexuală care sunt în curs de investigare până în prezent „reprezintă doar vârful aisbergului”. „Documentarea de astăzi va fi urmărirea penală de mâine”, a spus ea.
Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat marți că biroul său a colectat informații privind violențele sexuale comise de trupele rusești împotriva bărbaților și femeilor de toate vârstele, de la copii la persoane în vârstă.
Preşedintele Germaniei se întâlnește la București cu Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă
Klaus Iohannis îl va primi miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.
Discuțiile se vor concentra pe evoluţiile securităţii regionale, europene şi euroatlantice, generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, transmite Agerpres.
Ambii președinți nu au reușit încă să ajungă la Kiev după izbucnirea războiului, spre deosebire de alți lideri din vest.
Vizita preşedintelui german are loc și în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Germania.
Frank-Walter Steinmeier va avea o întrevedere şi cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.
La jumătatea lunii aprilie, președintele german plănuia să viziteze Kievul împreună cu liderii Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei, dar nu a fost primit de Ucraina.
Cotidianul german Bild a relatat că Volodimir Zelenski a respins planurile de vizită ale lui Steinmeier din cauza relațiilor sale strânse cu Rusia din ultimii ani și a sprijinului său pentru gazoductul Nord Stream 2, destinat să dubleze fluxul de gaz rusesc către Germania, care a fost între timp suspendat.
Oficialii ucraineni l-au invitat în schimb pe cancelarul german Olaf Scholz.