Linkuri accesibilitate

Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.
Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Un general ucrainean se oferă prizonier la ruși în schimbul evacuării copiilor din Mariupol

SUA și partenerii săi europeni promit mai mult ajutor pentru Ucraina, în același timp cu impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul intră în a doua lună.

Prezent în Polonia, în mijlocul soldaților americani, președintele Joe Biden laudă curajul civililor ucraineni care l-au impresionat cum s-au așezat în fața tancurilor rusești, opunându-li-se cu mâinile goale. Sunt oameni „cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj” a spus Biden.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut o conversație „francă” cu președintele chinez, Xi Jinping.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de forțele ruse în timp ce primesc ajutor umanitar.

Rusia spune că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul „operațiunii speciale” și 3.825 au fost răniți și anunță că va continua „operațiunile” până își va atinge „obiectivele” stabilite de Vladimir Putin. În schimb, spune că a ucis 14.000 de soldati ucraineni de la începutul războiului.

Slavutîci, orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, este bombardat de forțele ruse. Agenția Atomică a ONU cere Rusiei să înceteze bombardamentele.

Aliații occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei în cadrul unei serii de summit-uri fără precedent la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei.

Liderii țărilor NATO, ai G7 și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni după cele trei summit-uri organizate pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei.

În cele trei întâlniri fără precedent a fost discutat răspunsul la războiul lui Putin în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pletat pentru ajutor militar fără restricții.

Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, UE și G7.

Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului.

Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.

O altă decizie importantă adoptată joi: NATO va desfășura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

12:26 25.3.2022

Primăria din Mariupol spune că aproximativ 300 de oameni ar fi murit la Teatrul Dramatic din Mariupol, lovit de bombele rusești.

Informațiile despre numărul celor aflați în teatru sunt încă neclare, spune BBC, estimările variază între 500 și 1200 de oameni.

13:33 25.3.2022

„România știe ce este demnitatea, așa că va fi alături de noi în momentul crucial”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul ținut în fața Consiliului European.

Declarația a fost făcută în contextul în care Zelenski a vorbit despre țările care și-au arătat susținerea pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Președintele ucrainean a criticat apăsat Ungaria și pe Viktor Orban pentru poziția sa.

„Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmpla din nou în zilele noastre. Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus. Și voi ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu?”, a spus Zelenski.

13:56 25.3.2022

Peskov: Nu se va întâmpla nimic groaznic dacă vom fi excluși din G 20

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns afirmației președintelui american Joe Biden, potrivit căruia Rusia ar trebui exclusă din formatul G 20.

„Formatul G20 este important, dar în circumstanțele actuale, când majoritatea participanților se află într-o stare de război economic cu noi, nu se va întâmpla nimic groaznic”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov jurnaliștilor, citat de BBC.

Peskov a mai spus că lumea se întinde mai departe de SUA și Europa și a prezis că eforturile de a izola Moscova vor eșua.

Subiectul a fost abordat în timpul întâlnirii președintelui Biden cu liderii mondiali de joi la Bruxelles, a informat Reuters.

„Răspunsul meu este da, depinde de G20”, a spus Biden, întrebat într-o conferință de presă dacă Rusia ar trebui îndepărtată din G20.

Liderul SUA spune că, în cazul în care G20 nu ar fi de acord cu eliminarea Rusiei, atunci ar trebui ca și Ucraina să aibă voie să participe la întâlniri.

Important este ca țările NATO să rămână aliate împotriva lui Vladimir Putin, a mai spus Biden.

14:43 25.3.2022

Ucraina cere UE să-și închidă complet granițele terestre și maritime cu Rusia și Belarus

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a cerut vineri Uniunii Europene să îşi închidă complet frontierele cu Rusia şi Belarus, ţară aliată cu Moscova în invazia trupelor ruse din Ucraina, scrie AFP. Este vorba de blocarea completă a legăturilor terestre și maritime.

Aceste măsuri sunt „necesare pentru a opri furnizările către ţara invadatoare de bunuri cu dublă utilizare care pot fi folosite în scopuri militare”.

„Companiile ruse găsesc mijloace de a ocoli” multiplele sancţiuni economice impuse de UE, spune ministerul ucrainean.

Ministerul a mai solicitat UE „să blocheze transportul de bunuri şi de persoane” spre Rusia şi Belarus „prin teritoriul UE şi prin frontierele sale”, precizând că a „trimis” o „solicitare oficială Comisiei Europene”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG