Linkuri accesibilitate

Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.
Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Un general ucrainean se oferă prizonier la ruși în schimbul evacuării copiilor din Mariupol

SUA și partenerii săi europeni promit mai mult ajutor pentru Ucraina, în același timp cu impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul intră în a doua lună.

Prezent în Polonia, în mijlocul soldaților americani, președintele Joe Biden laudă curajul civililor ucraineni care l-au impresionat cum s-au așezat în fața tancurilor rusești, opunându-li-se cu mâinile goale. Sunt oameni „cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj” a spus Biden.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut o conversație „francă” cu președintele chinez, Xi Jinping.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de forțele ruse în timp ce primesc ajutor umanitar.

Rusia spune că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul „operațiunii speciale” și 3.825 au fost răniți și anunță că va continua „operațiunile” până își va atinge „obiectivele” stabilite de Vladimir Putin. În schimb, spune că a ucis 14.000 de soldati ucraineni de la începutul războiului.

Slavutîci, orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, este bombardat de forțele ruse. Agenția Atomică a ONU cere Rusiei să înceteze bombardamentele.

Aliații occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei în cadrul unei serii de summit-uri fără precedent la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei.

Liderii țărilor NATO, ai G7 și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni după cele trei summit-uri organizate pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei.

În cele trei întâlniri fără precedent a fost discutat răspunsul la războiul lui Putin în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pletat pentru ajutor militar fără restricții.

Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, UE și G7.

Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului.

Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.

O altă decizie importantă adoptată joi: NATO va desfășura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

09:42 25.3.2022


Ministerul britanic al Apărării a publicat cea mai recentă evaluare a informațiilor despre război, spunând că Ucraina a reușit să recucerească orașe și poziții defensive la est de capitala Kiev.

Ucraina a avut, de asemenea, un oarecare succes în împingerea forțelor ruse înapoi din zonele de la nord-vest de Kiev.

Analiza Regatului Unit adaugă că liniile de aprovizionare ale Rusiei sunt supraextinse.

10:13 25.3.2022

Copii uciși în războiul lui Putin

Procuratura Generală a Ucrainei spune că 135 de copii au fost uciși și 184 au fost răniți de la începutul invaziei ruse în Ucraina, scrie BBC, care nu a putut verifica din surse independente informația.

Oferind o actualizare cu privire la victimele recente, oficialii spun că doi copii au fost uciși în timpul luptelor din orașul Rubijne, regiunea Luhansk.

Iar joi, doi copii de 6 și 13 ani au fost răniți în Novomykhailivka, regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești.

Procurorii au adăugat că trei adolescenți - de 13, 14 și 15 ani - au fost aruncați în aer de o mină din Obilne, în regiunea Zaporizhia. Aceștia au fost transportați la Spitalul Melitopol, unde unul se află în stare critică la terapie intensivă.

Potrivit autorităților ucrainene, 566 instituții de învățământ au fost deteriorate de la debutul luptelor, iar 73 – distruse complet.

Peste 230 de școli și 155 de grădinițe au fost avariate și distruse. Cea mai gravă situație este în Donețk, Harkov, Nikolaev, Sumy, Herson, Cernihiv și orașul Kiev. În plus, peste 40 de instituții pentru copii au fost avariate.

11:12 25.3.2022

Nava rusească de debarcare Saratov, distrusă complet. Alte două nave, avariate

Nava Saratov a Rusiei a fost distrusă în portul Berdeansk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00

Un raport recent publicat de statul major general al forțelor armate ucrainene spune că nava de debarcare care a fost distrusă în portul Berdiansk tranporta 20 de tancuri, 45 de transportoare blindate de trupe și 400 de persoane.

„În locul navei inamice de debarcare Orsk a fost distrusă marea navă inamică de debarcare Saratov și alte două nave de debarcare mari, Novocherkask și Caesar Kunikov, au fost avariate. Nava Suratov transporta 20 de tancuri, 45 de transportoare blindate de trupe și 400 de persoane”.

11:33 25.3.2022

Acord SUA- CE pentru a scăpa de dependența de gazele rusești

Președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au anunțat semnarea unui acord pentru livrarea de gaze de lichefiate către Europa. Este vorba de cel puțin 15 miliarde de metri de gaze naturale lichefiate în acest an, a spus von der Leyer.

Acordul mai prevede că până în 2030 vor fi livrate cel puțin 50 de miliarde de metric cubi annual, ceea ce înseamnă o treime din gazele cumpărate anual din Rusia.

„Am făcut pași importanți pentru a furniza energie curată pentru a ajuta Europa să reducă dependența de gazul rusesc. Vom reduce importul de gaz rusesc în SUA. În timp ce UE continuă să renunțe la gazul rusesc, Comisia Europeană va lucra împreună cu SUA pentru a construi mai multă infrastructură pentru a primi gaz”, a spus președintele Biden.

Potrivit Casei Albe, președintii SUA și CE au anunțat formarea unui grup operativ comun pentru a reduce dependența Europei de combustibilii fosili ruși și pentru a consolida securitatea energetică europeană.

Grupul operativ pentru securitatea energetică va fi prezidat de un reprezentant al Casei Albe și un reprezentant al președintelui Comisiei Europene și își va organiza eforturile în jurul a două obiective principale: (1) diversificarea aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL) în conformitate cu obiectivele climatice; (2) Reducerea cererii de gaze naturale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG